Το θαύμα της αγάπης

Σήμερα, ανήμερα του Αγίου Ραφαήλ, βρέθηκα στη Βοιωτία, τόπο καταγωγής αλλά και μακράς διακονίας του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Είχα την ευκαιρία να του ευχηθώ τα χρόνια πολλά, να τσουγκρίσουμε τα κόκκινα αυγά (έσπασε το δικό μου, το δικό του αποδείχτηκε άθραυστο παρά τις προσπάθειες πολλών…) και να συνομιλήσω μαζί του, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη.

Αφού απολαύσαμε τα διάφορα καλούδια, μέσα σε έναν πανέμορφο ελαιώνα, όπου μεγάλωσε, ξεναγηθήκαμε στα ιδρύματα που δημιούργησε στα Οινόφυτα και το Δήλεσι, λίγο έξω από την Αθήνα: βιβλιοθήκη, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ανηλίκων, μουσείο, παιδικοί σταθμοί, γηροκομείο.
Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας σε όλη την Ελλάδα, όμως η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τον γενέθλιο τόπο του είναι κάτι ανθρώπινο και συγκινητικό. Το έργο που άφησε πίσω του, μετά από δεκαετίες ως τοπικός Μητροπολίτης, είναι μεγάλο και συνεχίζεται από τον διάδοχό του. Αποδεικνύει δε πόσα πολλά μπορεί να πετύχει ένας άνθρωπος, όταν στοχεύει στην κοινωνική προσφορά και εμφορείται από την αγάπη για τον συνάνθρωπo.