Η μεγάλη προειδοποίηση (01.04.2020)

Η πρωτοφανής κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός είναι μια προειδοποίηση για τους κινδύνους που διατρέχει συνολικά η ανθρωπότητα αν συνεχίσει να αγνοεί την επιστήμη. Η σημερινή κρίση δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτή που μπορεί να προκαλέσει, για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή, αν δεν δράσουμε συντονισμένα όλοι μαζί.

Οι χιλιάδες νεκροί στις ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι ο λαϊκισμός, ο ανορθολογισμός, η συνωμοσιολογία, η εχθροπάθεια, οι κραυγές και η διχόνοια μπορεί ενίοτε να κερδίζουν εκλογές αλλά οδηγούν στον θάνατο. Ο διασκεδαστής-πρόεδρος δεν είναι καθόλου διασκεδαστικός αλλά επικίνδυνος για τη χώρα του και ολόκληρο τον κόσμο.

Σε αυτόν τον κόσμο είμαστε όλοι μαζί και κανείς και τίποτα δεν είναι τόσο μακριά μας όσο νομίζουμε. Η νυχτερίδα που πέρασε τον κορονοϊό στον άνθρωπο κάπου στην κινεζική ενδοχώρα έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή ήδη και είμαστε ακόμα στην αρχή. Απέναντι στην παντοδύναμη φύση που εκδικείται για τις προηγούμενες καταχρήσεις μας, η μόνη λύση είναι η συνεργασία όλων στη βάση της πιο ισχυρής δύναμης του ανθρώπου: του ορθού λόγου.

Η σημερινή κρίση θα πρέπει να μας κάνει λιγότερο υπερόπτες (για την ανθρώπινη δύναμη) και πιο σοφούς (για τη διαχείριση των πεπερασμένων πόρων που μας δώρισε η φύση). Είναι μια προειδοποίηση που θα πρέπει να μας κινητοποιήσει για μια νέα παγκόσμια συνεργασία για να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας και του ανθρώπινου είδους. Τη θέση του εγωισμού και του βραχυπρόθεσμου θα πρέπει να πάρει η αλληλεγγύη και το μακροπρόθεσμο.

Στο πλαίσιο αυτό το κορονο-ομόλογο είναι κρίσιμο. Αν δεν μπορούμε να πετύχουμε μια στοιχειώδη αλληλεγγύη και συνεργασία στην Ευρώπη, μετά από 70 χρόνια ενοποίησης, τι ελπίδα υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο;