H εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής και τα εργαλεία για νόμιμες διαδρομές

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο της ετήσιας προεδρίας της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής (International Centre for Migration Policy Development/ICMPD), διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την εξωτερική διάσταση διαχείρισης της μετανάστευσης και εργαλεία για νόμιμες διαδρομές, με κεντρικό ομιλητή τον Δ. Καιρίδη.

O Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην εισαγωγική του ομιλία, έθεσε επί τάπητος όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη μετανάστευση σε παγκόσμιο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας την πίεση που δέχεται το σύστημα ασύλου, σε συνδυασμό με την έκρυθμη γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «στην Ελλάδα, έχουμε καταφέρει το μεταναστευτικό να μην αποτελεί βασική πηγή ανησυχίας».

«Η μεταναστευτική στρατηγική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι αυτή της μέσης οδού. Μία στρατηγική ρεαλιστική που φέρνει αποτελέσματα», επισήμανε ο Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερες επιστροφές, ταχύτερα, και περισσότερες νόμιμες οδούς λελογισμένης μετανάστευσης με όρους και κανόνες».

«Δεν πιστεύουμε στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Τα προστατεύουμε αυστηρά και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία: «Αν και είναι ένας πολύ δύσκολος γείτονας τα καταφέραμε. Επανεκκινήσαμε τη συνεργασία στις 19 Σεπτεμβρίου του 2023 και τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Πρώτα στα χερσαία σύνορά μας όπου οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές και τώρα, στα θαλάσσια σύνορά μας, κάτι που είναι πολύ πιο δύσκολο να συμβεί». Όπως σημείωσε αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Λέσβο, «Υποδεχθήκαμε δύο πλοία με Τούρκους επισκέπτες, όλα αυτά χάρη σε μία πρωτοβουλία που πήραμε, για μια Visa Express σε Τούρκους πολίτες για δέκα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Αυτό δίνει ένα νέο στίγμα στις σχέσεις με την Τουρκία. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αδειάζουν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και γεμίζουν τα ξενοδοχεία».

Για το θέμα της νόμιμης μετανάστευσης, ο κ. Καιρίδης σημείωσε ότι το υπουργείο έχει μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα: «Πιστεύουμε σε μία νόμιμη μετανάστευση που η ελληνική οικονομία χρειάζεται και προσπαθούμε να την κάνουμε πιο εύκολη, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, ψηφιοποιώντας και απλοποιώντας διαδικασίες».

Τη συνάντηση χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD), κ. Lukas Gehrke.

Στη συνέχεια ακολούθησαν διαδοχικά πάνελ συζήτησης με θέματα όπως η νέα διαχείριση της εξωτερικής μετανάστευσης για την ασφαλή και ομαλή μετανάστευση, η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αλλά και η διερεύνηση εργαλείων και πλαισίων για ομαλές μεταναστευτικές διαδρομές.