Φάργκο

16.10.2018

Φάργκο είναι το όνομα μιας ταινίας των αδελφών Κοέν που έκανε επιτυχία στη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας, το σχέδιο μιας απάτης στράβωσε και οι εγκληματίες που την ανέλαβαν οδηγήθηκαν στον φόνο. Στην πιο χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας, λίγο πριν το τέλος της, ο ένας εξ αυτών πριονίζει το πτώμα του άλλου, πριν συλληφθεί από τη χαμηλών τόνων αλλά πολύ αποτελεσματική αστυνομικό-πρωταγωνίστρια.

Στις αρχές του μήνα, κάποιες αντίστοιχες σκηνές με αυτές της ταινίας Φάργκο φαίνεται να εκτυλίχθηκαν στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Η πραγματικότητα φαίνεται πως ακολούθησε, αν δεν ξεπέρασε, την «αρρωστημένη φαντασία» των αδελφών Κοέν.

Ένας πολύ γνωστός αντιφρονούντας του σαουδαραβικού καθεστώς, ο Τζαμάλ Κασόγκι, εισήλθε στο προξενείο για να παραλάβει ένα έγγραφο, προκειμένου να παντρευτεί την Τουρκάλα μνηστή του. Όμως, δεν εξήλθε ποτέ από αυτό. Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ότι μια ειδική ομάδα 15 Σαουδαράβων ειδικών ήρθε στην Τουρκία την προηγουμένη προκειμένου να δολοφονήσει τον Κασόγκι και, στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός ειδικού στα ιατροδικαστικά, να τεμαχίσει το πτώμα του και να το μεταφέρει εκτός προξενείου μέσα σε διπλωματικούς σάκους.

Αρχικά, η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε τις κατηγορίες και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίστασε να τις υιοθετήσει ο ίδιος, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης με το ισχυρό βασίλειο του Κόλπου, με το οποίο η Τουρκία έχει βρεθεί αντίπαλος σε πολλά μέτωπα τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο, όσο κι αν προσκλήθηκαν, οι σαουδαραβικές αρχές δεν μπόρεσαν να εμφανίσουν ένα βίντεο, από τις κάμερες ασφαλείας του προξενείου, που να δείχνει τον Κασόγκι να εξέρχεται. Αντίθετα, οι τουρκικές αρχές έχουν στα χέρια τους βίντεο από την είσοδο και την έξοδο, της ομάδας των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Στο μεταξύ, εμφανίζονται διαρκώς και νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την τουρκική εκδοχή της περίεργης αυτής υπόθεσης.

Ο Κασόγκι δεν ήταν ένας τυχαίος Σαουδάραβας. Τον τελευταίο χρόνο ζούσε αυτοεξόριστος στην Ουάσιγκτον, φοβούμενος την οργή του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, πρίγκιπα-διαδόχου του Σαουδαραβικού θρόνου, ο οποίος ουσιαστικά κυβερνά, στη θέση του πατέρα του, το βασίλειο με τον πιο απολυταρχικό τρόπο. Ο Κασόγκι αρθρογραφούσε στην Ουάσιγκτον Ποστ και είχε διασυνδέσεις με το αμερικανικό κατεστημένο και σε όλο τον αραβικό κόσμο. Στο παρελθόν, ήταν κοντά στη βασιλική οικογένεια και είχε διευθύνει αρκετές εφημερίδες στο ασφυχτικά ελεγχόμενο από την επίσημη λογοκρισία  βασίλειο. Ο τρόπος του θανάτου του, αν επιβεβαιωθεί, έχει εξάψει την παγκόσμια φαντασία και έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στον αποτρόπαιο χαρακτήρα του σαουδαραβικού καθεστώς. Για τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που έχει επενδύσει πάρα πολύ στην καλλιέργεια της εικόνας του ως νέου εκσυγχρονιστή ηγέτη, η υπόθεση Κασόγκι εξελίσσεται σε μια ανεπανάληπτη καταστροφή για τη διεθνή του εικόνα.

Αίφνης, ακόμα και οι πιο πιστοί υποστηρικτές των Σαουδαράβων στη Δύση, άρχισαν να θυμούνται ότι το βασίλειο πρωταγωνίστησε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ότι διεξάγει έναν αιματηρό πόλεμο στην Υεμένη με θύματα χιλιάδες αμάχους, ότι βασανίζει και δολοφονεί αντιφρονούντες για την παραμικρή κριτική και ότι, μόλις πριν έναν χρόνο, απήγαγε και κράτησε για ένα δεκαπενθήμερο τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι. Ακόμα και ο Αμερικάνος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που δεν φημίζεται για τις ανθρωπιστικές του ευαισθησίες και που έχει επενδύσει στη συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία, πήρε αποστάσεις και ζήτησε εξηγήσεις. Στο μεταξύ, η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα απομακρύνεται από τη Σαουδική Αραβία και τον απρόβλεπτο, απρόσεχτο και αυταρχικό ηγέτη της.