Εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας

27.1.2019

Η Βενεζουέλα συγκλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του Νικολά Μαδούρο. Ενώπιον ενός τεράστιου πλήθους, στην πρωτεύουσα της χώρας, στο Καράκας, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊντό, αυτο-ανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας προχθές. Τον Γκουαϊντό αναγνώρισαν ως νόμιμο πρόεδρο οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και οι χώρες-γίγαντες της Νότιας Αμερικής, δηλαδή η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Κολομβία. Ωστόσο, το Μεξικό του νεο-εκλεγέντα αριστερού Προέδρου Αντρέ Ομπραντόρ αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέφυγε την αναγνώριση του Γκουαϊντό αλλά δεν αναγνωρίζει ούτε τον Μαδούρο ως πρόεδρο και ζητεί ελεύθερες εκλογές για να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Στο μεταξύ, η οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας συνεχίζεται και υπολογίζεται ότι 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για να γλιτώσουν.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ άρχισε τις εργασίες του, όπως κάθε χρόνο, στο Νταβός της Ελβετίας. Σε μια εποχή που διακρίνεται για την εχθρότητά της προς τις ελίτ κάθε είδους, η παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ μαζί με πολλούς ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίντζο Άμπε, συγκεντρώνονται εκ νέου στο ελβετικό θέρετρο. Μεγάλος απών ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως απουσιάζουν επίσης ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Τερέζα Μέι και πολλοί άλλοι ηγέτες. Από την άποψη αυτή η φετινή είναι η περισσότερο υποβαθμισμένη διοργάνωση της τελευταίας εικοσαετίας.

Πολλοί γνωρίζουν και θυμούνται την ιστορική Συνθήκη των Ηλύσιων του 1963 που υπέγραψαν ο Σαρλ Ντε Γκωλ και ο Κόνραντ Αντενάουερ και σφράγισε την γάλλο-γερμανική φιλία και συνεργασία στη μεταπολεμική Ευρώπη. Λίγοι όμως θα θυμούνται, στο μέλλον, τη Συνθήκη του Άαχεν που υπέγραψαν, την περασμένη Τρίτη, ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Άγκελα Μέρκελ. Παρά την αναβάθμιση της συνεργασίας στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, που η νέα Συνθήκη προβλέπει, η νέα Συνθήκη του Άαχεν περισσότερο επικυρώνει παρά αλλάζει το σημερινό στάτους κβο στις σχέσεις των δυο χωρών, σημάδι των αντιδράσεων που οι αρχικές φιλοδοξίες του Μακρόν έχουν συναντήσει.

Τέλος, η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να επιβραδύνει ρυθμούς. Τα προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι ανησυχίες για το Brexit, οι εμπορικοί πόλεμοι και οι διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία συνέβαλαν σε ένα κακό τελευταίο τρίμηνο για το 2018. Η πρόβλεψη είναι ότι το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας πενταετίας.