Παρέμβαση στην κοινή συνεδρίαση των Επ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων & Κοινωνικών Υποθέσεων

YouTube video

Πριν δώσω το λόγο στην κυρία Υπουργό, για να ολοκληρώσουμε τη συνεδρίαση, θα ήθελα να την ευχαριστήσω, εκ μέρους του Προεδρείου της Επιτροπής, για το ότι βρέθηκε εδώ σήμερα κοντά μας, σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ενημέρωση. Να πω ότι, ξεκινήσαμε αυτή τη συζήτηση από μία παρουσία της κυρίας Κυριακίδου, της αρμόδιας Επιτρόπου Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μίλησε σε μας πριν από ένα χρόνο και εγκάλεσε η κυρία Γκάγκα, αν έχετε δει τα πρακτικά, τη χώρα μας ότι δεν έχει επικαιροποιήσει το εθνικό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου. Είμαστε από τις χώρες που είχαμε αυτό το έλλειμμα, σε σχέση με το 2015. Έχω και εγώ προσωπικά έρθει σε επαφή κατ’ επανάληψη με το Υπουργείο Υγείας και έχω καταθέσει και σχετική ερώτηση, η οποία ελπίζω, κάποια στιγμή, να απαντηθεί. Κατανοώ ότι το Υπουργείο Υγείας και οι υπηρεσίες του υπήρξαν απολύτως υπερφορτωμένες με την αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος της πανδημίας και κατά συνέπεια, υπάρχει αυτή η έκτακτη κατάσταση, την οποία βιώσαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Καθώς, όμως,  επιστρέφουμε σιγά σιγά σε μία κανονικότητα και πρέπει να ασχοληθούμε και πέρα από το έκτακτο με το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα του καρκίνου και να απαντήσουμε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συγκεκριμένες αιτιάσεις, τις θέτω απλώς για να έχουμε το πλήρες πλαίσιο αυτής της συζήτησης.

Ξέρω ότι έχετε ασχοληθεί και εσείς προσωπικά με τα ζητήματα αυτά και πριν την πολιτική και με πολύ ενδιαφέρον θα ακούσουμε την δευτερολογία σας  στο κλείσιμο της συνεδρίασης μας, αλλά είναι ένα θέμα το οποίο παρακολουθούμε και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά γιατί αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπων μας. Ευχαριστώ πολύ.