Ο Ερντογάν υμνεί τον εγκληματία πολέμου Ενβέρ Πασά!

Απόψεις

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται στο Μπακού για να γιορτάσει τη νίκη των “αδελφών” Αζέρων σε βάρος των Αρμενίων. Στην πανηγυρική του ομιλία, χθες, μεταξύ των άλλων, θεώρησε σκόπιμο να υμνήσει τον Ενβέρ Πασά, μια από τις πιο σκοτεινές προσωπικότητες της τουρκικής ιστορίας. Επειδή ίσως ο διεθνής αλλά και ο ελληνικός Τύπος παραβλέψουν το μέγεθος της πρόκλησης, σημειώνω ότι πρόκειται σαν η γερμανίδα καγκελάριος να υμνούσε τον Χίτλερ.

Ο Ενβέρ υπήρξε πρωταγωνιστής της επανάστασης των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη το 1908 και ανέλαβε Υπουργός Πολέμου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1913. Ήταν από τους βασικούς θιασώτες της εισόδου της Αυτοκρατορίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων, που οδήγησε στην ήττα και τη διάλυσή της.

Πέραν των υπολοίπων, θεωρείται από τους βασικούς εμπνευστές της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των υπόλοιπων χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, συμπεριλαμβανομένων και ημών των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Σκοτώθηκε το 1922 στην Κεντρική Ασία, όπου κυνηγούσε τη χίμαιρα της “παντουρκικής ενότητας”, καταδιωκόμενος από τον Κόκκινο Στρατό.

Ο Ενβέρ, με άλλα λόγια, “πρωτοπόρησε” και άνοιξε δρόμους για τα πιο μεγάλα εγκλήματα που γνώρισε ο άνθρωπος, πολύ πριν αυτά κωδικοποιηθούν από τη διεθνή έννομη τάξη ως “γενοκτονία” και “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, όπως έγινε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κεμάλ Ατατούρκ, καίτοι κι ο ίδιος Νεότουρκος, επιχείρησε, σε όλη του την πορεία μετά το 1919, να αποστασιοποιηθεί από την ηγεσία των Νεοτούρκων και το ανατριχιαστικό έγκλημα της αρμενικής γενοκτονίας. Σήμερα, εκατό χρόνια μετά, ο Ερντογάν έρχεται και ευθέως επιδιώκει να διασυνδεθεί με τον πρώιμο και διαβόητο εγκληματία πολέμου του 20ου αιώνα, τον οποίο μιμήθηκε, κατά δήλωση του ιδίου, ο Χίτλερ αργότερα.

Πρόκειται για μια ακόμα πρόκληση σε μια διαρκή, δίχως τέλος, διολίσθηση του Ερντογάν. Ως προς τα της ευρωπαϊκής συνόδου, θα αναρτήσω σε λίγο τη συζήτηση που είχα στην ΕΤ1 και στον ΣΚΑΙ σήμερα το πρωί. Θεώρησα, ωστόσο, σκόπιμο να επισημάνω από νωρίς τη νέα πρόκληση του Τούρκου Προέδρου, για να μην περάσει στα ψιλά.