Ελλάδα-Ισραήλ (09-10 Mαΐου)

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επίσκεψή μου στο Ισραήλ, προσκεκλημένος της Κνεσέτ (η Βουλή του Ισραήλ), ως Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, μαζί με την Αντιπρόεδρο, Όλγα Κεφαλογιάννη. Για πρώτη φορά μετά την πανδημία του κορονοϊού, η Κνεσέτ υποδέχθηκε μία ξένη κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, υπογραμμίζοντας έτσι τη διαρκή αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας Ισραήλ.

Κατά την παραμονή μου στην Ιερουσαλήμ, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και να συζητήσω με τον Πρόεδρο της Κνεσέτ, Mickey Levy, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνεσέτ, Ram Ben Barak, την Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, Keren Barak και τα μέλη της ομάδας, την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών, Aliza Bin-Noun καθώς και τον Γενικό Γραμματέα της Κνεσέτ, Adv. Dan Marzouk και τον Γενικό Διευθυντή, Gil Segal.

Η επίσημη επίσκεψη ξεκίνησε με ξενάγηση και κατάθεση στεφάνου στο Yad Vashem, τον επιβλητικό τόπο μνήμης για το “έγκλημα των εγκλημάτων”, που ήταν το Ολοκαύτωμα, και ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο που παρέθεσαν οι βουλευτές της Κνεσέτ που μετέχουν στην Ομάδα Φιλίας. Συζητήσαμε για όλα τα θέματα και κυρίως την αμυντική και την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών μας.

Έχουμε την τύχη να εκπροσωπούμε δύο ιστορικούς λαούς με τεράστιο αποτύπωμα στον παγκόσμιο πολιτισμό. Επιπλέον, είμαστε οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των δύο ισχυρότερων δημοκρατιών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, Ελλάδα και Ισραήλ μοιράζονται μία συναντίληψη για τα προβλήματα ασφαλείας που διάφοροι ταραχοποιοί προκαλούν στην περιοχή. Διαπίστωσα ότι η πρόσφατη “επίθεση γοητείας” του Ερντογάν δεν έχει καταστήσει τους Ισραηλινούς λιγότερο επιφυλακτικούς απέναντι στη σημερινή Τουρκία.

Το Ισραήλ έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια και έχει καταστεί παγκόσμιος πρωταγωνιστής των τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων, αποκτώντας πλούτο και επιρροή πολύ πέρα από την παραδοσιακή στρατιωτική του ισχύ. Το παράδειγμά του είναι διδακτικό για το τι μπορεί να πετύχει μία μικρή χώρα με τη σωστή πολιτική και την απαραίτητη εξωστρέφεια.

Μία επίσκεψη Ελλήνων στους Άγιους Τόπους δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς προσκύνημα στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόφιλος μας υποδέχτηκε με μία ανοιχτή αγκαλιά και μας μίλησε με σοφία για τον ιστορικό ρόλο αλλά και τις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Η ελληνική Πολιτεία θα βρίσκεται πάντα κοντά στο Πατριαρχείο μας, που φυλάει Θερμοπύλες.

Ακολουθεί το επίσημο Δελτίο Τύπου της Βουλής των Ελλήνων:

Διακοινοβουλευτική συνεργασία, γεωπολιτική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οικονομία και τουρισμός τα θέματα επίσκεψης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ

Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της κ. Δημήτριο Καιρίδη και την Αντιπρόεδρό της κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας της Ισραηλινής Βουλής (Knesset) κυρίας Κeren Barak.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, που πραγματοποιήθηκε 9-11 Μαΐου, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με την Πρόεδρο και μέλη της Ομάδας Φιλίας Ισραήλ-Ελλάδας, με τον Προέδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Knesset κ. Ram Ben Barak και με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Πρέσβη κυρία Aliza Bin Noun.

Η ελληνική αντιπροσωπεία έγινε επίσης δεκτή  από τον Πρόεδρο της Knesset, κ. Mickey Levy. Οι δύο πλευρές συζήτησαν, κυρίως, τη δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης των ήδη άριστων και στενών διμερών σχέσεων. Ανταλλάχθηκαν απόψεις για περιφερειακά θέματα και δόθηκε έμφαση στην ενδυνάμωση αμοιβαίων και επωφελών συνεργασιών στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι Έλληνες Βουλευτές επισκέφθηκαν  το μουσείο Yad Vashem και κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καθώς και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου είχαν συνάντηση με τον Πατριάρχη κ. κ. Θεόφιλο ΙΙΙ. 

Την ελληνική αντιπροσωπεία, καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης, συνόδευε ο Έλληνας  Πρέσβης στο Τελ Αβίβ κ. Κυριάκος Λουκάκης.