“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα είμαι σύντομος, γιατί επίκειται και η ψηφοφορία και η συζήτηση ήταν ήδη μακρά, εξαντλητική και φωτίστηκε το θέμα από όλες τις πλευρές. Θα προσπαθήσω κατεξοχήν να είμαι και ήρεμος και νομίζω ότι, όσο κι αν κάποιοι προσπάθησαν να φέρουν έντονο ενδιαφέρον στη συζήτηση, μάλλον απέτυχαν, διότι η συγκεκριμένη πρόταση της Κυβέρνησης που θα υπερψηφίσουμε σε λίγο κινείται στα πλαίσια της ηρεμίας, θα έλεγα, αν κάτι χαρακτηρίζει. Κι αυτό για τρεις-τέσσερις βασικούς λόγους.
Πρώτον, διότι ακολουθεί μια μακρά ελληνική παράδοση. Είναι θεσμοθετημένο εδώ και πολλές δεκαετίες το σύστημα αυτό που έχει αποκληθεί ενισχυμένη αναλογική και ο συγκεκριμένος νόμος μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινείται, της -κακώς αποκαλούμενης ενισχυμένης, αλλά εν πάση περιπτώσει έχει καθιερωθεί- ενισχυμένης αναλογικής. Σέβεται λοιπόν μια μακρά ελληνική παράδοση, δεν είναι κάτι φοβερό και τρομερό.
Δεύτερον, βασίζεται στην πολύ συγκεκριμένη δέσμευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά, ότι θα φέρει τον συγκεκριμένο νόμο προς ψήφιση και μάλιστα, αμέσως μετά τις εκλογές στην αρχή της τετραετίας.
Τρίτον, αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής κεντροδεξιάς, μεταπολεμικά και ιδίως μεταπολιτευτικά η ενισχυμένη αναλογική. Με αυτό το σύστημα λίγο-πολύ πορευτήκαμε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.
Τέταρτον, γιατί το συγκεκριμένο σύστημα, αν χαρακτηρίζεται για κάτι, είναι ότι είναι αναλογικότερο σε σχέση με τα συστήματα που ίσχυσαν μέχρι πρόσφατα και με τα οποία κάναμε και τις τελευταίες εκλογές. Και σε τούτο έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική όπου έχουμε απομάκρυνση από την απλή αναλογική προς την πιο πλειοψηφική, ενισχυμένη αναλογική, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα βέβαια την Ιταλία η οποία μετέτρεψε την αναλογική σε πιο πλειοψηφική και έκτοτε επιχειρεί να την κάνει πλειοψηφικότερη. Αυτά στη γειτονική μας Ιταλία.
Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν κάνουμε κάτι φοβερό, τρομερό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον, κύριε Υφυπουργέ. Κινούμαστε ακριβώς σε μια μακρά παράδοση και μια πεπατημένη, με βάση και την εμπειρία του 2012 για να μην επαναληφθεί εκείνο που έγινε τότε, σε ένα δικαιότερο και αναλογικότερο σύστημα, το οποίο όμως σέβεται την κυβερνησιμότητα.
Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να επισημάνω ότι η κριτική της αντιπολίτευσης, ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ, και η όλη συζήτηση που διεξήχθη, χαρακτηρίζεται, θα μπορούσε και ο πιο καλόπιστος να πει, από υποκρισία. Σε πέντε σημεία διέκρινα αυτή την υποκρισία στη συζήτηση που είχαμε εδώ:
Πρώτον, πράγματι η χώρα χρεοκόπησε, δεν υπάρχει αμφιβολία, και αν θέλετε χρεοκόπησε μονοκομματικά το 2010. Όμως, πλούτισε και μονοκομματικά. Και πλούτισε και χρεοκόπησε μονοκομματικά. Άρα, το μονοκομματικό από μόνο του δεν είναι στοιχείο καταστροφής, για να τα λέμε όλα.
Δεύτερον, το σύστημα που εσείς φέρατε δεν είναι της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Και εκείνο προέβλεπε όριο 3% και εκείνο προέβλεπε αποκλεισμό κάποιων ψηφοφόρων που ψηφίζουν τα πολύ μικρά κόμματα και δεν εκπροσωπούνται, παρόλο που θα μπορούσαν. Έτσι δεν είναι; Άρα, ακόμα και η δική σας πρόταση είχε μια άνιση μεταχείριση της ψήφου. Και εν πάση περιπτώσει, πουθενά στον κόσμο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ίσως στο Ισραήλ, υπάρχει αυτό που εσείς αποκαλείτε «απλή και ανόθευτη αναλογική».
Τρίτο σημείο υποκρισίας, οι συνεργασίες. Κάποια από τα κόμματα που υποστηρίζουν την απλή αναλογική αρνούνται παραδοσιακά την οποιαδήποτε συνεργασία με τον οποιονδήποτε. Κι εσείς που κάνατε συνεργασία νομίζω εύκολα μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει ευκαιριακή και πάντως όχι σε μία προοδευτική, συνεπή ιδεολογική βάση. Άρα, για ποιες συνεργασίες μάς μιλάτε, κύριοι της απλής αναλογικής;
Τέταρτον, σας άκουσα πάρα πολύ να μιλάτε για την ισονομία και την ισοτιμία της ψήφου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο καταθέσατε μία πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού η οποία σε τίποτα δεν σεβόταν την αρχή της ισοτιμίας και του ισοβαρούς της ψήφου των Ελλήνων. Διότι περιόριζε την ψήφο όσων δεν είχαν τη δυνατότητα να έρθουν με το αεροπλάνο και να ψηφίσουν εντός της επικράτειας σε κάποιες έδρες στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Κατά συνέπεια, μην έρχεστε τώρα εδώ και κουνάτε το δάχτυλο υπέρ της ισονομίας και της ισοτιμίας, όταν εσείς οι ίδιοι λίγους μήνες πριν είχατε φέρει πρόταση για την άνιση και ετεροβαρή ψήφο των Ελλήνων πολιτών ξεκάθαρα στην ψήφο των αποδήμων.
Πέμπτον, ακούστηκε αρκετά αυτό, αλλά ας συμφωνήσουμε. Είχατε την ευκαιρία να ψηφίσετε απλή αναλογική όταν ήρθατε στην εξουσία τον Γενάρη του 2015. Δεν το κάνατε τον Φλεβάρη, δεν το κάνετε τον Μάρτη. Κυβερνήσατε με την ενισχυμένη και το μπόνους, ξαναεκλεγήκατε με το μπόνους και το κάνατε μετά.
Σε κάθε περίπτωση, δεσμευμένοι από την προεκλογική υπόσχεση, προχωρούμε σήμερα σε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο ακολουθεί μία μακρά παράδοση. Είναι αναλογικότερο και δικαιότερο σε σχέση με αυτό που ίσχυσε, δίνει φωνή στο μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων και κυβερνησιμότητα που έχει ανάγκη η χώρα.
Σας ευχαριστώ”
Δημήτρης Καιρίδης, 24.01.2020