Εφικτός στόχος η αυτοδυναμία για τη ΝΔ – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το know-how (eirinika.gr, Χάρης Αποστολόπουλος)

Με αφορμή λοιπόν τις πρόωρες εθνικές εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 7 Ιουλίου επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους βουλευτές, παλιούς και νέους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας.

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του.

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος διεκδικεί την εκλογή του στη Βουλή των Ελλήνων, μέσα από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα της πρώην Β’ Αθηνών.

Χάρης Αποστολόπουλος.: Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους θεωρείτε πως θα έπρεπε να ψηφίσει κάποιος τον Δημήτρη Καιρίδη για να τον εκπροσωπήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο;

Δημήτρης Καιρίδης: Στον δύσκολο αγώνα για να φτάσει η Πολιτική Αλλαγή προ των πυλών, οι νεότερες γενιές της ΝΔ βγήκαμε μπροστά. Προσωπικά τα τελευταία πέντε χρόνια, έδωσα με θάρρος, εντιμότητα και επιχειρήματα, καθημερινό δημόσιο αγώνα, στην τηλεόραση και στα έντυπα μέσα, απέναντι στον λαϊκισμό, τις αυταπάτες, τα ψεύδη και τον τοξικό διχασμό, που κυριαρχούσε στη χώρα.

Στη συνέχεια συμμετείχα στη μεγάλη νίκη των ευρωεκλογών, πετυχαίνοντας μια σημαντική επίδοση. Με τίμησαν με την ψήφο τους 135.000, συμπολίτες μας. Αυτήν την προσπάθεια, εκτίμησε η ηγεσία της ΝΔ και με επέλεξε να συνεχίσω, ως υποψήφιο και στο Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών.

Πιστεύω επίσης, ότι το μεγάλο εγχείρημα που θα αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την 7η Ιουλίου για να ξαναφτιαχτεί η χώρα μας, χρειάζεται απαραίτητα και τη συνδρομή νέου αίματος. Πρέπει να πλαισιωθεί από νέους και ικανούς ανθρώπους, με γνώσεις και δυνατότητες ώστε και σε συνδυασμό με την εμπειρία των δοκιμασμένων, να δημιουργηθεί μια δυνατή ομάδα που θα τον στηρίξει στο δύσκολο έργο του.

Τέλος θεωρώ ότι οι δικές μου γνώσεις και η επαγγελματική μου εμπειρία ως διεθνολόγου και πολιτικού επιστήμονα, μπορούν να συνεισφέρουν παραγωγικά και αποτελεσματικά σε πολλούς τομείς της πολιτικής, κοινοβουλευτικής ή κυβερνητικής δραστηριότητας. Γι’ όλους αυτούς τους λόγους, ζητώ από τους ψηφοφόρους της ΝΔ να ψηφίσουν Δημήτρη Καιρίδη, δεσμευόμενος ότι όπως έπραξα μέχρι σήμερα θα συνεχίσω ανάλογα και στην ελληνική Βουλή, εφόσον με εκλέξουν.

Χ.Α.: Ποιο είναι αυτό το περίφημο «διακύβευμα» των εθνικών εκλογών για το 2019; Γιατί θεωρείτε πως έχουν χαρακτηριστεί τόσο σημαντικές;

Δ.Κ.: Κάθε εθνική εκλογή είναι σημαντική γιατί κρίνεται το πώς και από ποιον θα κυβερνηθεί η χώρα. Αυτές ειδικά οι εκλογές έχουν, κατά τη γνώμη μου, ξεχωριστό χαρακτήρα διότι με την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει ένας ιστορικός κύκλος που έρχεται από τα χρόνια της μεταπολίτευσης και χαρακτηρίστηκε από βασικές παθογένειες που μας οδήγησαν και στην χρεοκοπία. Λαϊκισμός, κρατισμός, πελατειασμός, μετριοκρατία, επιδοματισμός, παρασιτισμός.

Με τις εκλογές του Ιουλίου μπαίνουμε σ’ ένα καινούργιο κύκλο που στηρίζεται στη δυναμική και δημιουργική ανάπτυξη, στην αξιοσύνη και στην αριστεία, στην ασφάλεια του πολίτη και στην εθνική αξιοπρέπεια της χώρας. Με αλήθεια και πολιτικό ρεαλισμό και όχι με ψέματα, δημαγωγία και πολιτική υπερβολή. Πάνω απ’ όλα με μετριοπάθεια και συμπόρευση όλων και όχι με διχασμό και διαίρεση των πάντων. Με δυο λόγια το διακύβευμα των εκλογών συμπυκνώνεται ως εξής: Συνέχεια στη στασιμότητα του χθες ή πολιτική αλλαγή για μια καλύτερη Ελλάδα του σήμερα;

Χ.Α.: Όπως φάνηκε και από την πρόσφατη τριπλή κάλπη, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι θα κερδίσει με άνεση τη μάχη των εθνικών εκλογών. Σας βαραίνουν με ευθύνη οι υψηλές προσδοκίες από τον ελληνικό λαό; Πώς θα ανταποκριθείτε;

Δ.Κ.: Υπάρχει μεγάλο φορτίο ευθύνης. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι διότι υπάρχει ωρίμανση στην κοινωνία για έναν άλλο δρόμο προσπάθειας όχι ευκολίας, εντέλει όμως δημιουργικό και αποδοτικό που θ΄ αλλάξει την Ελλάδα. Ο δεύτερος, είναι η μεγάλη αποφασιστικότητα και η γνώση του εγχειρήματος από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χ.Α.: Καθώς το site μας το επισκέπτονται κατά 72% γυναίκες, δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω για τα μέτρα και τον σχεδιασμό της ΝΔ, ώστε να στηρίξετε τους πολύπλευρους ρόλους των γυναικών σήμερα.

Δ.Κ.: Oι Ελληνίδες δίνουν καθημερινά μάχη για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Με στερήσεις, με πολλές ώρες δουλειάς εντός και εκτός σπιτιού και με θυσίες βάζουν πάνω από όλα την οικογένεια και τα παιδιά τους, δίνοντας σε όλους το καλύτερο παράδειγμα. Η προστασία της γυναίκας στο χώρο εργασίας και ο σεβασμός των δικαιωμάτων της αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία μία από τις πρώτες προτεραιότητες.
Ένα μείζον θέμα που απασχολεί κάθε γυναίκα και μητέρα είναι η πρόσβαση του παιδιού της σε παιδικό σταθμό.

Όπως έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική αγωγή σε επίπεδο βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, αλλά και σε επίπεδο νηπιαγωγείων, για να μην δημιουργούμε ανισότητες που θα τα κυνηγούν για όλη τους τη ζωή.

Πέρα από την προσχολική αγωγή, ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά τις γυναίκες είναι οι παραβιάσεις της νομοθεσίας που αφορά στη μητρότητα. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πολύ αυστηρή σε αυτόν τον τομέα. Η προστασία της Ελληνίδας μητέρας στο χώρο εργασίας και ο σεβασμός των δικαιωμάτων της είναι δέσμευση.

Επίσης θέση μας είναι ότι όλο και περισσότερες γυναίκες πρέπει να ασχολούνται με τα κοινά. Οι εμπειρίες, οι γνώσεις και η διαφορετική τους ματιά είναι αναγκαίες στην ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της χώρας μας. Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική πρέπει απαραιτήτως να αυξηθεί. Και αυτό αποτελεί και προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία, μέσω και του Μητρώου Στελεχών, έχει προσήλωση στην ανάδειξη των προσόντων και των δεξιοτήτων των γυναικών που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν από μια θέση στα κοινά μας προβλήματα και τις κοινές μας προκλήσεις.

Χ.Α.: Η Νέα Δημοκρατία, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έδειξε -όπως λέμε- τα δόντια της στον πολιτικό της αντίπαλο. Θεωρείτε πως η στρατηγική με την κατά μέτωπο επίθεση, βοήθησε στην εκτίναξη της διαφοράς σας από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δ.Κ.: Θεωρώ ότι ο σοβαρός, τεκμηριωμένος και μετρημένος προγραμματικός λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε την διαφορά απέναντι στην καμπάνια της αρνητικής διαφήμισης, της κινδυνολογίας και των fake news της κυβέρνησης. Επίσης το κλίμα μετριοπάθειας και συμπόρευσης όλων των Ελλήνων απέναντι στο τοξικό κλίμα, διχασμού και διαίρεσης των πάντων του ΣΥΡΙΖΑ.

Χ.Α.: Θεωρείτε πως τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας έχουν πιάσει ταβάνι; Πιστεύετε πως μπορείτε να επιτύχετε αυτοδυναμία;

Δ.Κ.: Νομίζω ότι η ΝΔ έχει τη δυναμική, το πολιτικό και εκλογικό momentum με το μέρος της. Δεν έχει εκροές, έχει μόνο εισροές από του όμορους πολιτικά χώρους και απευθείας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν τώρα προσθέσουμε και το πλεονέκτημα του νικητή, που έχει για τους αναποφασίστους, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτός στόχος. Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αντίθετα ακούραστη προσπάθεια μέχρι να κλείσουν οι κάλπες.