Δύο μέρες στα βόρεια (10.02.2020)

Την περασμένη Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, η Αχτίδα, ο σύλλογος φίλων και προστασίας αυτιστικών ατόμων με τη μεγάλη δράση, διοργάνωσε την ετήσια εκδήλωσή του στη Θεσσαλονίκη. Στην περσινή εκδήλωση ήμουν εγώ ο ομιλητής. Τώρα είχα την ευκαιρία να ξαναβρεθώ με αγαπημένους φίλους, όπως ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ο καταξιωμένος ξενοδόχος, Σταύρος Ανδρεάδης, οι σπουδαίες Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού καθώς και με πολλούς από τους συμμαθητές μου.

Την επομένη ημέρα, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, βρέθηκα στην Αλεξανδρούπολη στη σύσκεψη που συγκάλεσε η βιομηχανία ξύλου Ακρίτας, με έδρα στο Τυχερό Έβρου, για την προώθηση της βιομηχανικής ανάπτυξης της Θράκης, με την παρουσία πολλών παραγόντων της περιοχής. Ξεχωρίζω αυτήν του φίλου Ευρυπίδη Στυλιανίδη από τη Ροδόπη. Η ανάπτυξη της Θράκης είναι ένα εθνικό θέμα και γι’ αυτό χρειάζονται πολιτικές που θα αναστρέψουν την αποβιομηχάνιση και τη δημογραφική συρρίκνωση και γήρανση.

Το ίδιο βράδυ, παρουσίασα το βιβλίο των Βαρβιτσιώτη-Δενδρινού “Η τελευταία μπλόφα” στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους Εύα Καϊλή, Νίκο Μαραντζίδη και Σταύρο Τζίμα. Ελλείψει εισαγγελικού πορίσματος, το βιβλίο αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη καταγραφή της καταστροφικής “διαπραγμάτευσης” του πρώτου επταμήνου του 2015, το κόστος της οποίας θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμα και αξίζει να διαβαστεί από όλους.

Τέλος, την επομένη ημέρα, Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, βρέθηκα στην αγαπημένη Δράμα για το μνημόσυνο του πατέρα μου. Συμπληρώθηκαν φέτος δυο χρόνια από τον θάνατο του Κώστα Καιρίδη.

Ο πατέρας μου είχε γεννηθεί στη Ρωσία το 1925 από Έλληνες του Πόντου και ήρθε στη Δράμα το 1929. Η γενιά του, πριν προλάβει να ενηλικιωθεί, τσακίστηκε από τον πόλεμο, την κατοχή και τον εμφύλιο. Ήταν, ωστόσο, η γενιά που, δουλεύοντας σκληρά, έβγαλε την Ελλάδα από την προαιώνια φτώχια της μεταπολεμικά και της οφείλουμε πολλά.

Στο γεύμα που ακολούθησε, με όλη μου την οικογένεια, από τη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα και την Καβάλα, έπεσα πάνω σε μια άλλη Ποντία, την πολύ καλή συνάδελφο του ΚΙΝΑΛ από τη Δράμα, Χαρά Κεφαλίδου με την οποία είμαστε μαζί στο προεδρείο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βουλής. Η συνεργασία μου μαζί της είναι άψογη και από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες μου στην πολιτική μέχρι τώρα.

Για μένα το ταξίδι στα βόρεια είναι πάντα ελκυστικό καθώς με ξαναφέρνει σε επαφή με την οικογένειά μου (τα δυο μου αδέλφια και η μητέρα μου), με φίλους και με πολύτιμες παιδικές μνήμες… Τώρα, Δευτέρα πρωί, ετοιμάζομαι για τον Σκάι, τη βουλή και τη σημαντικη΄νομοθετική δουλειά που έρχεται (νέο ασφαλιστικό κ.ο.κ.).

Καλή εβδομάδα!