Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρη Καιρίδη, με τον Γερμανό Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, κ. Bernd Krösser, στο πλαίσιο του East Macedonia Trhace Forum II.
Σωτήρης Δανέζης :
Καλημέρα σε όλους. Καλώς ήρθατε σε αυτή τη δεύτερη μέρα του Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έχουμε σήμερα την τιμή να έχουμε κοντά μας τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη, και εκλεκτό προσκεκλημένο από τη Γερμανία, τον κύριο Bernd Krösser, State Secretary of the Federal Ministry of the Interior Communications in Germany.
Το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο θέμα με πολλές προεκτάσεις και πολλές προκλήσεις βέβαια, αλλά έχει και μια δυναμική δική του, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολύ θετικά αποτελέσματα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Αρκεί να χαραχθούν οι σωστές στρατηγικές, και θέλω να ξεκινήσω με σας κύριε Υπουργέ. Δώστε μας καταρχάς, μια εικόνα της κατάστασης που υπάρχει σήμερα στον Έβρο αλλά και στα νησιά του Αιγαίου. Παρατηρούμε ή ακούγεται αρκετά συχνά, ότι υπάρχει μια αύξηση στις μεταναστευτικές ροές τους τελευταίους μήνες. Εσείς τι εικόνα έχετε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Καταρχάς να πω, ότι χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι σήμερα εδώ κοντά σας, να συγχαρώ τους διοργανωτές, τον φίλο Γιάννη και Συμεών, για την εξαιρετική τους πρωτοβουλία, εδώ στον εθνικό μας προμαχώνα που είναι η Θράκη, που είναι ευρύτερα η περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η δικιά μου η σχέση με την περιοχή είναι στενή και μακρόχρονη. Γεννήθηκα στην Καβάλα και μεγάλωσα πηγαινοερχόμενος μεταξύ Καβάλας και Έβρου. Κατά συνέπεια γνωρίζω παιδιόθεν την περιοχή από κοντά. Στην πορεία ενισχύθηκε αυτή η σχέση, λόγω της συγγένειάς μου εκ των υστέρων με τη Λουκία Σαράντη, η οποία είναι εξέχουσα εδώ επιχειρηματίας της περιοχής και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος κοινωνικού φορέα που τιμά, θεωρώ, τον Έβρο, τη Θράκη, ευρύτερα ,πανελλαδικά. Από εκεί και πέρα, ο ίδιος προσωπικά, κάνω τώρα το μικρό μου βιογραφικό ως προς τη Θράκη, ο ίδιος προσωπικά ασχολήθηκα με τα ζητήματα εδώ ως συντονιστής για τα οικονομικά και την ανάπτυξη, στη διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης που σύστησε ο Πρωθυπουργός, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019, η οποία κατέληξε υπό την προεδρία της Ντόρας Μπακογιάννη σε ένα πολυσήμαντο πόρισμα, το οποίο βρίσκεται στη φάση υλοποίησης. Κατά συνέπεια, υπάρχει το ενδιαφέρον πέρα από το συγγενικό και το προσωπικό, το βαθιά πολιτικό και εθνικό εδώ. Και με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα αυτή την πρόσκληση, παρά το γεγονός ότι είχαμε να κάνουμε αυτή τη διμερή συνάντηση με την Γερμανία.
Αποφασίσαμε λοιπόν να υπερβούμε το εμπόδιο και να την κάνουμε τη διμερή εδώ στον Έβρο και να στείλουμε ένα μήνυμα ευρύτερο, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Οι σχέσεις μας με την Γερμανία σε όλα τα επίπεδα είναι στενή, ακόμα περισσότερο θα σας έλεγα στο μεταναστευτικό, διότι αυτά που συμβαίνουν εδώ, δεν μένουν εδώ, πολύ συχνά πηγαίνουν εκεί. Όπως και αυτά που γίνονται εκεί, έχουν να κάνουνε και με τις πρωτογενείς ροές προς τα εδώ. Άρα σε αυτή τη βάρκα είμαστε μαζί, είμαστε από την ίδια πλευρά, και χρειάζεται όσο το δυνατόν πιο στενός συντονισμός και συνεργασία των πολιτικών μας. Είναι ένας μακρόχρονος διάλογος αυτός, με το Βερολίνο, που έχουμε, ο οποίος έχει εντατικοποιηθεί τους τελευταίους μήνες και στο πλαίσιο αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που ο φίλος, ομόλογός μου, αρμόδιος για τα μεταναστευτικά από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα, εδώ τον Έβρο και θα περάσουμε όλη τη μέρα μαζί, επισκεπτόμενος και τον φράχτη στη συνέχεια, και βόρεια το φυλάκιο όπου έχουμε τη γνωστή δομή.
Τώρα, τα πράγματα στο ανατολικό μέτωπο συνολικά έχουν πάει πολύ καλά τους τελευταίους μήνες. Η συνολική μείωση των ροών από τα πολύ υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου, εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής και να τα πούμε όλα εδώ, τα πολύ υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου έχουν πέσει πάνω από 75% μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου. Ειδικά στον Έβρο πάνω από 90%. Πολλοί θυμούνται ίσως τα προβλήματα που είχαμε με τους διακινητές στην Εγνατία τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, τώρα δεν υπάρχει αυτό. Έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά από τη μεριά και των αρχών ασφαλείας της χώρας, αστυνομία και λιμενικό και τους συγχαίρω, αλλά πέρα από αυτό, έχει βοηθήσει και η συνεργασία με την Τουρκία, την οποία εγκαινιάσαμε με την δική μου επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό μου, Υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια στις 19 Σεπτεμβρίου και έκτοτε έχουν γίνει πάρα πολλές επαφές. Έχω πάει εκεί, έχει έρθει εδώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν και θα ‘ρθει αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές.
Το πρώτο μέτωπο που πήγε πολύ καλά ήταν ο Έβρος. Το δεύτερο ήταν το νοτιοανατολικό Αιγαίο, η περιοχή της Ρόδου και της Δωδεκανήσου ευρύτερα, και τώρα τελευταία, πάει πολύ καλά και το βορειο ανατολικό Αιγαίο, που παραδοσιακά είναι το πιο ευαίσθητο. Ξέρω ότι χθες είχατε τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου εδώ στη συζήτηση, για να μη μείνει τίποτα στη χώρα, έτσι, της παραπληροφόρησης, γιατί πολύ συχνά γύρω από το μεταναστευτικό ξέρετε, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και παντού και στην Αμερική όλοι το ξέρουμε, έχουν ”χτιστεί” πολλές πολιτικές καριέρες, είναι άλλο πράγμα τα στοιχεία, και άλλο πράγμα η παραπληροφόρηση. Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της βελτίωσης που έχει να κάνει με τη Λέσβο, η οποία παραδοσιακά έχει βρεθεί στην προμετωπίδα της μεταναστευτικής πίεσης, έχει σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος, και για αυτό είμαστε πάντοτε δίπλα στους κατοίκους της Λέσβου, στην τοπική κοινωνία, να σταθούμε. Και στεκόμαστε με επιδοτήσεις έργων, στεκόμαστε με χαμηλό ΦΠΑ, στεκόμαστε τώρα με τη νέα πρωτοβουλία που πήραμε με τη βίζα και τη διευκόλυνση επισκέψεων Τούρκων πολιτών στα δέκα νησιά ξεκινώντας από τη Λέσβο, ακριβώς γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την τοπική οικονομία και είναι κάτι το οποίο πέρα από τον ενθουσιασμό που έχει προκαλέσει στην Τουρκία, έχει γίνει δεκτό πολύ θετικά από τους ντόπιους, από τους νησιώτες μας, τους Ακρίτες μας.
Λέω λοιπόν τούτο, 31 -και κρατήστε αυτό το στοιχείο- 31 Ιανουαρίου 2024, πριν από σαράντα πέντε περίπου μέρες, ο συνολικός αριθμός διαμενόντων στη δομή του Μαυροβουνίου που διατηρούμε στην Μυτιλήνη, ήταν 5.911. Χθες το νούμερο είχε πέσει στους 3.571. Έχουμε λοιπόν μία σημαντικότατη βελτίωση πάνω από 2,5 χιλιάδες, σχεδόν στο μισό, μέσα σε 45 μέρες. Αυτό και μόνο δείχνει, την αποσυμφόρηση του συστήματος, και την ευρύτερη βελτίωση που έχουμε στον ανατολικό μεσογειακό διάδρομο. Δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε, αυτό που γίνεται διεθνώς είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, έχουμε μια διευρυμένη αναταραχή σε όλη τη Μέση Ανατολή στο Σαχέλ και βέβαια ο πόλεμος στην Ουκρανία που μπορεί να δώσει νέα προσφυγικά κύματα, χρειάζεται διαρκής εγρήγορση. Η χώρα μας έχει, δυστυχώς, το μειονέκτημα, να βρίσκεται στο σταυροδρόμι όχι ενός, αλλά δύο μεταναστευτικών διαδρόμων, εκτός από τον ανατολικό και τον κεντρικό μεσογειακό, ο οποίος το τελευταίο διάστημα, έχει αρχίσει να δείχνει μια μικρή αλλά προβληματική κινητικότητα από την ανατολική Λιβύη.
Κατά συνέπεια όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, όποιος βλέπει τι γίνεται γύρω μας, 9.000.000 πρόσφυγες στην Αίγυπτο, ο πόλεμος και η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, ο αιματηρητότατος εμφύλιος στο Σουδάν, τα προβλήματα με την υποχώρηση του ουκρανικού στρατού στην Ουκρανία, οι Χούτι και όλοι οι υπόλοιποι, που ο ένας ρίχνει πυραύλους στον άλλον, δημιουργούν ένα πραγματικά πολύ επικίνδυνο κοκτέιλ. Τα πήγαμε καλά, τα πήγαμε καλύτερα από πάρα πολλούς εταίρους μας στην Ευρώπη, στο ζήτημα του ελέγχου και της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και παράνομης διακίνησης, στηριζόμαστε και στη βοήθεια των εταίρων και θέλω από δω δημόσια κλείνοντας, να ευχαριστήσω τη γερμανική κυβέρνηση για τη συνεργασία, πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό που είναι το Σύμφωνο, κλείνω, το Σύμφωνο το νέο, Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης μεταξύ βορρά και νότου, μεταξύ κεντροδεξιάς αν θέλετε και κεντροαριστεράς, οι φωνές της λογικής του ορθού λόγου, απέναντι στους κραυγάζοντες των άκρων, ευχαριστώ.
Σωτήρης Δανέζης :
Κύριε Κrosser, κύριε Υπουργέ, διαβάζω κάποια πολύ αξιοπρόσεκτα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2023, έχουν υποβληθεί στη Γερμανία περισσότερες από 250.000 αιτήσεις ασύλου, είναι ο υψηλότερος αριθμός και χρονιά ρεκόρ από το 2016, όταν τότε στη Γερμανία είχαν υποβληθεί 745 και πλέον χιλιάδες αιτήσεις ασύλου. Και το 2023 βασική χώρα προέλευσης είναι η Συρία, έχουμε ταυτόχρονα στη Γερμανία την άνοδο ακροδεξιών σχηματισμών – η Εναλλακτική για τη Γερμανία(ΑfD) είναι- μία από αυτές τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Ποια είναι η κατάσταση με το μεταναστευτικό, καθώς διαβάζω σε αρκετές αναλύσεις, ότι ενδεχομένως να δούμε και μια πιο αυστηρή πολιτική από τη γερμανική κυβέρνηση στο μεταναστευτικό, στις αιτήσεις που θα επιτρέπονται να γίνουν, στις απελάσεις, ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς;
Bernd Krösser :
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση του κυρίου Καιρίδη, ώστε να δούμε πιο προσεκτικά από κοντά την κατάσταση, σε ότι αφορά τη μετανάστευση. Πρέπει να πω, ότι υπάρχει φιλία, συνεργασία, που ήταν μια σπουδαία ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις για την Ευρώπη, με μια πολύ κοντινή σχέση με την Ελλάδα και πιστεύω ότι είναι μέρος των στενών σχέσεων που έχουμε. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και για την πρόσκληση στο πάνελ, προκειμένου να μοιραστώ κάποιες απόψεις σε σχέση με τη Γερμανία, όπως τα αναφέρατε και να σας πω, όπως και ο κύριος Καιρίδης είπε, ότι η κατάσταση είναι αυτή που είναι, και φτάνει στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία. Δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο τη Γερμανία, αφορά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως σας είπα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, και κάθε χρόνο βλέπουμε μία συσσώρευση των ευρωπαϊκών προβλημάτων, όχι μόνο, που δεν είναι μόνο ελληνικά. Πρέπει να το αναφέρω και είπατε κάποιους αριθμούς σχετικά με την μετανάστευση στη Γερμανία, έχουμε μια δύσκολη κατάσταση, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μιλήσουμε για τη μετανάστευση και τα διάφορα είδη αυτής. Η Γερμανία πάντα είχε ροές προς τη Γερμανία, αλλά και από τη Γερμανία προς άλλες χώρες, τα τελευταία χρόνια. Θα είχαμε δέκα εκατομμύρια λιγότερα αν δεν είχαμε τη μετανάστευση, θα είχαμε λιγότερους πολίτες. Έτσι λοιπόν, έχουμε ογδόντα τέσσερα εκατομμύρια πολίτες και περίπου το 25% αυτών, έχουν υπόβαθρο μετανάστευσης. Επίσης το 2022, δεχτήκαμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο Ουκρανούς πολίτες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και είχαμε διακόσιες πενήντα τέσσερις χιλιάδες αιτήσεις για άσυλο το 2023. Την περασμένη χρονιά το 2023, είχαμε τριακόσιες είκοσι εννιά χιλιάδες αιτήσεις και έχουμε μία συνεχόμενη ροή από την Ουκρανία.
Έχουμε 15 χιλιάδες – με 20 χιλιάδες συνεχόμενες ροές και αιτήσεις. Και προς το παρόν έχουμε 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς πολίτες στη Γερμανία και πολλούς πρόσφυγες στο σύστημα ασύλου, το οποίο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, αλλά επίσης έχουμε και πολλές προκλήσεις σε ότι αφορά το σύστημα σχολείου, εκπαίδευσης, στα νηπιαγωγεία και πρέπει να πω ξεκάθαρα, ότι είναι μία στιγμή που πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία, γιατί πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε κατάλληλη διαμονή και ένταξη. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να πούμε, ότι χρειαζόμαστε τη μετανάστευση και χρειαζόμαστε επειγόντως να βρούμε λύσεις στη Γερμανία, έχουμε το ίδιο πρόβλημα όπως πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε λοιπόν αυτή τη δύναμη τώρα και τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί η οικονομική επίπτωση. Χρειαζόμαστε εργαζόμενους όχι μόνο εξειδικευμένους, αλλά ιδιαίτερα χρειαζόμαστε εργαζόμενους που δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε στη Γερμανία. Πρέπει να τους φέρουμε στη Γερμανία από άλλες χώρες, οπότε από τη μία πλευρά πρέπει να μειώσουμε την παράτυπη μετανάστευση, από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να εντάξουμε τους μετανάστες στην αγορά εργασίας.
Σωτήρης Δανέζης :
Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό, αλλά και ποια συγκεκριμένα μέτρα παίρνει η Ελλάδα- και θα ήθελα να ρωτήσω το ίδιο και για τη Γερμανία αργότερα- ώστε να διευκολύνει την ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας;
Δημήτρης Καιρίδης :
Ο Bernd το έθεσε πάρα πολύ σωστά. Δίπλα στην αποτροπή και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και στην αυστηρή προστασία των συνόρων, υπάρχει η ανάγκη της νόμιμης μετανάστευσης με όρους και κανόνες, με ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με τις ανάγκες της εθνικής μας οικονομίας. Κοιτάξτε να δείτε, τα πράγματα καμιά φορά μπερδεύονται, αλλά δεν είναι τόσο μπερδεμένα.
Η μετανάστευση είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, ένα ιστορικό φαινόμενο συνυφασμένο με τον ανθρώπινο πολιτισμό. Δεν έχει να κάνει με το σήμερα, προέρχεται από αρχαιοτάτων χρόνων και υπό μίαν έννοια, είμαστε προϊόντα της μετανάστευσης και υπό μίαν έννοια, η μετανάστευση κάνει καλύτερο τον κόσμο. Εμείς οι Έλληνες το ξέρουμε κατεξοχήν, διότι υπήρξαμε ιστορικά ένας αποδημητικός λαός με πολύ μεγάλη διασπορά στο εξωτερικό. Το ξέρουμε αυτό και στη Γερμανία προφανώς, και σε μεγάλο μέρος του αγγλοσαξονικού κόσμου, όπως είναι η Αμερική, η Αυστραλία, ο Καναδάς. Και βέβαια η ίδια η Ελλάδα έχει υπάρξει σταυροδρόμι μεταναστευτικών κυμάτων, μεταναστευτικών ροών στο παρελθόν. Το ζήτημα είναι πώς θα διαχειριστούμε την μετανάστευση προς όφελός μας και όχι προς όφελος των διακινητών, των εγκληματιών, των δικτύων, των κερδών. Πώς θα τη διαχειριστούμε σωστά, υπέρ της ελληνικής κοινωνίας.
Η Ελλάδα σήμερα, πέρα από το πρόβλημα της παράνομης, αντιμετωπίζει και για πρώτη φορά ίσως και σε τέτοιο βαθμό σίγουρα, το πρόβλημα της έλλειψης νόμιμων μεταναστών και εργατικού δυναμικού. Είναι κάτι που μας το λένε πάρα πολλοί στον αγροτικό τομέα, στους εργάτες γης, μας το λένε στις κατασκευές, μας το λένε στον τουρισμό, μας το λένε και στη βιομηχανία και προφανώς κοινωνίες που πετυχαίνουν είναι κοινωνίες που προσελκύουν ταλέντα, είναι κάτι που το ξέρουμε πάλι από την αρχαιότητα. Προφανώς ισχύει και τον 21ο αιώνα. Δεν μιλάμε λοιπόν μόνο για τη χαμηλή ειδίκευση, αλλά και για την υψηλή. Εκεί πρέπει να γίνουνε πολλά, διότι η χώρα μας δεν έχει αποτελεσματικό μηχανισμό νόμιμης μετανάστευσης, εγώ θέλω να σας είμαι ειλικρινής. Δεν τον χρειαζόταν ενδεχομένως μέχρι πρόσφατα, διότι την περίοδο της κρίσης ο κόσμος έφευγε, παρά ερχόταν, και Έλληνες και μετανάστες κυρίως αλβανικής καταγωγής που φύγανε, και παλαιότερα πριν την κρίση, πριν το 2010, καλύπταμε τις ανάγκες μας κατεξοχήν από την Αλβανία. Διότι ένα 60% των νόμιμων μεταναστών στη χώρα μας ακόμα και σήμερα, των 720 χιλιάδων νόμιμων μεταναστών, προέρχονται από την Αλβανία.
Σήμερα πρέπει να αποκτήσουμε, όπως το κάνουνε όλες οι αναπτυγμένες χώρες, αυτόν τον μηχανισμό και προχωράμε με μια ολοκληρωμένη στρατηγική, πραγματικά αναπτυξιακή, διότι πιστεύουμε ότι χωρίς αυτά δεν πρόκειται η ελληνική οικονομία να διατηρήσει τον δυναμισμό της, σε αυτό το 3 % ανάπτυξη που έχουμε το έτος, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, εάν δεν κάνουμε κάτι με την αγορά εργασίας. Μας το λένε όλοι οι ειδικοί, το καταλαβαίνει κάθε επιχειρηματίας ο οποίος ασχολείται και κάθε παραγωγικός φορέας, και είναι ένα πρόβλημα το οποίο συν τω χρόνω θα επιδεινώνεται, δεν θα βελτιώνεται, εάν δεν κάνουμε κάτι. Κατά συνέπεια ακολουθούμε μια στρατηγική τριών βημάτων, η οποία ξεκίνησε με την υπερψήφιση της τροπολογίας μας πριν τα Χριστούγεννα, για να δώσουμε μια νόμιμη εναλλακτική απασχόλησης στους ήδη διαμένοντες εδώ με προσφορά εργασίας, και ήδη η πλατφόρμα λειτουργεί, έχουν εγγραφεί, έχουν υποβληθεί 8 χιλιάδες αιτήσεις και έχουν δοθεί ήδη 2,5 χιλιάδες προσωρινές άδειες, που είναι ένα βήμα και μετράμε μερικές μέρες από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας και στείλαμε και ένα μήνυμα ! Ένα μήνυμα πολιτικό και θέλω αυτό λίγο να το υπογραμμίσω.
Εμείς δεν είμαστε εναντίον των ξένων, δεν είμαστε ξενόφοβοι εναντίον γενικά και αόριστα της μετανάστευσης. Δεν σηκώνουμε την παντιέρα του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας. Είμαστε εναντίον της διακίνησης, της παράνομης διέλευσης, της παράνομης μετανάστευσης, αλλά αναγνωρίζουμε και αυτό είναι που μας καθιστά φωνή του κέντρου της λογικής, της μέσης οδού, και μας διαφοροποιεί από τα άκρα, από το ένα άκρο στα δεξιά όπως σας είπα, αλλά και από το άλλο άκρο στα αριστερά, το οποίο δεν αναγνωρίζει σύνορα και πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι μια ζώνη ελεύθερης διέλευσης άνευ συνόρων και στην ουσία να βάλουμε ένα φέριμποτ από το Τομπρούκ για να διευκολύνουμε τους διακινητές. Ανάμεσα λοιπόν στις κραυγές της ξενόφοβης ακροδεξιάς και στις αφέλειες -το λέω έτσι πολύ κομψά- έχουμε και τρικομματική κυβέρνηση στο Βερολίνο και πρέπει να είμαι προσεκτικός. Στις αφέλειες της ακροαριστεράς, πείτε την όπως θέλετε, εμείς και θεωρώ και σε αυτό μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, με την Ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά. Η φωνή της λογικής, επαναλαμβάνω του ορθού λόγου.
Εμείς θέλουμε τη λελογισμένη νόμιμη μετανάστευση με όρους και κανόνες. Γι’ αυτό κάναμε την τροπολογία και στείλαμε το μήνυμα και την περάσαμε με 262 ψήφους. Μια μεταρρύθμιση, η οποία συγκέντρωσε πάνω από τα 5/6 της βουλής, χωρίς προηγούμενο. Σπάνιο για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά δεδομένα, και χωρίς προηγούμενο στη σημερινή Ευρώπη όπου είναι σχεδόν αδύνατον, να περάσει το οτιδήποτε για τη μετανάστευση, βλέπετε τα προβλήματα που έχει ο Μακρόν στην Γαλλία, στην Ιταλία ,ο Σούνακ πήγε στη Ρουάντα, μην τα λέμε τώρα. Στη δε Αμερική όπου ήμουν πρόσφατα, για να έχουμε και την εικόνα, 300 χιλιάδες οι παράνομες διελεύσεις στην Ευρώπη, μεγάλο το νούμερο και μεγάλο το πρόβλημα, 3.5 εκατομμύρια στην Αμερική, πάνω από δέκα φορές το πρόβλημα στην Αμερική, μεταξύ των οποίων και 50 χιλιάδες Τούρκοι, οι οποίοι περνάνε μέσω Μεξικού στην Αμερική, για να δούμε πόσο διεθνοποιημένα είναι τα δίκτυα, πόσο παγκοσμιοποιημένα, και πόση συνεργασία χρειάζεται μεταξύ των χωρών για να τα αντιμετωπίσουμε.
Το δεύτερο βήμα, είναι οι διμερείς συμφωνίες, τις οποίες έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός με την Ινδία και την Αρμενία και προχωράμε με επιπλέον 4 χώρες, συνολικά 6, και το τρίτο βήμα είναι η αναβάθμιση του διοικητικού μηχανισμού της νόμιμης. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο παράδοξο, η χώρα μας διαθέτει έναν πολύ αποτελεσματικό μηχανισμό ασύλου, την υπηρεσία ασύλου η οποία διεκπεραιώνει τα αιτήματα των παρανόμως αφιχθέντων μέσα σε λίγες εβδομάδες, αντιθέτως ο νόμιμος μετανάστης, ο οποίος έχει έρθει εδώ νόμιμα και θέλει να κάνει μια ανανέωση νόμιμα, της νόμιμης άδειας διαμονής του, μπορεί να περιμένει και τρία χρόνια. Αυτό είναι παντελώς απαράδεκτο, έχουμε πάνω από 200 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις, δημιουργεί εύκολα, όλοι το καταλαβαίνουν, ένα παρακύκλωμαδιευκολυντών και διευκολύνσεων γύρω από αυτές τις καθυστερήσεις. Οι άνθρωποι λοιπόν οι οποίοι πληρώνουν φόρους και εισφορές, οι οποίοι είναι εδώ νόμιμα, οι εργοδότες τους χρειάζονται, θα πρέπει γρήγορα να διεκπεραιώνουμε αυτά τα αιτήματα και για αυτό προχωράμε στην ψηφιοποίηση.
Ο Πρωθυπουργός θα έρθει στα τέλη του μήνα να εγκαινιάσει το πρώτο κέντρο λήψης βιομετρικών στοιχείων που διευκολύνει την έκδοση των αδειών διαμονής. Έχουμε προσλήψεις και στελέχωση των υπηρεσιών, έχουμε μια σειρά από στοχευμένα μέτρα, για αυτό και λέμε ότι το 2024 είναι το έτος της νόμιμης μετανάστευσης που χρειάζεται η πατρίδα μας. Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές -είναι πολλά αυτά που θέλω να πω, κλείνω, ξέρω – στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, είναι πολύ κρίσιμο να δώσουμε αυτή τη μάχη, να πείσουμε, διότι πραγματικά το λέω και το υπογραμμίζω, καραδοκούν οι τσαρλατάνοι, καραδοκούν οι κραυγάζοντες με τα ”εύκολα τα λόγια τα μεγάλα”, οι οποίοι για ίδιον όφελος, όχι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνίας, της ελληνικής ή της ευρωπαϊκής, περιπλέκουν το πρόβλημα παρά το επιλύουν, και εν τέλει αποδεικνύονται οι κραυγές και τα ”εύκολα τα λόγια τα μεγάλα, ”πολύ λίγα” όταν προσκρούουν στην πραγματικότητα. Δεν θέλω να μιλήσω για το τι συνέβη στην Ιταλία, φίλη Ιταλία, και τι κυριάρχησε προεκλογικά και τι συνέβη μετεκλογικά, έτσι δεν είναι; Άρα δίνουμε λύσεις στα προβλήματα, πείθουμε τον Έλληνα ότι έχουμε λύσεις αποτελεσματικές, ότι ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για την ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Σωτήρης Δανέζης :
Θέλω να πάρω την πάσα για την ακροδεξιά και να επιμείνω σε αυτό που σας ρώτησα νωρίτερα, κύριε Υπουργέ, αν η άνοδος του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν αρκετά ψηλά, επηρεάζει με κάποιο τρόπο και ασκεί πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση, για μια πιο αυστηρή πολιτική στο μεταναστευτικό, αλλά παράλληλα θα ήθελα και μια απάντηση σε αυτό που ρώτησα και τον Έλληνα Ομόλογό σας, στα μέτρα που παίρνει η γερμανική κυβέρνηση για την καλύτερη ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας.
Bernd Krösser :
Ως η γερμανική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλη πίεση από το μεταναστευτικό θέμα. Δεν είναι μόνο το πολιτικό θέμα, είναι και η πίεση από προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη στέγαση, με την εκπαίδευση, με την ιατρική περίθαλψη. Έχουμε επομένως πίεση από δύο πλευρές, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την πίεση, πρέπει να πάρουμε διάφορα μέτρα. Το κάνουμε αυτό. Το πρώτο είναι να επικοινωνήσουμε με τους πολίτες. Ο Δημήτρης μας είπε, ότι πολλά προβλήματα που έχουμε στην Γερμανία, έχουν να κάνουν με ένα κόμμα το οποίο λέει ότι εμείς έχουμε εύκολες λύσεις για αυτό το πρόβλημα, ότι θα κλείσουμε τα σύνορα, θα τους διώξουμε από τη Γερμανία, όμως δεν λειτουργεί έτσι το πράγμα.
Πρέπει να επικοινωνήσεις με τον κόσμο, να τους πεις ότι αυτά είναι απίθανα πράγματα, ότι αυτά είναι πολιτικές για να ρίξεις την κανονική μετανάστευση στο μηδέν. Βέβαια, οι πολίτες το ξέρουν αυτό, αλλά πρέπει να τους πούμε κιόλας, ότι αυτό που χρειαζόμαστε ως η γερμανική κυβέρνηση, δεν είναι μόνο μια ανάγκη για την γερμανική κυβέρνηση αλλά και την ελληνική κυβέρνηση και για όλες τις χώρες μέλη, είναι να επαναφέρουμε τον έλεγχο της μετανάστευσης. Το μεταναστευτικό σύστημα είναι ένα μεγάλο βήμα, αλλά πρέπει να κάνουμε ακόμα πολλή δουλειά για να φέρουμε αυτοπεποίθηση στην κοινωνία, ότι οι κυβερνήσεις έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν τα προβλήματα σχετιζόμενα με τη μετανάστευση. Από τη μία πλευρά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι χρειαζόμαστε τη μετανάστευση, είναι κάτι απαραίτητο για τη γερμανική κοινωνία.
Είναι μια επείγουσα ανάγκη για την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία. Έχουμε πολλές παραγγελίες τις οποίες δεν μπορούμε να εκτελέσουμε, διότι δεν έχουμε τους ανάλογους εργαζόμενους σε διάφορους τομείς. Και το δεύτερο είναι, ότι πρέπει να έχουμε επιτυχία στη διαχείριση της κανονικής μετανάστευσης, να ρίξουμε λίγο τους ρυθμούς, έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε εκπαίδευση και όλα τα απαραίτητα σε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να έχουμε επιτυχία στην ενσωμάτωση των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία, πρέπει να είναι σε καθεστώς προστασίας, και θα πρέπει να μείνουν στη Γερμανία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και είναι μια στιγμή, που πρέπει να παλέψουμε με την ενσωμάτωση, είναι δύσκολο αυτό.
Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από μας και από την κοινωνία, γιατί χρειαζόμαστε δεξιότητες για να μπορέσουν να ενταχθούν και στην αγορά εργασίας. Πρέπει να δουλέψουμε στενά και αποτελεσματικά, ούτως ώστε να ενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό δεν γίνεται από τη μια κατεύθυνση προς την άλλη, πρέπει να γίνει και από τις δύο κατευθύνσεις. Χρειάζονται κάποια υποστήριξη, για να έχουν μια επιτυχή ενσωμάτωση στην κοινωνία και πρέπει να τους εντάξουμε, διότι αλλιώς θα πρέπει να κλείσουμε, πολλά κομμάτια που έχουν να κάνουν με το επίπεδο ζωής στη Γερμανία, θα πέσουν. Οπότε είναι κάτι το οποίο πρέπει να διαχειριστεί η γερμανική κυβέρνηση.
Σωτήρης Δανέζης :
κ.Υπουργέ, μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ενσωμάτωσης, ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων, με μια ταυτόχρονη διαχείριση των περιορισμένων πόρων της χώρας;
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, εμείς δεν πιστεύουμε στα επιδόματα και δεν μπορούμε να δώσουμε τα επιδόματα που δίνουν άλλοι. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως κάναμε με την τροπολογία, τόσο για τους διαμένοντες εδώ μετανάστες, όσο και για τους αιτούντες άσυλο, ώστε από την αρχή που έρχονται εδώ να αυτοσυντηρούνται, έτσι δεν είναι; Κοιτάξτε να δείτε, η Ελλάδα σήμερα έχει μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική στρατηγική. Και τολμώ να πω, ότι πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη, στο πού θέλουμε να πάμε. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Έχουμε. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
Σωτήρης Δανέζης :
Μπορούμε να αναζητήσουμε αλλαγή, μήπως στα ακουστικά του; (σ.σ ακουστικά του Γερμανού συνομιλητή).
Δημήτρης Καιρίδης :
‘’Itsok. It’snotthatimportant’’, είναι εντάξει δεν ήταν τόσο ”σημαντικό” αυτό που έλεγα..
Σωτήρης Δανέζης :
Ίσως έχει πέσει η μπαταρία, ίσως έχουμε ένα τεχνικό ζήτημα.
Σωτήρης Δανέζης :
Είναι εντάξει φτιάχτηκε.
Δημήτρης Καιρίδης :
Τολμώ να πω ότι πρωταγωνιστεί (η Ελλάδα) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δέχεται και τον διεθνή έπαινο για αυτή την ισορροπία που έχει. Από τη μια το Υπουργείο μου, λέγεται Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν είναι τυχαίο. Το άσυλο είναι μία ελληνική εφεύρεση. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι εφηύραν και καταξίωσαν τον θεσμό του ασύλου, μιλάει για αυτό ο Αισχύλος στις Ικέτιδες. Μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, των ευρωπαϊκών αξιών, είναι η προστασία του κατατρεγμένου, είναι να δώσουμε άσυλο. Ωστόσο, για να λειτουργήσει το άσυλο και εμείς ως θεματοφύλακες της αρχαίας παράδοσης, ακριβώς επειδή είμαστε Έλληνες, έχουμε ένα λόγο παραπάνω να είμαστε ευαίσθητοι στο ζήτημα αυτό, για να λειτουργήσει το άσυλο, χρειάζεται να υπάρχουν επιστροφές. Αυτοί δηλαδή που δικαιούνται προστασία να την παίρνουν, αυτοί που δεν δικαιούνται προστασία και καταχρώνται το σύστημα, και έρχονται εδώ για άλλους λόγους, οικονομικούς κυρίως, να επιστρέφονται.
Εδώ στην Ευρώπη, λίγο τα έχουμε μπερδέψει. Και λίγο όλα αυτά, έχουν αφήσει ελεύθερο το πεδίο για τους κραυγάζοντες, να έρχονται να λένε τα δικά τους. Δικιά μας δουλειά τώρα είναι να δώσουμε λύση, να τα ξεμπερδέψουμε. Και το νέο Σύμφωνο, και ο κοινός ευρωπαϊκός χώρος ασύλου έρχεται να κάνει ένα βήμα. Δεν θα λύσει, αλλά είναι ένα βήμα, διότι δεν είναι δυνατόν κάποιοι να σηκώνουν όλο το βάρος ευρωπαϊκά, του ασύλου, και κάποιοι άλλοι να σφυρίζουν αδιάφορα. Σε αυτό με τη φίλη Γερμανία, είμαστε μαζί. Διότι και η Γερμανία σηκώνει πολύ μεγάλο βάρος, αλλά υπάρχουν πάντοτε σε μια κοινότητα των 27 και κάποιοι οι οποίοι ολιγωρούν. Πρέπει περισσότερη Ευρώπη. Από κει και πέρα, η μετανάστευση είναι μοχλός ανάπτυξης, μπορεί να είναι μοχλός ανάπτυξης. Και μια που το Συνέδριο εδώ, έχει κυρίως οικονομικό χαρακτήρα, αυτό το νόημα έχει και η δικιά μας παρουσία εδώ.
Για να έχει αναπτυξιακό πρόσημο, πρέπει να γίνεται με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες, όχι τις ανάγκες των διακινητών, δεν θα καθορίζουν αυτοί ποιος μπαίνει, ποιος βγαίνει, με αυστηρότητα αλλά ταυτόχρονα και με μια ενταξιακή προοπτική, όπου έχουμε να κάνουμε πολλά, στον τομέα της εκπαίδευσης, των κοινωνικών υπηρεσιών, της πρόσβασης στην αγορά εργασίας και στον κρατικό μηχανισμό και στην ενσωμάτωση εν τέλει, στην ελληνική κοινωνία. Έχουμε μια μεγάλη επιτυχία, χωρίς ιδιαίτερη κρατική φροντίδα να πούμε, διότι η κοινωνία μας δείχνει μια ευελιξία, που άλλες κοινωνίες δεν δείχνουν. Μια ”αφομοιωτική ευελιξία” και είναι το παράδειγμα των αλβανικής καταγωγής μεταναστών, εδώ, που πλέον, στη δεύτερη και τρίτη γενιά τους, δεν έχουμε τα προβλήματα μη ενσωμάτωσης που συναντάμε στη Βόρεια Ευρώπη ή σε κάποια προάστια του Παρισιού ή αλλού, έτσι δεν είναι; Και έχουν συμβάλλει και αυτοί και συνεισφέρει στην πρόοδο της πατρίδας μας.
Σωτήρης Δανέζης :
Θα μου επιτρέψετε να πω όμως, ότι με τις μουσουλμανικές κοινότητες είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Όσον αφορά την ενσωμάτωση και στην Ευρώπη εκεί είναι το πρόβλημα, δηλαδή και στα προάστια του Παρισιού, οι εντάσεις ξεκινούν από αυτού του είδους τις κοινότητες και από πιο ριζοσπαστικές ομάδες των μεταναστών.
Δημήτρης Καιρίδης :
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι δεν μπορεί να είμαστε αφελείς, όπως ήμασταν κάποιοι στην Ευρώπη επί μακρόν, και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η σημερινή κρίση στη Γάζα, δεν βοηθά τη μη ριζοσπαστικοποίηση και τη μη ένταση μεταξύ των δύο πλευρών και δεν περιπλέκει έτη περαιτέρω το ζήτημα αυτό. Εμείς υπογράφουμε διμερείς συμφωνίες, αν θέλετε, με Αρμενία, Μολδαβία, Γεωργία, Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες και ο ”νοώννοείτω”. Από εκεί και πέρα, μακριά από μας και η αφέλεια, αλλά και η ισλαμοφοβία που δημιουργεί άλλες παρενέργειες. Χρειάζεται μια σοβαρότητα. Η χώρα που δέχεται τους περισσότερους μετανάστες, κλείνω με αυτό, και το θέτω έτσι για να το σκεφτόμαστε και δεν έχει αντιμεταναστευτικόbackclass, όπως ο Τραμπ για παράδειγμα στην Αμερική, διεθνώς θεωρείται ο Καναδάς. Ο Καναδάς δέχθηκε πέρυσι 400 χιλιάδες νόμιμους μετανάστες, είναι το 1% του πληθυσμού. Είναι πολύ μεγάλο το νούμερο για μια χώρα 40 εκατομμυρίων. Και δεν υπάρχουν αντιδράσεις και είναι κάτι το οποίο είναι λίγο πολύ παραδεκτό και από την κεντροαριστερά των Liberalsτου Τριντό και από την κεντροδεξιά των Toris, των Conservatives στον Καναδά. Ο λόγος είναι ένας. Ο Καναδάς δεν έχει παράνομη μετανάστευση. Δεν έχει παράνομη μετανάστευση, γιατί έχει το πλεονέκτημα δύο τεράστιων ωκεανών, του Ατλαντικού και του Ειρηνικού, και ενός γείτονα στον Νότο, ο οποίος παίρνει όλους τους παράνομους πίσω. Οποιοσδήποτε πάει. Άρα αυτό δίνει μια δυνατότητα στον Καναδά να καθορίζει ο ίδιος ποιος έρχεται, πως έρχεται, πως μένει, και όλα τα υπόλοιπα. Αυτόν τον έλεγχο πρέπει να ανακτήσουμε στην Ευρώπη. Αυτό που δεν θέλει ο Ευρωπαίος είναι το χάος. Αυτές οι εικόνες που έζησε η χώρα μας το 2015-2019, δεν πρέπει να επαναληφθούν, διότι ρίχνουν νερό στον μύλο της ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού, όχι μόνο εδώ, και αν θέλετε η Ελλάδα εντάξει, είναι μια πολύ σημαντική χώρα, αλλά είναι μία από τις 27. Παντού στην Ευρώπη, το Brexit το 2016 έγινε σε μεγάλο βαθμό, το 2-3 % που μετακινήθηκε, από τις εικόνες χάους στη Λέσβο, στη Χίο που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015 και έκτοτε, τις εικόνες ντροπής στη Μόρια, στην Ειδομένη και ούτω καθεξής. Η δικιά μας πολιτική είναι αυστηρή είναι δίκαιη! Τα δύο πάνε μαζί, για να είναι δίκαιη πρέπει να είναι αυστηρή, έτσι δεν είναι; Και προχωράμε, αποθαρρύνοντας και καταπολεμώντας το παράνομο, και δημιουργώντας νόμιμες εναλλακτικές και εξηγώντας στον κόσμο. Το γιατί δεν είναι εύκολο. Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, ζούμε στην εποχή της τοξικότητας και του δηλητηρίου. Αν δείτε το τι γράφεται εκεί, για τις πολιτικές μας, από τους διάφορους ”ψεκασμένους” και ό,τι άλλο θέλετε να πείτε, αλλά είναι μια μάχη την οποία θα δώσουμε με παρρησία και θάρρος, γιατί την πιστεύουμε και πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Και προσερχόμαστε στις ευρωεκλογές, τις κρίσιμες ευρωεκλογές, όπου θα παιχτούν πολλά, διότι το μεταναστευτικό μπορεί να ανατινάξει την ευρωπαϊκή ιδέα, να ανατινάξει τη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία, το έχουμε δει να γίνεται, δεν είναι κάτι θεωρητικό. Τη Δυτική Δημοκρατία συνολικά, το βλέπετε σήμερα στην Αμερική, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί, σοβαροί, ψύχραιμοι και θαρραλέοι σε αυτόν τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Και σε αυτό θέλουμε τη Γερμανία, γιατί η Ελλάδα σημαντικότατη, αλλά και η Γερμανία, η οικονομία των 4,5 τρισεκατομμυρίων, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η μεγαλύτερη χώρα πληθυσμιακά της Ευρώπης, η χώρα που από τη θέση της, το μέγεθός της, παίζει τον ηγετικό ρόλο, να είμαστε εδώ μαζί και αυτό το νόημα έχει η παρουσία μας σήμερα εδώ στον Έβρο, να στείλουμε αυτό το ισχυρό μήνυμα από την ακριτική μας Ελλάδα, την εσχατιά της Ευρώπης, με τις τόσες μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Σωτήρης Δανέζης :
Πλησιάζουμε στο τέλος, ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Θα μπορούσε να σας πει κανείς τι ωραία που τα λέτε για τον Καναδά κυρίως στο κομμάτι της επιστροφής των παράνομων από σύνορα τα οποία είναι ανοιχτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ξέρω αν συμβαίνει το ίδιο με την Τουρκία και αν αυτό έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα με το παράθυρο διαλόγου που έχει ανοίξει και αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα που δεν μας παίρνει ο χρόνος να την κάνουμε τώρα. Θα ήθελα να ζητήσω από τον Γερμανό ομόλογό σας, κύριε Krösser η Γερμανία δίνει μεγάλη έμφαση στην προσέλκυση, θα έλεγε κανείς, εξειδικευμένων μεταναστών. Πώς μπορεί να εξισορροπηθεί αυτή η προσέγγιση με την αντιμετώπιση των αναγκών και για άλλες κατηγορίες μεταναστών, όπως είναι οι πρόσφυγες;
Bernd Krösser :
Στη Γερμανία υπάρχουν δύο τρόποι. Υπάρχον παρόμοιοι τρόποι με την Ελλάδα. Με συμφωνίες για τη μετανάστευση με άλλες χώρες, για παράδειγμα έχουν συμφωνία με τις Φιλιππίνες. Για τον τομέα ΚΕΑ στη Γερμανία και με άλλες χώρες, από την άλλη πλευρά, είμαστε έτοιμοι να αξιοποιούμε το δυναμικό των προσφύγων που έρχονται στη Γερμανία προς όφελος της αγοράς εργασίας και να αξιοποιήσουμε τις δεξιότητες και το δυναμικό τους. Κάποιοι από αυτούς μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες, άλλοι τις έχουν ήδη. Αλλά επίσης υπάρχει και το δυναμικό των προσφύγων που έρχονται στην Γερμανία και χρειάζονται να ενταχθούν και να αξιοποιηθεί το δυναμικό τους από την αγορά εργασίας. Και βλέπουμε λοιπόν ότι έχει επίπτωση και στο δημογραφικό ζήτημα. Οι νέοι λοιπόν, που μπορούν να εξελιχθούν, να εξελίξουν τις ικανότητές τους, είναι πολλοί σημαντικοί για εμάς και θέλουμε οι πρόσφυγες να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να τους αξιοποιήσουμε στην αγορά εργασίας..
Σωτήρης Δανέζης :
Για το θέμα των πιέσεων που καταγράφονται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, από ακροδεξιά κόμματα, στο θέμα του μεταναστευτικού.
Bernd Krösser :
Πιστεύω ότι συμφωνούμε με τον Δημήτρη. Πιστεύω ότι έχουμε την πρόκληση να ξεκαθαρίσουμε, ότι τα ακροδεξιά κόμματα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη μετανάστευση λέγοντας ότι έχουν λύση για αυτή την απειλή, αλλά δεν έχουν λύσεις ούτε στην Ιταλία, το βλέπετε και όλες τις επικλήσεις που έγιναν, για την επίλυση των ζητημάτων που προέρχονται από τη μετανάστευση. Αρνούνται τις ευκαιρίες που μας δίνει η μετανάστευση όπως είπε ο Δημήτρης, και τουλάχιστον τα κόμματα αυτά, δεν προσφέρουν ρεαλιστικές λύσεις και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση αυτή προς την κοινή γνώμη και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά την κατάσταση αυτή.
Σωτήρης Δανέζης : Σας ευχαριστώ πολύ, για αυτή την πολύ χρήσιμη νομίζω συζήτηση, σε ευχαριστώ πολύ.