Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμες και η Ρωσία οφείλει να τις σεβαστεί

YouTube video

Παρέμβαση του Δημήτρη Καιρίδη, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, εκ μέρους της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP/CD) στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 22 Απριλίου 2021, στο Στρασβούργο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι,

η υπόθεση που συζητάμε, με τίτλο “η σύλληψη και κράτηση του Αλεξέι Ναβάλνυ”, είναι τόσο απλή όσο και αποκρουστική.

Το θεμελιώδες ερώτημα είναι ένα και ξεκάθαρο: θα πρέπει οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αποτελούν τον πυρήνα του θεσμού μας και της αποστολής μας, από την ίδρυση του Συμβουλίου το 1949, να γίνουν σεβαστές και να εφαρμοστούν ή θα επιτρέψουμε να καταστούμε αδρανείς, μπροστά σε ένα κράτος-μέλος, που επιμένει να αγνοεί τις επανειλημμένες αποφάσεις του Δικαστηρίου, πόσο μάλλον την έντονη και μαζική διεθνή κατακραυγή κατά της κακομεταχείρισης του Αλεξέι Ναβάλνυ.

Εμείς, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πιστεύουμε ότι η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι τόσο απλή όσο το ερώτημα: δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε αυτού του είδους τη συμπεριφορά εκ μέρους οποιουδήποτε κράτους, πόσο μάλλον ενός κράτους-μέλους της Συνέλευσής μας και του σεβάσμιου θεσμού μας. Ο λόγος είναι εξίσου απλός και ξεκάθαρος όσο και η ερώτηση: αν επιτρέψουμε την ασέβεια και τη μη εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου από τη Ρωσία, δεν θα είμαστε πλέον η συνείδηση της Ευρώπης, όπως μας υπενθύμισε την περασμένη Τρίτη η καγκελάριος Μέρκελ, αλλά θα έχουμε μετατραπεί σε συνένοχους σε μια ξεδιάντροπη επίθεση κατά των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω σε όλους σας ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται, επί του παρόντος, σε ρωσική φυλακή για μια αρχική καταδίκη που απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2017. Πρόσφατα, η αρχική αναστολή της ποινής του Ναβάλνι μετατράπηκε σε φυλάκιση, επειδή δεν τήρησε τους όρους της αναστολής του. Αυτή η απόφαση ενός ρωσικού δικαστηρίου, τον Φεβρουάριο του 2021, ανατράπηκε επίσης με επείγουσα διαταγή του ΕΔΔΑ.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι κατηγορείται ότι παραβίασε τους όρους της αναστολής του, ενώ βρισκόταν σε κώμα σε γερμανικό νοσοκομείο, μετά από μια παραλίγο θανατηφόρα επίθεση κατά της ζωής του με ένα σπάνιο νευροπαραλυτικό παράγοντα, το Novichok. Επιπλέον, θεωρείται ότι μπορεί να δραπετεύσει, παρά το γεγονός ότι επέστρεψε οικειοθελώς στη Ρωσία τον Ιανουάριο. Δεδομένων αυτών των γεγονότων, η φυλάκισή του γίνεται ακόμη πιο αυθαίρετη και εκδικητική.

Είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς από μια δικαιολογημένη οργή ενάντια σε αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις. Όμως, θα καταλήξω επιμένοντας στα γεγονότα. Το ΕΔΔΑ αποφάσισε. Οι αποφάσεις του δεν είναι διαπραγματεύσιμες και η εφαρμογή τους δεν είναι και δεν μπορεί να είναι θέμα διακριτικής ευχέρειας των κρατών. Επιπλέον και κατά συνέπεια, η Επιτροπή Υπουργών έχει αποφασίσει την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου.

Εμείς στο ΕΛΚ πιστεύουμε ότι η Συνέλευσή μας πρέπει να συμπαρασταθεί στο ΕΔΔΑ και στην Επιτροπή Υπουργών και να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνυ. Αυτό είναι το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνουν οι ρωσικές αρχές αυτή τη στιγμή, δεδομένης αυτής της θλιβερής κατάστασης. Ως εκ τούτου, καλώ τους Ρώσους συναδέλφους μας στη σεβάσμια Συνέλευσή μας να αποδείξουν ότι οι επικριτές της Ρωσίας έχουν άδικο και να δικαιώσουν όλους εμάς που πιστεύουμε ότι η Ρωσία είναι αναπόσπαστο μέλος του κοινού μας ευρωπαϊκού σπιτιού, βασισμένο στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Σας καλώ, Ρώσοι φίλοι μου, να ενωθείτε μαζί μας, από όλες τις γωνιές της Ευρώπης, για να φωνάξουμε δυνατά: Απελευθερώστε τον Αλεξέι Ναβάλνυ τώρα!

Σας ευχαριστώ.