Σήμερα γιορτάζει η Αγία Παρασκευή και μαζί της όλη η βόρεια Αθήνα

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Μετά τον θάνατο των γονέων της μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς. Oδηγήθηκε σε μαρτυρικό θάνατο για την πίστη της επί βασιλείας Μάρκου Αυρηλίου. Το όνομα της Αγίας φέρει ένα από τα πιο όμορφα προάστια της βόρειας Αθήνας.

Στα σημαντικά τοπόσημα της Αγίας Παρασκευής περιλαμβάνονται, εκτός από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (που χθες και σήμερα έχει την τιμητική της), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, το Αμερικανικό Κολλέγιο, που σχεδίασε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Δοξιάδης, η Βίλα Ιόλα, η οποία, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, θα μετατραπεί επιτέλους σε χώρο εκθέσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως της αρμόζει, ενώ στα όρια των Δήμων Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου θα βρει κανείς το Νομισματοκοπείο αλλά και το σπίτι του μακεδονομάχου Στρατηγού, Γεωργίου Τόμπρα.

Αθήνα δεν είναι μόνο το κέντρο. Από την αρχή της βουλευτικής θητείας μου ανέλαβα δράση για μια συνολική καταγραφή και ανάδειξη των τοποσήμων και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής διαδρομής και ταυτότητας όλων των Δήμων της βόρειας Αθήνας. Η καταγραφή αυτή, από μια ομάδα άξιων και έμπειρων επιστημόνων-συνεργατών, θα παρουσιαστεί σε ένα βιβλίο-λεύκωμα κι έναν ιστότοπο και θα αποτυπωθεί σε μια σειρά από προτάσεις “ιστορικών περιπάτων” στη βόρεια Αθήνα, που στόχο θα έχει να γνωρίσουν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες την ιδιοπροσωπία της συναρπαστικά ποικιλόμορφης βόρειας Αθήνας και, μαζί της, την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας μας.

Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους τους εορτάζοντες, τις Παρασκευές, τις Βιβές, τις Βούλες και τους Παρασκευάδες μας…