99 χρόνια μετά την Καταστροφή (1922-2021)

Η Μικρασία ζει στις μνήμες και τη μεγάλη πρόοδο των απογόνων των προσφύγων της Καταστροφής. Δίπλα στον πόνο για τις χαμένες πατρίδες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Μικρασιάτες άλλαξαν τη μοίρα και εμπλούτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη, ίσως, επιτυχία του νεοελληνικού κράτους υπήρξε η γρήγορη ενσωμάτωση των προσφύγων και η τεράστια ώθηση προς τα εμπρός που αυτοί έδωσαν σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, στην οικονομία, τον πολιτισμό, την πολιτική.

Η 14η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1998. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν, ανά την Ελλάδα, δεήσεις για τα θύματα της Καταστροφής, ενώ, χθες, κατατέθηκαν στεφάνια στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Επέλεξα να βρεθώ σήμερα το πρωί στη Νέα Ιωνία, μαζί με τη Δήμαρχο Δέσποινα Θωμαϊδου, δημοτικούς συμβούλους από όλες τις παρατάξεις και πολλούς συμπολίτες μας, με αφορμή την εορτή του Αγίου Ευσταθίου (χρόνια πολλά στους Στάθηδες!) αλλά και στο πλαίσιο των 99 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Νέα Ιωνία δημιουργήθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και παραμένει απόλυτα συνδεδεμένη με την ιστορία τους. Μάλιστα, ο Ι. Ν. Αγίου Ευσταθίου στη Νέα Ιωνία, που είναι ο μόνος αφιερωμένος στον συγκεκριμένο Άγιο σε όλη την Αττική, φιλοξενεί το ιερό Λείψανο του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη, το οποίο έφεραν, μαζί με τον πολιτισμό και την πίστη τους σε ένα καλύτερο μέλλον, οι πρόσφυγες της Μικρασίας.