6η Σύνοδος MED 5 για το Μεταναστευτικό στη Θεσσαλονίκη – Δ. Καιρίδης: «Ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες, στενότερη συνεργασία και περισσότερη Ευρώπη»

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, προήδρευσε σήμερα της 6ης Συνόδου των Υπουργών Μετανάστευσης (και Εσωτερικών) της ομάδας του MED 5 (Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας).

Οι πέντε αυτές χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης και του προβλήματος της παράνομης διακίνησης κι αυτό απαιτεί την όσο το δυνατόν στενότερη συνεργασία τους.

Καλωσορίζοντας τους ομολόγους του, ο κ. Καιρίδης χαιρέτισε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Mετανάστευση και συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Ισπανό ομόλογό του κ. Fernando Grande-Marlaska Gomez για τον εποικοδομητικό ρόλο της Ισπανικής Προεδρίας και τον Ιταλό ομόλογό του κ. Matteo Piantedosi για την αποφασιστική συμβολή της Ιταλίας στην επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας, έστω και χωρίς ομοφωνία αλλά με αυξημένη πλειοψηφία.

Η σύνοδος της Θεσσαλονίκης λαμβάνει χώρα στη σκιά της σημαντικής έξαρσης των παράνομων μεταναστευτικών ροών, κυρίως στον κεντρικό Μεσογειακό διάδρομο, αλλά και τον ανατολικό Μεσογειακό και τον βαλκανικό διάδρομο. Η Ιταλία έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της έξαρσης, με χιλιάδες αφίξεις αιτούντων άσυλο από τη δυτική Αφρική και το Σαχέλ, μέσω Τυνησίας, ενώ η Κύπρος έχει το υψηλότερο αριθμό αιτούντων άσυλο, ως ποσοστό του γηγενούς πληθυσμού στην Ευρώπη.

Ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι στην Ελλάδα η αύξηση ξεκίνησε από το 2022 όταν οι παράνομες αφίξεις διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021 και συνεχίζεται ακόμα πιο έντονα το 2023. Παρόλα αυτά, χάρη στο εθνικό σύστημα υποδοχής και ασύλου, η διαχείριση του αυξημένου αριθμού αιτούντων άσυλο έχει γίνει με αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο και με ασφάλεια τόσο γι’ αυτούς όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι το βασικό ζητούμενο είναι να διαχειριστούμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμο τρόπο, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις και τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν και δικαιούνται λύσεις αντί για κραυγές και αφέλειες, σε ένα πρόβλημα που είναι περίπλοκο και που εύκολα καθίσταται αντικείμενο λαϊκιστικής εκμετάλλευσης και διχασμού.

Οι πολιτικές δυνάμεις της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του ορθού λόγου, όπως κατεξοχήν εκπροσωπούνται από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο υπουργούς, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η μάχη για μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική είναι ταυτόχρονα και μάχη για τη διάσωση της ευρωπαϊκής ιδέας και ενότητας.

Επιγραμματικά, ο κ. Καιρίδης περιέγραψε τις συνιστώσες μιας τέτοιας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής που περιλαμβάνει:

  1. Αυστηρή και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης,
  2. Γρήγορη και αξιόπιστη διαδικασία ασύλου, με ταυτόχρονες επιστροφές, χωρίς καθυστερήσεις, όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται,
  3. Ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των χωρών πρώτης υποδοχής,
  4. Συνεργασία με τις χώρες προέλευσης αλλά και τις όμορες χώρες διέλευσης, όπως, για παράδειγμα, είναι η Τουρκία, για την από κοινού καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης,
  5. Πάταξη των εγκληματικών δικτύων των διακινητών και όσων τους διευκολύνουν,
  6. Δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την υποβολή, εξέταση και απονομή ασύλου πριν και χωρίς την εμπλοκή των κυκλωμάτων των διακινητών,
  7. Δημιουργία ή διεύρυνση των νόμιμων οδών εργασιακής κινητικότητας και μετανάστευσης για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ο κ. Καιρίδης κατέληξε ότι η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να διαιωνιστεί καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων ψηφοφόρων δεν δέχονται να καθορίζουν οι διακινητές ποιος μπαίνει και ποιος δεν μπαίνει στην Ευρώπη. Είναι η ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες, στενότερη συνεργασία και περισσότερη Ευρώπη. Όπως λέει, χαρακτηριστικά, και ο λογότυπος της φετινής Συνόδου στη Θεσσαλονίκη, τώρα χρειάζονται «ευρωπαϊκές λύσεις για την κοινή μεταναστευτική πρόκληση».