21 Απριλίου: 1967-2021

Απόψεις

Συμπληρώνονται σήμερα 54 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, με το οποία εγκαθιδρύθηκε μια επτάχρονη στρατιωτική δικτατορία στην πατρίδα μας.

Το πραξικόπημα υπήρξε ένα αναμφισβήτητο πισωγύρισμα για την Ελλάδα, μια χώρα που ενώ είχε προοδεύσει οικονομικά μεταπολεμικά, παρέμεινε καθηλωμένη πολιτικά. Το κοινοβουλευτικό πολίτευμα κατάρρευσε εξαιτίας των παθογενειών που κληρονόμησε από τον εμφύλιο αλλά και της αδυναμίας της πολιτικής ηγεσίας να συνεννοηθεί και να συμφωνήσει στον εκσυγχρονισμό του, σε μια κοινωνία που άλλαζε με μεγάλη ταχύτητα.

Οι συνταγματάρχες επιχείρησαν να “παγώσουν” τον ιστορικό χρόνο αλλά, εν τέλει, συνέβαλαν άθελά τους στη μεγάλη ρήξη προς τα μπρος που η μεταπολίτευση του 1974, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σηματοδότησε.

Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου ήταν το τελευταίο του είδους του που ανέτρεψε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία και συγκλόνισε την παγκόσμια δημοκρατική κοινή γνώμη που κινητοποιήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, εναντίον του.

Πενηντατέσσερα χρόνια μετά, η Ελλάδα μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι δημοκρατική και ελεύθερη, όσο λίγες χώρες παγκοσμίως. Η αντοχή της ελληνικής δημοκρατίας, παρά τη σφοδρή δεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση, υπήρξε αξιοθαύμαστη και διέψευσε αρκετές Κασσάνδρες.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε για να την ενισχύσουμε. Η απειλή σήμερα δεν είναι τα τανκς αλλά η φθορά που τα fake news, ο ανορθολογισμός, η εχθροπάθεια και ο λαϊκισμός φέρνουν. Παραθέτω παρακάτω κάποιους πίνακες με τη διεθνή κατάταξη της πατρίδας μας που καλό είναι να τους έχουμε υπόψιν μας.

Για το ζήτημα της δημοκρατίας στις μέρες μας, θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis και τον καθηγητή του Harvard, Daniel Ziblatt, συγγραφέα του περίφημου βιβλίου “How Democracies Die”, στις 24 Μαϊου στις 6 μμ, σε μια ειδική διαδικτυακή εκδήλωση, με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης