Κύπρος: Ένας διαρκής εφιάλτης

@dimitriskairidis

Ο «Καζαμίας» του εθνο-λαϊκισμού Στην εκπομπή «Εδώ*» με την Μαρία Αραμπατζή στο ONE Υ.Γ. «Καζαµίας» αποκαλείται ο φαντασιολόγος και προφήτης του καιρού αστρονόμος, που είναι ντυμένος με μακρύ ράσο, φορεί στο κεφάλι κωνικό καπέλο και κρατεί προτεταμένο τηλεσκόπιο, µε το οποίο παρατηρεί ουράνια σώματα. Kairidis NeaDimokratia ΝΔ Voria

♬ original sound – Dimitris Kairidis – Dimitris Kairidis

Η Τουρκία κατέχει παράνομα μεγάλο μέρος της Κύπρου από το 1974. Αυτονόητο καθήκον όλων μας είναι ο αγώνας ενάντια στην παράνομη κατοχή και υπέρ της επανένωσης της Μεγαλονήσου στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Όπως θα διαπιστώσει κάθε καλόπιστος αναγνώστης ολόκληρου του σχετικού αποσπάσματος των πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης στη Βουλή, η ένσταση μου είχε να κάνει με το ότι στην Κύπρο δεν έχουμε να κάνουμε με ένα όνειρο του Ερντογάν, αλλά με έναν εφιάλτη, κάτι δηλαδή πολύ χειρότερο από αυτό που υπονόησε ο συνάδελφος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Με λίγα λόγια, η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι ένας διαρκής εφιάλτης για τους Ελληνοκύπριους και ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Δημήτρης Καιρίδης

—————————————————————————————

Από τα πρακτικά της συνεδριάσης (16/5/2025) της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ): […] Όσον αφορά τις δηλώσεις που έκανε και ο κ. Ερντογάν από τα Κατεχόμενα για τη διχοτόμηση της Κύπρου που «ονειρεύεται» και η αντίδραση από το Υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε πάρα πολύ χλιαρή. […]

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε και τον κ. Καζαμία αν και δεν θα χρησιμοποιούσα το ρήμα ότι «ονειρεύεται» ο Ερντογάν τη διχοτόμηση. Την διχοτόμηση την έχει πραγματοποιήσει πολύ φοβάμαι από το 1974, αλλά να μην επιμείνουμε σε αυτό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ»): Με συγχωρείτε κύριε Καιρίδη, αυτό που είπατε είναι σοβαρό. Έχετε και έναν Υπουργό στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει αναγνωρίσει το ψευδοκράτος με το όνομα που του δίνει η Τουρκία. Η διχοτόμηση δεν έχει πραγματοποιηθεί και δεν πρέπει με ηττοπάθεια να δέχεται οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση και οποιοσδήποτε βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου αυτά που πρεσβεύει και επιθυμεί η Τουρκία να πραγματοποιήσει στην Κύπρο. Είναι τρομακτικό αυτό που είπατε. Διαφωνώ εντελώς και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και διαρκώς ενάντια σε αυτά τα σχέδια. Δεν πρέπει ποτέ να πραγματοποιηθούν. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Eνάντια είμαστε προφανώς, όπως είναι όλοι οι Bουλευτές του Eλληνικού Kοινοβουλίου, αλλά από εκεί και πέρα ο καθένας ζει στην πραγματικότητα που διαλέγει να ζήσει, φοβάμαι,  κύριε, Καζαμία, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «Πλεύση Ελευθερίας – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ»): Η πραγματικότητα είναι υπό διαμόρφωση διαρκώς στις διεθνείς σχέσεις και το γνωρίζετε και εμείς αυτή την πραγματικότητα δεν θα την ανεχτούμε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Δεν θα την ανεχθείτε, ωραία, μπράβο, αλλά είναι η πραγματικότητα δυστυχώς και πρέπει να λειτουργήσουμε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «Πλεύση Ελευθερίας – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ»): Δική σας ερμηνεία είναι. Ας πάμε παρακάτω.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει. Είναι και άλλες επιστήμες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν ενίοτε στην πρόσληψη της πραγματικότητας. Τον λόγο έχει ο κ. Ζερβέας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΕΡΒΕΑΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»):  Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα συνταχθώ και εγώ με αυτό που είπε ο κ. Βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας ο κ. Καζαμίας, δεν υπάρχει διχοτόμηση με όλο το σεβασμό,  κύριε Πρόεδρε. Η διχοτόμηση θα υπάρξει, όταν θα αποδεχτούμε εμείς ότι έχει υπάρξει διχοτόμηση. Είναι παράνομη κατοχή. Έρχομαι τώρα στην κύρωση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ νόμιζα ότι υπάρχει διχοτόμηση όλα αυτά τα χρόνια. Εσείς λέτε ότι δεν υπάρχει διχοτόμηση. Εντάξει.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε πολύ καλά  ότι όλοι έχουν αναγνωρίσει παράνομη κατοχή.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό λέμε και παράνομη διχοτόμηση.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Παράνομη κατοχή υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει διχοτόμηση της Κύπρου, υπάρχει παράνομη κατοχή, μην επιμένετε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Και παράνομη διχοτόμηση ενάντια στην οποία εγώ παλεύω, εσείς μην παλεύετε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «Πλεύση Ελευθερίας – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ»): Κύριε Πρόεδρε, τώρα τα διορθώνετε, άλλο είπατε πριν. Εν πάση περιπτώσει, καλό είναι να τα ανακαλείτε αυτά που λέτε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Εσείς μιλάτε για όνειρα . Εγώ μιλάω για εφιάλτη. Ο καθένας διαλέγει τις λέξεις του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «Πλεύση Ελευθερίας – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ»): Δεν είπατε αυτό, κύριε Πρόεδρε και μη διαστρεβλώνετε το τι έγινε πριν . Είναι κακά όνειρα, βεβαίως, και ο εφιάλτης όνειρο  είναι και είναι ένα όνειρο το οποίο δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί και πρέπει να αντιστεκόμαστε σε αυτό, όχι να λέμε ότι είναι αλήθεια. Εσείς μου είπατε πριν ότι η διχοτόμηση είναι πραγματικότητα και τώρα το ανακαλείτε. Καλά κάνετε και το ανακαλείτε. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Λοιπόν, όσον αφορά την κύρωση….. Προφανώς δεν έχετε πάει στην Κύπρο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «Πλεύση Ελευθερίας – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ»):  Έχω πάει στην Κύπρο. Πώς τα κρίνετε αυτά; Ό,τι θέλετε λέτε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Και δεν έχετε δει τους τούρκους  στρατιώτες και δεν έχετε δει διχοτόμηση;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «Πλεύση Ελευθερίας – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ»): Τα έχω δει όλα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Άρα, δεν υπάρχει;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «Πλεύση Ελευθερίας – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ»): Έχω πάει στην Κύπρο και έχω δει τους τούρκους στρατιώτες. Μπορείτε, πλέον, να λέτε ό,τι θέλετε…..

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, θα επιμείνω, λοιπόν, τώρα, αφού θέλετε να παίξουμε αυτό το θέατρο. Δεν υπάρχουν τούρκοι στρατιώτες στην Κύπρο; Υπάρχουν όνειρα του Ερντογάν;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «Πλεύση Ελευθερίας – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ»): Είναι παράνομη κατοχή και πρέπει να αντιστεκόμαστε σε αυτήν. Αυτό σας είπα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Διαφωνεί κανείς στο παράνομο; Τον λόγο έχει ο κ. Κατρίνης.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Αλίμονο, να ακουστούμε από τη θέση ότι η χώρα θεωρεί ότι είναι παράνομη η κατοχή της Κύπρου. Αλίμονο, κύριε Πρόεδρε, αυτό και δεν θέλω να συνεχίσω.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ. Εγώ, λοιπόν, που πάω συνέχεια στην Κύπρο και βλέπω τον τούρκο εκεί, μιλάω για έναν εφιάλτη και όχι ότι ο  Ερντογάν ονειρεύεται. Τον λόγο έχει ο κ. Ζερβέας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΕΡΒΕΑΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»):  Όσον αφορά την κύρωση…

—————————————————————————————

Όπως εξάλλου είχε δηλώσει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Ιούλιο του 2024, «η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 παραμένει διαιρεμένη. Πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».