Ο Δημήτρης Καιρίδης στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή στο “Μπρα Ντε Φερ” | 16.07.2024

Δε θα συμφωνήσω μαζί σας. Θεωρώ ότι είναι μιά βιαστική ανάγνωση αυτή και πρόχειρη  και εκ του πονηρού από κάποιους αν θέλετε. Ότι τα στοιχεία δεν το επιβεβαιώνουν, ότι η διαρροή της Νέας Δημοκρατίας ήταν κυρίως προς την αποχή που δε μπορούμε να τη μετρήσουμε αν ήταν από τους παραδοσιακούς πιο δεξιούς ή από τους κεντοδεξιούς ή τους κεντρογενείς ψηφοφόρους οι οποίοι συσπειρώθηκαν πέριξ του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ξέρουμε αυτό με το 41% το 23. Νομίζω ότι όλες οι έρευνες η πιό αναλυτική ανάγνωσή τους δείχνει ότι είχαμε διαρροές από όλες τις πλευρές. Στην Ευρώπη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν επιβεβαίωσε το φόβο για ένα ακροδεξιό τσουνάμι. Όλο και όλο κερδίσανε δέκα επιπλέον έδρες στις 720. Κατά συνέπεια δε μιλάμε για μια πραγματική στροφή οι τρεις κεντρογενείς ομάδες οι φιλελεύθεροι σοσιαλιστές και βέβαια το λαϊκό ευρωπαϊκό κόμμα διατήρησαν την άνετη πλειοψηφία τους και είναι αυτοί που καθορίζουν τώρα και τα χαρτοφυλάκια τους.

Παραπολιτικά FM, “Μπρα Ντε Φερ” | 16.07.2024
YouTube video

Δημ Δ.T.: Λοιπόν θέλω να ξεκινήσουμε με τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Μπελέρη. Ο Φρέντι Μπελέρης ήταν χθες στο μέγαρο Μαξίμου και σήμερα ορκίζεται στο Στρασβούργο και το Σάββατο επιστρέφει στις φυλακές στην Αλβανία. Ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι επίκειται η αποφυλάκισή του προς το τέλος Ιουλίου.

Δ.Κ.: Έτσι, έτσι έχουμε μια θετική εξέλιξη κατόπιν μεγάλης πίεσης προς την Αλβανική πλευρά. Ελπίζω έτσι να συνεχίσουμε για να μην υπάρχει η όξυνση και η παρεκτροπή από τα ευρωπαϊκά κεκτημένα που είχαμε δει τους προηγούμενους μήνες. Τα δικαιώματα της μειονότητας είναι και πρέπει να είναι πάντοτε απολύτως σεβαστά.

Δημ. Δ.Τ.: Σωστά. Να ρωτήσω κάτι, εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται η επιλογή και η στρατηγική της Ελληνικής κυβέρνησης και τελικά η υποψηφιότητα Μπελέρη λειτούργησε ως κλειδί που ξεκλειδώνει τη φυλακή του Μπελέρη;

Δ.Κ.: Νομίζω άσκησε πρόσθετη πίεση και τα Τίρανα τα οποία είναι πλήρως συντονισμένα ξέρετε  με το δυτικό σχεδιασμό. Ο Αλβανικός παράγων, είναι καλό να το θυμόμαστε στην Αθήνα, βρίσκεται σε μια Βαλκανική η οποία έχει τεράστιες ανακατατάξεις και τεράστια ζητήματα ανοιχτά με ενεργοποίηση έξω ευρωπαϊκών παικτών όπως είναι η Ρωσία, όπως είναι η Κίνα. Η Ρωσία γεωστρατηγικά  η Κίνα οικονομικά,  η Τουρκία αν θέλετε ισλαμιστικά. Ο Αλβανικός παράγοντας είναι συντονισμένος, άρα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν διότι έχει ως προτεραιότητα την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας αυτά τα θέματα. Σε αντίθεση θέλω να πω με άλλες χώρες οι οποίες κοιτούν λοξά πια. Αναφέρομαι για παράδειγμα στην  Δημοκρατία  της Βόρειας Μακεδονίας η οποία έλαβε και ένα μεγάλο δάνειο πρόσφατα από την Ουγγαρία.

Δημ. Δ.Τ.: Εννιά ή επτά δις νομίζω.

Δ.Κ.: Όχι τόσα πολλά δεν νομίζω ότι η Ουγγαρία έχει τόσα πολλά να δώσει
Δημ. Δ.Τ.: Νομίζω ότι από αλλού τα παίρνει.
Δ.Κ.: Ακριβώς, ακριβώς βλέπεται εκεί είναι ένα παιχνίδι που γίνεται με τους ταραχοποιούς να πούμε του ΝΑΤΟ που κοιτάνε προς Μόσχα προς Άγκυρα κτλ.
Δ.Τ. : Τώρα είναι προφανές ότι παίζονται παιχνίδια στα δυτικά Βαλκάνια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία
Δ.Κ.: Θέλω να πω ότι οτιδήποτε έχει να κάνει, όπως ο Μπελέρης, θα πρέπει πάντοτε να προσπαθούμε να την εντάσσουμε μέσα στο ευρύτερο παιχνίδι και να μην κλείνουμε το φακό, διότι εδώ γίνονται και άλλα πράγματα πέρα από τη Χιμάρα θέλω να πω όσο σημαντική και αν είναι αυτή.

Δ.Τ: Σωστά, να πάμε τώρα στο αντικείμενό σας το οποίο είχατε όσο ήσασταν Υπουργός Μετανάστευσης που δεν είναι άλλο από τις ροές. Θέλω να μου πείτε πως βλέπετε να εξελίσσεται αυτό το θέμα, εάν τα ήρεμα νερά που επιβεβαιώθηκαν κατά κάποιο τρόπο και στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κύριο Ερντογαν, θα βοηθήσουν στο να μην έχουμε έξαρση, αν και διαβάζω ότι το τελευταίο διάστημα τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Και ήθελα να μου πείτε πως κυλάει και αυτή η απόφαση που σας πιστώνεται και έχει να κάνει με την επίσκεψη των Τούρκων στα νησιά, στα 9 νησιά μέσω της βίζας που δίδεται πια και από την πλευρά μετά από συμφωνία και της ευρωπαϊκής ένωσης.

Δ.Κ. :Ναι κοιτάξτε εγώ θα μείνω σε αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός και είπε και ο Πρωθυπουργός και μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Ότι στα ελληνοτουρκικά στο ζήτημα του μεταναστευτικού έχουμε μια σημαντική βελτίωση. Τόσο σε επίπεδο συνεργασίας ενάντια στην παράνομη μετανάστευση όσο και με τη διευκόλυνση της βίζας των Τούρκων τουριστών να έρχονται στα νησιά. Και τα νέα από εκεί ιδίως  από νησιά που δεν έχουν παραδοσιακά  πολύ τουρισμό στο βορειοανατολικό Αιγαίο αναφέρομαι όχι τόσο στα Δωδεκάνησα είναι εξαιρετικά θετικά. Οι νησιώτες είναι ενθουσιασμένοι διότι μιλάμε για πολλούς Τούρκους τουρίστες καλούς Τούρκους τουρίστες οι οποίοι δεν μπαίνουν στα all inclusive αλλά έχουν λίγο έτσι το δικό μας καταναλωτισμό τον Ελληνικό, έρχονται και ξοδεύουν πραγματικά πολλά και βοηθούν πολύ την τοπική έτσι οικονομία εκτός σεζόν. Μιλάμε τώρα για τον Απρίλιο Μάιο όπου παραδοσιακά η Λέσβος η Χίος δεν έχουνε τα νούμερα που έχει η Ρόδος. Από εκεί και πέρα χρειάζεται μια διαρκής εγρήγορση και προσοχή το υπουργείο μετανάστευσης δεν κάνει φύλαξη συνόρων. Αυτά τα έχει το Ναυτιλίας με το λιμενικό και το Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία και το όποιο έλεγχο των ροών ανήκει εκεί. Το υπουργείο μετανάστευσης διαχειρίζεται  το πρόβλημα αφού έρθει και η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με την υπόλοιπη Νότια Ευρώπη τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα.

Δ.Τ. :Όταν είχατε κάνει τη συμφωνία με την επίσκεψη των Τούρκων στα Ελληνικά νησιά και βεβαίως αυτή η συμφωνία είχε και τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το εφόσον και το αν που υπήρχε ήταν αν η πλευρά των Τούρκων θα τηρήσει τη συμφωνία δηλαδή θα κάνει την επίσκεψη στα Ελληνικά νησιά και θα γυρίζει και δε θα βρεθεί ξαφνικά κάποιος Τούρκος από ένα Ελληνικό νησί στη Γερμανία ή οπουδήποτε αλλού. Μέχρι στιγμής αυτό τηρείται.

Δ.Κ: Έχει τηρηθεί απόλυτα και σε συνεργασία και με τους τουριστικούς πράκτορες και των δύο πλευρών και έτσι θέλουμε να προχωρήσουμε. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει προσεχτεί από την εδώ πλευρά όσο ίσως θα έπρεπε που έχει κάνει και τους Τούρκους να συνεργάζονται πιο καλά και στην παράνομη μετανάστευση. Είναι μια χειρονομία δηλαδή την οποία έχουν εκτιμήσει πολύ οι απέναντι. Έχει γίνει πρωτοσέλιδο στον Τουρκικό τύπο διότι είναι η μόνη εξαίρεση που έχουμε στη ζώνη Σένγκεν. Και σήμερα έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά απορρίψεων των αιτήσεων για Σένγκεν από την Ευρώπη και έχουμε μεγάλο ποσοστό Τούρκων γιατί έχουμε μεγάλο ποσοστό Τούρκων που πηγαίνουν στη Γερμανία και ζητούν άσυλο. Κατά συνέπεια σε αυτό το βαρύ κλίμα για τους Τούρκους πολίτες υπάρχει αυτή η ηλιαχτίδα για αυτούς τι οποίο το έχουν εκτιμήσει πάρα πολύ οι απέναντι και θα φανεί αυτό και στην επίσκεψη την επικείμενη του Υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα που προανήγγειλε ο διάδοχός μου κύριος Παναγιωτόπουλος στα τέλη του μήνα.

Δ.Τ.: Τώρα και κάτι που αφορά την εσωτερική αλλά και τη διεθνή επικαιρότητα. Συζητούσαμε και πρίν αλλά κυρίως μετά τις εκλογές ότι ένα παραδοσιακό ακροατήριο ή εκλογικό κοινό της Νέας Δημοκρατίας απαιτούσε μιά στροφή προς τα δεξιά ιδίως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το ρεπορτάζ έλεγε ότι ενδεχομένως ο ανασχηματισμός και η έξοδός σας από την κυβέρνηση να έχει να κάνει και με αυτή την επιλογή. Τώρα έχουμε τη διαφαινόμενη νίκη Τραμπ στις Ηνωμένες πολιτείες που θα γυρίσει πολύ προς τα δεξιά το καράβι, υπάρχει η δυστοκία στη Γαλλία να επιλεγεί Πρωθυπουργός από το λαϊκό μέτωπο. Πιστεύετε ότι αυτή η φάση, του να στρίψει το καράβι προς τα δεξιά θα έχει διάρκεια γενικώς και στην Ευρώπη και στην Αμερική και σε μας εδώ ή μετά από κάποιο διάστημα το πράγμα θα ισορροπήσει, διότι σίγουρα τώρα το βλέπουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε αμερικάνικο, φαίνεται πως η τάση είναι αυτή αυτό το χρονικό διάστημα.Τι λέτε;

Δ.Κ.: Δε θα συμφωνήσω μαζί σας.Θεωρώ ότι είναι μιά βιαστική ανάγνωση αυτή και πρόχειρη  και εκ του πονηρού από κάποιους αν θέλετε. Ότι τα στοιχεία δεν το επιβεβαιώνουν, ότι η διαρροή της Νέας Δημοκρατίας ήταν κυρίως προς την αποχή που δε μπορούμε να τη μετρήσουμε αν ήταν από τους παραδοσιακούς πιο δεξιούς ή από τους κεντοδεξιούς ή τους κεντρογενείς ψηφοφόρους οι οποίοι συσπειρώθηκαν πέριξ του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ξέρουμε αυτό με το 41% το 23. Νομίζω ότι όλες οι έρευνες η πιό αναλυτική ανάγνωσή τους δείχνει ότι είχαμε διαρροές από όλες τις πλευρές. Στην Ευρώπη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν επιβεβαίωσε το φόβο για ένα ακροδεξιό τσουνάμι. Όλο και όλο κερδίσανε δέκα επιπλέον έδρες στις 720. Κατά συνέπεια δε μιλάμε για μια πραγματική στροφή οι τρεις κεντρογενείς ομάδες οι φιλελεύθεροι σοσιαλιστές και βέβαια το λαϊκό ευρωπαϊκό κόμμα διατήρησαν την άνετη πλειοψηφία τους και είναι αυτοί που καθορίζουν τώρα και τα χαρτοφυλάκια τους.