Ο Δημήτρης Καιρίδης στους Κάτια Μακρή και Μάνο Νιφλή στον Real 97.8 | 13.05.2024

YouTube video
Ο Δημήτρης Καιρίδης στον REAL FM με την Κάτια Μακρή και τον Μάνο Νιφλή

00:00:00 Κάτια Μακρή
Και τον κατάλληλο άνθρωπο, την κατάλληλη ώρα. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Δημήτρης Καιρίδης στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής, καλημέρα σας.

00:00:08 Μάνος Νιφλής
Γεια σας κ. υπουργέ.

00:00:09 Δημήτρης Καιρίδης
Καλημέρα, καλημέρα και στους δύο και στους ακροατές μας και χρόνια πολλά.

00:00:13 Κάτια Μακρή
Χρόνια πολλά και σε σας και είναι αυτό που λες από που να ξεκινήσουμε τώρα, να ξεκινήσουμε από τον Ερντογάν που το έχουμε μπροστά μας και θέλουμε να μας πείτε ποια είναι η πραγματική προσδοκία αυτής της επίσκεψης κ. Καιρίδη, η οποία γίνεται στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με τη σκιά της Μονής της Χώρας με τη σκιά της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα βιβλία, μιας NAVTEX στο Αιγαίο. Δηλαδή και του Ερντογάν βεβαίως τη συνέντευξη, ο οποίος έβαλε όλη την αναθεωρητική του ατζέντα στο τραπέζι.

00:00:39 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, σκιές υπάρχουν και πολύ φοβάμαι θα υπάρχουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, από κει και πέρα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και τα δύο βασικά κόμματα, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, συναινούν στο ότι χρειάζονται οι δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η όποια πρόοδος στα επιμέρους έχει σημειωθεί και ενδεχομένως να διευρυνθεί και να επεκταθεί. Όπως ξέρετε, το τελευταίο διάστημα δεν έχουμε παραβιάσεις, που είναι μια σημαντική κατάκτηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως το μεταναστευτικό, μια που είμαι και ο αρμόδιος υπουργός, έχουμε σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της συνεργασίας που θέλουμε για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την πάταξη της διακίνησης, της παράνομης εγκληματικής διακίνησης μεταναστών, της εργασίας ευρύτερα με τις τουρκικές αρχές και βέβαια την τουριστική βίζα για τους Τούρκους επισκέπτες των νησιών.

00:01:34 Κάτια Μακρή
Άρα, κ. υπουργέ αγοράζουμε χρόνο και ηρεμία, σε δυο βασικά πράγματα; Όπως είναι το Αιγαίο και η ένταση και το μεταναστευτικό; Αυτό κάνουμε με τις επισκέψεις και τις συναντήσεις με τον Ερντογάν;

00:01:45 Δημήτρης Καιρίδης
Και αυτό, αλλά όχι μόνο αυτό και αυτό με την έννοια ότι η ηρεμία από μόνη της είναι καλό πράγμα. Δεν είναι κάτι αμελητέο, ενόψει και της τουριστικής σεζόν τώρα το καλοκαίρι, αλλά δημιουργεί και ένα κεκτημένο για το μέλλον, διότι δίνει το επιχείρημα στην ελληνική πλευρά να λέει προς τους τρίτους, προς τους ξένους, προς τον διεθνή παράγοντα, τη διεθνή κοινότητα, ότι κοιτάξτε να δείτε, όταν η Τουρκία θέλει, μπορεί να μην κάνει παραβιάσεις, όπως δεν έχει κάνει τους τελευταίους 14 – 15 μήνες. Είναι λοιπόν ένα κεκτημένο, ένα δεδικασμένο να πούμε, για το μέλλον, αρκετά σημαντικό. Από κει και πέρα έχουμε τις συνεργασίες σε συγκεκριμένους τομείς, θέλουμε και σε άλλους τομείς, όπως είναι η πολιτική προστασία, όπως είναι ο τουρισμός, όπως κατ’ εξοχήν είναι το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων προς όφελος και των δύο πλευρών.

00:02:35 Μάνος Νιφλής
Ναι, κ. υπουργέ εγώ να ρωτήσω κάτι.. Έχουμε στον νου μας, είμαστε έτοιμοι, γιατί από τη μια πλευρά καταλαβαίνουμε ότι όλη η αποστολή είναι έτοιμη, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να θέσει πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, έχουμε στο μυαλό μας θέματα που μπορεί να θέσει ο Ερντογάν, όπως λέω εγώ για παράδειγμα τα πάρκα;

00:02:53 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, δεν το ξέρω και δεν ξέρω τι θα κάνει. Και δεν ξέρω τι θα κάνει ακόμα περισσότερο στις δημόσιες δηλώσεις του. Για όλα υπάρχουν απαντήσεις. Ο πρωθυπουργός θα θέσει όλες τις σκιές και του τελευταίου διαστήματος προφανώς, το έχει πει και ο ίδιος. Ήδη, έχει γίνει το σχετικό διάβημα στην UNESCO για τη Μονή της Χώρας. Νομίζω ότι όλα τα θέματα πρέπει να συζητιούνται. Δεν κάνει σε τίποτα, δεν βλάπτει. Εγώ κατανοώ τη δυσκολία που έχουμε εμείς οι πολιτικοί καμιά φορά να το εξηγήσουμε στον λαό, ο οποίος αισθάνεται προσβεβλημένος, αισθάνεται θυμωμένος, δικαιολογημένα απόλυτα. Αισθάνεται πάρα πολύ επιφυλακτικός απέναντι στην Τουρκία και στον Ερντογάν. Από εκεί και πέρα, αυτό που πρέπει να εξηγούμε πάντα είναι ότι οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι προσωπικές σχέσεις, δεν γίνονται με τους όρους, όπως θα νόμιζε κανείς, «μου’ κάνες, σου’ κανα μούτρα, το ένα το άλλο». Γίνονται στη βάση ενός πολύ ψυχρού, θα σας έλεγα κυνικού υπολογισμού, του τι συμφέρει το εθνικό συμφέρον και το εθνικό συμφέρον ενδεχομένως όχι τα ψηφουλάκια, όχι τα κουκιά, όχι ο λαϊκισμός στο εσωτερικό, αλλά το εθνικό συμφέρον, το οποίο πρέπει να υπηρετούμε ως υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες, είναι υπέρ αυτού του διαύλου.

00:04:07 Κάτια Μακρή
Πάντως, η επίκριση κ. υπουργέ, και την έχετε διαβάσει και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τις αντιδράσεις και τις ανακοινώσεις τους, είναι ότι ακόμα και στο θέμα της Μονής της Χώρας, η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν αμήχανη, ήταν εξαιρετικά ήπια, όπως είναι και σε όλα αυτά τα πράγματα, τα οποία σιγά-σιγά οικοδομεί ο Ερντογάν. Είπατε πριν ότι οικοδομούμε στο Αιγαίο, μια ηρεμία και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας, αν κάποια στιγμή το σπάσει, αλλά από την άλλη, και αυτός επιχειρεί να οικοδομήσει περίπου τετελεσμένα, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει θαλάσσια πάρκα, ότι τα νησιά είναι ότι έχουμε γκρίζες ζώνες, ότι τα νησιά πρέπει να αποστρατικοποιηθούν. Το λέει, το λέει, το λέει, το λέει, ε, κάποια στιγμή γίνεται περίπου δεδομένο.

00:04:51 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, η διαφορά στο ζήτημα της οριοθέτησης είναι πολύ παλιά, ξεκινάει ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και σε αυτήν συναντιέται και ο Ερντογάν και η αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση στο εσωτερικό, πλην ελαχίστων, ελάχιστων πια, μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού να πούμε, που έχουν τολμήσει να αποκηρύξουν τις επίσημες θέσεις της Τουρκίας και αυτή είναι η Τουρκία. Έτσι θα συνεχίσει. Γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε ισχυροί στην αποτροπή και αξιόπιστοι και χρειάζεται να κάνουμε και όλα τα υπόλοιπα πράγματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διερευνούμε ταυτόχρονα και δυνατότητες συνεργασίας στον τουρισμό που θα ωφελήσουν την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα την ελληνική οικονομία. Έτσι δεν είναι;

00:05:32 Κάτια Μακρή
Ναι, σε χαμηλή πτήση καλά πάμε.

00:05:33 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, η χαμηλή πτήση, το χαμηλή, κάπου υποτιμά τα οφέλη. Είναι σημαντικό να μην έχουμε εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, να έχουμε αυτή τη συνεργασία.

00:05:48 Κάτια Μακρή
Καλά το μεταναστευτικό δεν είναι χαμηλή πτήση. Εννοούσα τον τουρισμό και τα λοιπά που..

00:05:54 Δημήτρης Καιρίδης
Ακριβώς. Όλα γίνονται ενίοτε και υψηλή και είδατε ότι αλλάζουμε το μοντέλο και θέλουμε ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις από τη Μικρασιατική Ακτή να μη γίνεται με φουσκωτά και παράνομους και εγκληματίες και διακινητές και κολυμπώντας και με κίνδυνο στην ανθρώπινη ζωή και με όλα τα παραβατικά που είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Να γίνεται με τα πλοία, με διαβατήρια, με ελέγχους, με βίζες, με παράβολα, με είσπραξη εσόδων για την τοπική οικονομία και το δημόσιο ταμείο, όπως το βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, ιδίως με την..

00:06:24 Μάνος Νιφλής
Όμως κ. υπουργέ, αν μου επιτρέπετε, πριν χρησιμοποιήσετε έτσι μια έκφραση που έχει το νόημα της, είπατε ότι πολλές φορές η κοινή γνώμη, ο κόσμος αισθάνεται προσβεβλημένος και με το δίκιο του χωρίς να μπαίνει σε διαδικασία..

00:06:35 Δημήτρης Κακρίδης
Και εκεί ψαρεύουν οι τσαρλατάνοι, οι καραγκιόζηδες της πολιτικής που υπάρχουν..

00:06:38 Μάνος Νιφλής
Καλά ναι, φεύγω από αυτό..

00:06:38 Δημήτρης Καιρίδης
Όχι, απλώς να το πούμε, δεν, αφήστε με έτσι λίγο να ανεβάσουμε και τους τόνους, πρώτη μέρα της εβδομάδας σήμερα, να πούμε ότι υπάρχει το πολιτικό περιθώριο που διεκδικεί. Αυτό στο παρελθόν, όποτε κυριάρχησε, το πληρώσαμε πολύ ακριβά, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να τονίζουμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που άσκησαν εξουσία, δεν διαφωνούν με τη στρατηγική στόχευση των διαύλων.

00:07:09 Μάνος Νιφλής
Όχι, αλλά για να διατυπώσω όμως το ερώτημα έχει να κάνει με το εξής.

00:07:13 Δημήτρης Καιρίδης
Ενδεχομένως, να τα έκαναν καλύτερα ο κ. Κασσελάκης ή ο κ. Ανδρουλάκης.. Αυτό θα σας πουν οι ίδιοι. Αλλά επί του στόχου δεν διαφωνούν.

00:07:20 Μάνος Νιφλής
Όχι, δεν ρωτώ γι αυτό, δεν έχει αυτό στόχο το ερώτημά μου έχει να κάνει με το εξής. Από τη μια πλευρά, λέτε ότι υπάρχει η διπλωματική διαχείριση και έτσι πρέπει να γίνεται με το «πολύ κυνικά» και για το συμφέρον κάθε χώρας. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια κοινή γνώμη που λέει.. Διακήρυξη των Αθηνών, συμφωνούνται κάποια πράγματα, εγκατάλειψη της ρητορικής και της επεκτατικής πολιτικής και οτιδήποτε άλλο τέλος πάντων ο καθένας διατηρώντας τις θέσεις του. Εδώ έχουμε πάλι όμως, μια επανάληψη όσων λέγονταν και πριν τη Διακήρυξη των Αθηνών. Τουρκική μειονότητα την περασμένη εβδομάδα ο Φιντάν, έχουμε  πόσες προκλήσεις που τις παρακολουθείτε και εσείς καθημερινά. Και λες γιατί μπαίνουμε σε όλη τη διαδικασία; Το θέτω απλοϊκά αλλά..

00:08:02 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, όχι και καλά κάνετε και έτσι το ρωτάει και η μάνα μου και το ρωτάει ο κόσμος όλος και αυτό είναι μια δυσκολία να το εξηγήσουμε. Να πούμε καταρχάς το αυτονόητο, ότι η Διακήρυξη των Αθηνών δεν έλυσε την ελληνοτουρκική διαφορά, ούτε κανείς ισχυρίστηκε, ούτε θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι λύσαμε το ζήτημα. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, είναι πολύ δύσκολο και μας χωρίζει πολύ μεγάλη απόσταση και εγώ δεν είμαι και καθόλου αισιόδοξος στο ζήτημα της οριοθέτησης. Αυτό που λέμε, κατά το κοινώς λεγόμενο, «Γαλάζια Πατρίδα» να πούμε. Υπάρχουν τα προβλήματα, αλλά το γεγονός ότι επί 12 – 14 μήνες, το μεγαλύτερο διάστημα στη μεταπολίτευση, δεν έχουμε παραβιάσεις, είναι θετικό. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το σημειώσουμε. Το γεγονός ότι στο μεταναστευτικό έχουμε μια συνεργασία είναι θετικό. Το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα στις επενδύσεις είναι θετικό. Και εν πάση περιπτώσει, να μην επικεντρωνόμαστε στην Μπουμπουλίνα και τον Μέγα Αλέξανδρο, πάω τώρα στα δυτικότερα που είχαμε τα περιστατικά στα Σκόπια και στη Βόρεια Μακεδονία.

00:09:02 Κάτια Μακρή
Ναι, για να πάμε τώρα στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας.

00:09:04 Δημήτρης Καιρίδης
Να δούμε λίγο στο μέλλον θέλω να πω. Διψάνε οι νέοι άνθρωποι, οι κοινωνίες μας για πρόοδο. Αλίμονο αν τις εγκλωβίσουμε σε κάτι τόσο ατελέσφορο.

00:09:11 Κάτια Μακρή
Κ. Καιρίδη, εσείς έχετε εγκλωβίσει όμως τη ΝΔ και την κυβέρνηση με τη στάση που κρατήσατε απέναντι στη Συμφωνία, γιατί τώρα φτάσαμε στο 2024, ουσιαστικά για να εγκαλείτε τη Βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει μία Συμφωνία με την οποία, την οποία καταψηφίσετε και διαφωνούσατε. Αυτό δεν είναι οξύμωρο και αντιφατικό; Και έχουμε και πρωτόκολλα τρία, τα οποία εντάξει δεν έχουν να κάνουν με την ουσία της Συμφωνίας.

00:09:39 Δημήτρης Καιρίδης
Καθόλου, καθόλου. Θα’ ρθώ και στα πρωτόκολλα. Ναι μπράβο. Καλά κάνετε και το σημειώνετε, γιατί υπάρχει πολλή σύγχυση γύρω από αυτά. Κοιτάξτε να δείτε, η ΝΔ και εγώ προσωπικά..

00:09:42 Κάτια μικρή
Όχι, έλεγα και πριν ποια είναι, αλλά εν πάση περιπτώσει, τα οποία δεν έχετε ψηφίσει γιατί δεν τα φέρνετε επειδή διαφωνεί ένα μέρος του κόμματός σας. Τώρα αυτό είναι σοβαρή αντιμετώπιση;

00:09:50 Δημήτρης Καιρίδης
Όχι, όχι. Θα σας πω εγώ, θα σας πω αμέσως. Το γεγονός ότι η ΝΔ διαφώνησε, όπως είχε κάθε δικαίωμα, φαντάζομαι κανείς δεν μπορεί να στερήσει στην αντιπολίτευση να διαφωνεί τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα, και σας το λέω και εγώ που διαφώνησα πλήρως, καίτοι φιλελεύθερος ευρωπαϊστής, να πούμε, και εξαιρετικά μετριοπαθής αν θέλετε, για κάποιους, σε κάποιες έτσι περιθωριακές εφημερίδες της πατρίδας μας. Το γεγονός ότι διαφωνήσαμε δεν είναι προς θάνατον. Από ‘κει και πέρα όμως ήμασταν ξεκάθαροι και είπαμε ότι τα κράτη έχουν συνέχεια, ότι πρέπει να σέβονται τις διεθνείς δεσμεύσεις τους και ότι η ΝΔ, όταν γίνει κυβέρνηση όπως το’ κανε, θα εφαρμόσει τη Συμφωνία. Γι’ αυτό και είδατε ότι δεν προβάλαμε εμπόδια στην ευρωπαϊκή τους προοπτική. Η Βουλγαρία ήταν αυτή που δημιούργησε τα ζητήματα. Σε όλα αυτά, από τη Βουλγαρία ή στο σημερινό τώρα που έχουμε, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας. Αυτά που έλεγα εγώ προσωπικά στην εκπομπή που τώρα έχει ο κ. Νιφλής κάθε βράδυ στο Action, ότι δηλαδή μπορεί τώρα λοιπόν, στο τότε Action, τώρα One, αλλά το format είναι το ίδιο. Μου επιτρέπετε; Επειδή τον παρακολουθώ πολύ.

00:11:08 Κάτια Μακρή
Μισό λεπτό κ. Καιρίδη. Ποιος φόβος επιβεβαιώθηκε;

00:11:10 Δημήτρης Καιρίδης
Αμέσως, θα σας πω.

00:11:12 Κάτια Μακρή
Για να το καταλάβω πραγματικά, γιατί εγώ αυτό το οποίο βλέπω είναι ότι για πρώτη φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Εξωτερικών της ίδιας της χώρας, καταφέρονται εναντίον της προέδρου. Ενώ πριν 137 κράτη τους λέγανε απλώς Μακεδόνες και οι ίδιοι τον εαυτό τους. Τώρα υπάρχει αντίδραση τουλάχιστον.

00:11:30 Δημήτρης Καιρίδης
Λοιπόν, είχα πει εγώ τότε ότι η επιβεβαίωση του «μακεδονισμού» με την μακεδονική ταυτότητα, γλώσσα και εθνότητα θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον, αν όχι από εμας, διότι δεν τα έβλεπε τότε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς, σίγουρα από τους Βούλγαρους. Αυτό επιβεβαιώθηκε, η Βουλγαρία με το που έκλεισε το θέμα με την Ελλάδα, με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, πρόβαλε τις δικές της αντιδράσεις, διότι δεν δέχεται ότι ο Σαμουήλ ήταν Μακεδόνας και μπλέξαμε, αφού αφήσαμε τον Μέγα Αλέξανδρο, στον Σαμουήλ τώρα τον Τσάρο των Βουλγάρων. Είπαμε, επίσης, ότι αν έρθει το VMRO στην εξουσία, το οποίο ήταν σφόδρα αντίθετο, ενδεχομένως, πράγμα που πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις», το είδαμε αυτό προχθές, μπορεί να έχουμε πρόβλημα. Εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν θέλω τώρα να μπω στις επικρίσεις της Συμφωνίας. Η Συμφωνία υπάρχει, αλλά δεν είναι μόνο η Συμφωνία είναι και το Σύνταγμα, διότι εδώ έχουμε το οξύμωρο να έχουμε μια πρόεδρο της Δημοκρατίας να ορκίζεται πίστη και αφοσίωση στο Σύνταγμα της χώρας της, παραβιάζοντάς το την ίδια ώρα, μη αναφέροντας το συνταγματικό όνομα, είναι συνταγματικό το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

00:12:40 Κάτια Μακρή
Τα πρωτόκολλα θα τα φέρετε για ψήφιση κάποτε, και πότε;

00:12:43 Δημήτρης Καιρίδης
Υπάρχει ο σωστός χρονισμός και ο προγραμματισμός του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν το ξέρω, πραγματικά σας το λέω, δεν το ξέρω. Είναι μια υποσημείωση αυτά της Συμφωνίας. Από ‘κει και πέρα, να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα ήρε το βέτο και διευκόλυνε την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα ακριβώς τη σύνθετη ονομασία έναντι όλων. Εάν τώρα αυτές οι δεσμεύσεις έρχονται και καταπατώνται, δεν είναι ζήτημα του Μητσοτάκη, είναι οι αδυναμίες της Συμφωνίας και το γεγονός ότι έχουμε μια..

00:13:17 Κάτια Μακρή
Μπορούμε να προσφύγουμε στο ΝΑΤΟ, όμως, εκτός από το βέτο για την Ευρώπη, μπορούμε να προσφύγουμε και στο ΝΑΤΟ, ακριβώς επειδή τα Σκόπια μπήκαν με αυτή τη Συμφωνία.

00:13:24 Δημήτρης Καιρίδης
Είδατε, αμέσως, ότι και οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν ακαριαία, αστραπιαία, ακριβώς για αυτούς τους λόγους, γιατί το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να ξαναγυρίσουμε πίσω. Έχουμε που έχουμε τα 1.000 προβλήματα, να προσθέσουμε τώρα και την κυρία καθηγήτρια, ξεχνάω τώρα το όνομά της, νέα πρόεδρο και βεβαίως η αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε μία πολύ ξεκάθαρη, ακριβώς για να στείλει το μήνυμα, μιλήσατε για τον υπουργό Δικαιοσύνης, θα σας έλεγα και ο πρόεδρος της Βουλής, το πρόβλημα ότι είναι απερχόμενη Βουλή και απερχόμενη κυβέρνηση. Πράγματι, ο πρόεδρος της Βουλής διάβασε το σωστό κείμενο και πρέπει να κάνουμε αυτή τη διαφοροποίηση και γι’ αυτό και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, αλλά και του πρωθυπουργού, η ανάρτηση επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο πρόσωπο, προσωποποιεί το ζήτημα, λέγοντας στους υπόλοιπους ότι προσέξτε τώρα που έρχεται η σειρά σας να ορκιστείτε, γιατί έρχεται η σειρά του πρωθυπουργού να ορκιστεί, του νέου πρωθυπουργού, νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού, του VMRO, ότι όλα αυτά είναι παράνομα και δεν βοηθούν σε τίποτα.

00:14:23 Μάνος Νιφλής
Πάντως κ. υπουργέ όπως και να έχει..

00:14:24 Δημήτρης Καιρίδης
Τον ταλαιπωρημένο λαό της Βόρειας Μακεδονίας, θέλω να σας πω ότι έχουμε να κάνουμε με μια ιστορική, τεράστια, ιστορική αποτυχία 30 χρόνια και, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η οικονομική και πολιτική καχεξία των Δυτικών Βαλκανίων, σε τίποτα δεν αίρεται και δεν βελτιώνεται η κατάσταση, με αναφορές στη Μπουμπουλίνα στον Αλέξανδρο, ή δεν ξέρω σε τι άλλο θα ξεθάψουμε από την ιστορία, την ώρα που τα προβλήματα είναι εδώ και οι νέοι άνθρωποι φεύγουν. Η ανεργία καλπάζει η οικονομική, τα ξέρετε τώρα, τι γίνεται στη Βόρεια Μακεδονία.

00:14:56 Μάνος Νιφλής
Εντάξει, πάντως, όπως και να ‘χει, πέραν των τυπικών όλων αυτών που προβλέπονται, όταν έχεις απέναντί σου μια χώρα, μπαίνουν πάλι σε διαδικασία για μια χώρα, που δεν θέλει στην ουσία όχι στο τυπικό, είναι πρόβλημα. Είναι κάτι που δεν το είχαμε στον νου μας, όταν λέω δεν το είχαμε στον νου μας, δεν μας είχε προκύψει μπροστά μας, και θα το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας, πέραν των τυπικών.

00:15:14 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, η ίδια η Συμφωνία κουκούλωσε το ζήτημα, αλλά δεν το έλυσε, αλλά δεν θέλω τώρα ως υπουργός της κυβέρνησης να καθίσω να κάνω αυτού του τύπου την κριτική, σας λέω απλώς, και δεν το έλυσε, διότι αναγνωρίζει τον «μακεδονισμό», η ουσία του προβλήματος είναι ο «μακεδονισμός», άπαξ και αυτό το αναγνωρίζεις ως γλώσσα και ως μη όφειλες και δεν χρειαζόταν να μπει στα ταυτοτικά, αυτά που λέγαμε τότε. Και αυτή ήταν και η βασική κριτική της ΝΔ, να πούμε, μια που  με προκάλεσε η κυρία, και καλά έκανε, η πολύ καλή δημοσιογράφος κ. Μακρή. Από ‘κει και πέρα, θα σας πω κάτι για την Αλβανία, διότι υπάρχει μια κουτοπονηριά.

00:15:47 Κάτια Μακρή
Και να ολοκληρώσουμε με αυτό.

00:15:50 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, από τη μεριά των Τιράνων. Είναι άλλο πράγμα τα δικαιώματα μιας ιστορικής μειονότητας διεθνώς αναγνωρισμένης που είναι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, στη Βόρεια Ήπειρο και είναι άλλο πράγμα τα δικαιώματα, τα νόμιμα δικαιώματα και απολύτως σεβαστά τα δικαιώματα των οικονομικών μεταναστών. Αν θέλει ο Αλβανός πρωθυπουργός να ανοίξει συζήτηση για τους οικονομικούς μετανάστες στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και σε ποιον ανήκει η Γερμανία και σε ποιον ανήκει η Ιταλία, και σε ποιον ανήκει η Γαλλία. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα βοηθήσει την Αλβανία αυτή η συζήτηση. Να ‘στε καλά.

00:16:25 Κάτια Μακρή
Πρέπει να κλείσουμε κ. υπουργέ. Σας ευχαριστούμε, καλό μεσημέρι.