Ο Δημήτρης Καιρίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» | 07.05.2024

YouTube video

Ο Δημήτρης Καιρίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι»  07.05.2024

Χρήστος Κούτρας:

Eίναι μαζί μας και ο κύριος Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Χρόνια πολλά, κύριε Υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης:

Χρόνια πολλά σε όλους και στους τηλεθεατές μας. Να πούμε ότι η Πεντέλη είναι σε εμάς, στη βόρεια Αθήνα, στην περιφέρειά μου και προφανώς χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσοχή στα περιαστικά δάση, Αθήνα και Θεσσαλονίκη που είναι και οι πνεύμονες της πόλης. Γίνεται ένα μεγάλο έργο στην Πεντέλη, με την υπογειοποίηση των καλωδίων, για  να αποφεύγουμε τα βραχυκυκλώματα, ξέρετε, με τη ΔΕΗ,  οι οποίες δίνουν ένα ποσοστό των πυρκαγιών, που πρέπει να αντιμετωπίζουμε και βεβαίως στην πυροπροστασία.

Το δεύτερο που θα σας έλεγα, για τους Μαροκινούς,  στην Ολλανδία

Γίνεται τεράστιο θέμα για τον Δήμαρχο που είχανε, μην το προσπερνάτε έτσι, διότι οι  Ολλανδοί δεν έχουν κυβέρνηση ακόμα, αλλά οσονούπω  θα αποκτήσουν..

Χρήστος Κούτρας:

Οι Ολλανδοί τον έβγαλαν τον άνθρωπο…

Δημήτρης Καιρίδης:

Με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς για πρώτη φορά πια, με τον ακροδεξιό ηγέτη της Ολλανδίας να ονομάζει τους Μαροκινούς που είναι αρκετοί μετανάστες στην Ολλανδία, «κατσαρίδες».

Χρήστος Κούτρας:

Μάλιστα. Έχουμε μπει σε άλλη φάση, η αλήθεια είναι στην Ευρώπη.

Δημήτρης Καιρίδης:

Αυτά για τον Δήμαρχο μαροκινής καταγωγής και τα προβλήματα και τις εντάσεις και όλα αυτά που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη, καθώς πάμε για ευρωεκλογές…

Χρήστος Κούτρας:

 Για πάμε στα δικά μας τώρα…Μονή της Χώρας.

Δημήτρης Καιρίδης:

Κοιτάξτε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι μια απαράδεκτη και απολύτως καταγγελτέα κίνηση.

Χρήστος Κούτρας:

Ο Μητσοτάκης πρέπει να το θέσει που θα πάει;

Δημήτρης Καιρίδης:

Προφανώς. Όλα τίθενται, και τέθηκε  και εχθές από το Υπουργείο Εξωτερικών, ξεκάθαρη ανακοίνωση, είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Τα ψηφιδωτά θεωρούνται το απόγειο της Βυζαντινής Αγιογραφικής Τέχνης. Αποκαλύφθηκαν με πάρα πολύ κόπο μετά τον πόλεμο, γιατί ήταν σοβατισμένα επί αιώνες, από τους Οθωμανούς και έρχεται σήμερα ο Ερντογάν, σε συνέχεια αυτού που έγινε και με την Αγία Σοφία, κλείνοντας το μάτι στο ακραία ισλαμιστικό εκλογικό ακροατήριο. Υπάρχει και μια – πέρα από  την στρατηγική αλλαγή που έχει κάνει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια και σε αυτό το σημείο- υπάρχει και κάτι που έχει να κάνει με τις εκλογές και να σας πω τούτο που δεν πρέπει να το προσπερνούμε. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, τις οποίες έχασε ο Ερντογάν, και έχασε πανηγυρικά θα σας έλεγα, για πρώτη φορά αναδείχθηκε ισλαμιστικό κόμμα στα δεξιά του. Μέχρι τώρα την ισλαμιστική ψήφο, ο Ερντογάν τη μονοπωλούσε και ήταν μέρος της πολιτικής του κυριαρχίας. Ο γιος Ερμπακάν, ποιος είναι ο Ερμπακάν; Eίναι ο Πατριάρχης του Πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, από τα τέλη της δεκαετίας του ’60.  Έγινε γνωστός στην Ελλάδα ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της τουρκικής εισβολής του ‘74, σε συνεργασία με τον Ετζεβίτ. Παιδί του Ερμπακάν ήταν ο Ερντογάν, όταν κατέβηκε το ‘94 για πρώτη φορά και έγινε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, κατέβηκε με το κόμμα του Ερμπακάν. Στην πορεία έγινε η γνωστή, όπως γίνεται πάντα, συχνά εν πάσει περιπτώσει  στις πολιτικές αναδείξεις, πατροκτονία. Ο Ερντογάν αποστασιοποιήθηκε από τον παραδοσιακό Ερμπακάν, προχώρησε στην ανανέωση του Ισλαμισμού στην Τουρκία, μαζί με τον Γκιούλ, και ηγεμόνευε συνέχεια.

Χρήστος Κούτρας:

Και ηγεμονεύει στην Τουρκία 30 χρόνια.

Δημήτρης Καιρίδης:

 Ο γιος Ερμπακάν τώρα, ο πατέρας Ερμπακάν πέθανε, ο γιος Ερμπακάν «τη βγαίνει» τώρα στον Ερντογάν, πήρε 7% στις τελευταίες εκλογές. Από αυτό το 7% έχασε πάρα πολλούς δήμους, διότι διασπάστηκε η ψήφος των ισλαμιστών. Του έχει επιτεθεί πάρα πολύ σφόδρα για το Ισραήλ, ότι είναι πολύ «μαλακός». Προσέξτε ο Ερντογάν, ο οποίος συναντά τον ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος έχει αυτή τη στάση στη Δύση…

Χρήστος Κούτρας:

Ήθελε πιο σκληρή στάση…

Δημήτρης Καιρίδης:

…Και θεωρείται εντελώς εκτός δυτικής γραμμής – για να καταλάβουμε πώς παίζεται το παιχνίδι στο εσωτερικό της Τουρκίας- του έχει επιτεθεί και προφανώς μετά την πολιτική του ήττα στις δημοτικές εκλογές, προκειμένου να διατηρήσει ακριβώς αυτή την κυριαρχία, επιχειρεί με τέτοιες κινήσεις που σκοπεύουν ακριβώς στο αντικεμαλικό, αντικοσμικό, υπερθρησκευόμενο ισλαμιστικό κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας να κερδίσει την εύνοια.

Χρήστος Κούτρας:

Απλώς υπάρχουν κάποιοι εδώ στην Ελλάδα, δεν τα ακούτε αυτά;

Δημήτρης Καιρίδης:

Αυτά βεβαίως, δεν δικαιολογούν  σε καμία περίπτωση, εξηγούν…

Χρήστος Κούτρας:

Προφανώς, αλλά υπάρχουν κάποιοι εδώ στην Ελλάδα που σας μέμφονται για την προσπάθεια κατευνασμού της Τουρκίας, θεωρώντας ότι αν συνεχίσουμε έτσι, συνεχώς θα χάνουμε πράγματα.

Δημήτρης Καιρίδης:

Λοιπόν, πρώτον, δεν υπάρχει κανένας κατευνασμός. H λέξη κατευνασμός που είναι μετάφραση του “appeasement” να πούμε ιστορικά είναι συνδεδεμένη με την αποτυχημένη βρετανική και γαλλική πολιτική έναντιτου Χίτλερ, πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που επίσπευσε, έφερε τον πόλεμο, παρά τον απέτρεψε, και προφανώς οι «διάφοροι» της αντιπολίτευσης τον χρησιμοποιούν με αυτή την αναφορά, με αυτό το αρνητικό, το πολύ έντονο πρόσημο. Ο Ερντογάν έκανε στροφή, όχι η Ελλάδα. Ο Ερντογάν, από το «Μητσοτάκης Γιοκ» προσήλθε στον διάλογο και από τις παραβιάσεις για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά που έχουμε την πολύ μεγάλη ένταση μετά το ‘73- ’74 με την Τουρκία, δεν έχουν παραβιάσεις.

Χρήστος Κούτρας:

Δεν έχουμε, αυτό είναι αλήθεια.

Δημήτρης Καιρίδης:

Και έχουμε και σε άλλα μέτωπα, όπως και στο μεταναστευτικό,  μια καλύτερη- εγώ δεν σας λέω ιδανική…

Χρήστος Κούτρας:

Το θέμα είναι τι θα χάσουμε για να μην έχουμε παραβιάσεις….

Δημήτρης Καιρίδης:

Δεν χάνουμε τίποτε. Ακούστε, είναι λάθος όλο αυτό. Η Τουρκία είναι ο γείτονάς μας. Είναι ένας δύσκολος γείτονας- εγώ θα πήγαινα και ένα βήμα παραπέρα- θα σας έλεγα είναι ένας κακός γείτονας – αλλά είναι ο γείτονας. Εδώ δεν χωρούν κορώνες και συναισθηματισμοί. Τους έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά στο παρελθόν. Χρειάζεται μια πολύ ψύχραιμη, σχεδόν κυνική θα σας έλεγα ανάλυση του τι μας συμφέρει. Λοιπόν, εμείς θέλουμε τον δίαυλο επικοινωνίας στη βάση των κόκκινων γραμμών του διεθνούς δικαίου πάντα που είναι. Προφανώς καταγγέλλουμε την Τουρκία για αυτά τα παραβατικά που κάνει και εκτίθεται και δεν βοηθάει σε τίποτε. Είναι θέαμα, είναι πως να το πούμε ένα «σόου» που γίνεται για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, το οποίο δεν βοηθάει σε τίποτα.

Γιάννης Ντσούνος:

Άρα τι να περιμένουμε την προσεχή Δευτέρα κύριε Υπουργέ από τη συνάντηση;

Δημήτρης Καιρίδης:

Κοιτάξτε, είναι μια επίσκεψη εργασίας, καταρχάς. Δεν έχει την επισημότητα που είχε η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, που ήρθε με δέκα υπουργούς. Πηγαίνει μόνος του ο Μητσοτάκης μαζί με τους αρμοδίους του Υπουργείου Εξωτερικών, του διπλωματικού του γραφείου, το καταλαβαίνετε όλοι. Είναι μια επίσκεψη, η οποία εντάσσεται στις τακτικές επαφές που πρέπει να έχουμε, προκειμένου να διατηρήσουμε, πρώτον, την ύφεση που έχουμε, να περάσουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι  να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε. Δεύτερον, να διερευνήσουμε περαιτέρω συνεργασίες σε ζητήματα οικονομικά, όπως στον τουρισμό, τις ανταλλαγές κ.α. και βεβαίως, το τρίτο που είναι το μείζον, που είναι το δύσκολο, εκεί τα πράγματα είναι προφανώς μπλοκαρισμένα, διότι η Τουρκία εμμένει- δεν σας λέω κάτι καινούργιο-  εμμένει στις πάγιες θέσεις της απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Αυτά, με την Τουρκία. Εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια, πως να σας το πω,  απλώς να καταγγέλλουμε. Προφανώς καταγγέλλουμε, ταυτόχρονα όμως χρειάζεται και η πολιτική.

Χρήστος Κούτρας :

Να δούμε πως θα πάει επίσκεψη, θα έχει ενδιαφέρον. Να πάμε λοιπόν, στα θέματα του Υπουργείου σας και πόσο σας ανησυχεί το μέτωπο της Λιβύης;

Δημήτρης Καιρίδης:

Κοιτάξτεμε ανησυχεί πάρα πολύ, συνολικά αυτό που γίνεται στη Μέση Ανατολή.

Χρήστος Κούτρας:

Το μέτωπο το μεταναστευτικό λέω μην γίνει  καμία παρεξήγηση.

Δημήτρης Καιρίδης:

Το μεταναστευτικό ναι.Συνολικά αυτή τη στιγμή, η Μέση Ανατολή φλέγεται και βρίσκεται ένα βήμα πριν από γενικευμένη ανάφλεξη.

Χρήστος Κούτρας:  

Και έχουμε και την εισβολή τώρα στη Ράφα..

Δημήτρης Καιρίδης:

Θα σας πω. Υπήρξε ένα βήμα πίσω μετά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, όπου όλες οι πλευρές το «κατάπιαν». Και το Ιράν το «κατάπιε» και το Ισραήλ το «κατάπιε», διότι όλοι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους. Υπάρχει μια πίεση των Αμερικανών ενόψει και εκλογών, διότι αυτό τώρα χτυπάει πάρα πολύ στην επανεκλογή Μπάιντεν. Αυτό που γίνεται στα αμερικανικά πανεπιστήμια, για παράδειγμα, είναι δικοί του ψηφοφόροι, είναι η νεολαία, η οποία τον εξέλεξε το 2020, άρα έχει και την πίεση. Και βεβαίως ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει τις δικές του πιέσεις, από τον δικό του συνασπισμό πολιτικών ακροδεξιών, κατά βάση στα δεξιά του, έτσι δεν είναι; Άρα έχουμε πάρα πολλούς κινδύνους την ίδια ώρα που έχουμε ένα Σαχέλ… προσέξτε, δεν είναι μόνο η Μέση Ανατολή που γίνεται, το «έλα να δεις». Κάτω από τη Μέση Ανατολή, νοτίως της Λιβύης, γίνεται το «έλα να δεις». Τι γίνεται εκεί; Βλέπουμε την κατάρρευση της επιρροής της Ευρώπης, της επιρροής της Γαλλίας. Είναι χώρες οι οποίες ήταν παραδοσιακά στη σφαίρα επιρροής της Γαλλίας. Είχαμε φιλογαλλικά, φιλοδυτικά, δημοκρατικά καθεστώτα, «δημοκρατικά» αν θέλετε σε πολλές παρενθέσεις, τα οποία ανετράπησαν από πραξικοπήματα με ρωσική συμμετοχή και υποκίνηση. Μιλάω για τον Νίγηρα, μιλάω για το Μάλι όπου ο τζιχαντισμός ξαναφουντώνει και τα κύματα τα μεταναστευτικά προς τη Λιβύη και τα λοιπά. Και βεβαίως η Ουκρανία, η οποία δεν πάει καλά.

Γιάννης Ντσούνος:

Άραθα αυξηθεί αυτότο μεταναστευτικό ρεύμα είτε από τη Λιβύη, είτε από τις άλλες τις χώρες;

Δημήτρης Καιρίδης:

Ακούστε. Αυτή τη στιγμή είναι δύο τα “hot spot” στη νότια περίμετρο της Ευρώπης. Tο ένα είναι στην Κύπρο από τον Λίβανο, όπου έχουν γίνει κινήσεις με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Χριστοδουλίδης πάει και έρχεται, και προσπαθούμε, εγώ θα πάω στην Κύπρο την Παρασκευή για να στηρίξω την κυπριακή κυβέρνηση, προσκεκλημένος σε μια διεθνή διάσκεψη που κάνει εκεί, ο φίλος, ομόλογος, Κωνσταντίνος Ιωάννου, Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου και η δεύτερη, αυτή τη στιγμή, είναι στα Κανάρια, πολύ μακριά από μας, από τη Δυτική Αφρική. Το μέτωπο του κεντρικού μεσογειακού διαδρόμου, το οποίο είχε προβληματίσει πάρα πολύ την Ιταλία…έτσι δεν είναι; Τη Μελόνι η οποία κόντεψε να «ανατιναχθεί» διότι ήρθε με τελείως διαφορετική ατζέντα και βρέθηκε να διαχειρίζεται μια Λαμπεντούζα πέρσι, βρίσκεται σε μια σχετική ύφεση, σε σχέση με τα πολύ υψηλά που είχαμε πριν από τα Χριστούγεννα.

Χρήστος Κούτρας:

Εμείς;

Δημήτρης Καιρίδης:

Εμείς, εμείς – ακούστε τώρα- εμείς  είχαμε μια πάρα πολύ μικρή ροή. Μιλάμε για εκατό, διακόσιους, τριακόσιους, συνολικά τους τελευταίους δυόμιση μήνες. Κάποιοι στα κανάλια, στην αντιπολίτευση, γενικά- γιατί αυτό το θέμα πουλάει- προσπαθούν να φτιάξουν «κρίση Λαμπεντούζα». Να σας πω ότι στη Λαμπεντούζα πήγαν πάνω από 100.000. Η  κρίση η προσφυγική ‘’αλήστου μνήμης’’2015, όπου είχαν έρθει στην Ελλάδα 850.000. Δεν φτιάχνεται κρίση Λαμπεντούζα με 100 άτομα, τα οποία δεν πήγαν καν στη Γαύδο, να το πούμε αυτό, γιατί για τη Γαύδο έγινε πάρα πολύς λόγος.

Στη Γαύδο πήγαν κάποιοι αρχές Μαρτίου, ελάχιστοι. Έκτοτε δεν έχει πάει κανένας. Να τα πούμε τώρα αυτά, όλα, στον ελληνικό λαό. Κανένας! Διότι βγαίνουν συνέχεια στα κανάλια, Γαύδος-Λαμπεντούζα. Δεν έχει πάει κανένας. Λοιπόν, αυτούς τους μάζεψε το λιμενικό κατευθείαν στην Κρήτη και στα κέντρα υποδοχής. Αυτά δεν τα λέω για να εφησυχάσουμε, σε καμία περίπτωση, είναι μια κατάσταση την οποία παρακολουθούμε πάρα πολύ κοντά. Εγώ αύριο πάω στην Αίγυπτο.

Γιάννης Ντσούνος:  

Μάλιστα.

Δημήτρης Καιρίδης:

Στο Κάιρο, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ταξίδι για τη δική μας πολιτική.

Χρήστος Κούτρας:

Με τους Λίβιους μιλάτε; Οι Λίβιοι τι λένε;

Δημήτρης Καιρίδης:

Ακούστε, υπάρχουν δυσκολίες. Υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος στο εσωτερικό, μια διάσπαση.

Χρήστος Κούτρας:

ΆλληΚυβέρνηση από εδώ, άλλη κυβέρνηση από εκεί..

Δημήτρης Καιρίδης:

Άλλη κυβέρνηση στην Τρίπολη, άλλη στη Βεγγάζη με τον Χαφτάρ και σε αυτές τις καταστάσεις πάντοτε υπάρχει ανομία, υπάρχουν δίκτυα εγκληματικά, υπάρχει κερδοσκοπία, διότι το μεταναστευτικό πουλάει και είναι «μπιζνα» δισεκατομμυρίων. Όμως επειδή οι περισσότεροι των διακινούμενων είναι Αιγύπτιοι, επειδή η Αίγυπτος είναι η μεγάλη δύναμη της περιοχής, είναι πολύ σημαντική η συνεννόηση και η συνεργασία. Ήδη υπάρχει καλύτερη συνεργασία. Εμείς πάμε και λέμε τί στο Κάιρο; Διότι θα συναντήσω τον Υπουργό Εργασίας, την Υπουργό Μετανάστευσης, τον αρμόδιο Ευρωπαϊκών στο Υπουργείο Εξωτερικών. Λέμε τι; Εμείς θέλουμε τη νόμιμη μετανάστευση. Έχουμε μια συμφωνία με την Αίγυπτο νόμιμης μετανάστευσης που έρχονται με διαβατήρια, με βίζες, με έλεγχο των πιστοποιητικών, όχι την παράνομη. Ελάτε να συνεργαστούμε λοιπόν, να αλλάξουμε το μοντέλο, αυτοί που έρχονται να έρχονται με ευθύνη του αιγυπτιακού κράτους και όπως εμείς θέλουμε…

Χρήστος Κούτρας:

Και με χαρτιά για δουλειά..

Δημήτρης Καιρίδης:

..Και όχι μέσα από τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών. Είναι ένα ταξίδι λοιπόν, Πέμπτη – Παρασκευή στην Αίγυπτο ακριβώς σε συνέχεια του Μητσοτάκη και της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που πήγαν στο Κάιρο τον Μάρτιο και ήδη βλέπουμε κάποια θετικά βήματα.

Χρήστος Κούτρας:

Καλή επιτυχία κύριε Υπουργέ,με το καλό…

Γιάννης Ντσούνος:

Θα τα πούμε και την ερχόμενη εβδομάδα να δούμε τα αποτελέσματα. .υπάρχει και το εργατικό δυναμικό το οποίο αναζητείται εκεί..