Συνέντευξη στην εκπομπή “Σαββατοκύριακο από τις 6” με τους Δ. Κοτταρίδη & Ν. Κασιμάτη

YouTube video

Δημήτρης Κοτταρίδης  :

Καλημέρα σας τι κάνετε;

Nίνα Κασιμάτη  :

Καλημέρα

Δημήτρης Καιρίδης  :

Καλημέρα, τί γίνεσθε;

Δημήτρης Κοτταρίδης  :

Λοιπόν να δούμε λίγο τα χθεσινά, το τι μένει από την υπερψήφιση για την έλευση των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε, μένει το θετικό πρόσημο μιας σημαντικής μεταρρύθμισης που ευθυγραμμίζει τη χώρα μας με τη διεθνή πρακτική. Διότι ήμασταν μια εξαίρεση, αν θέλετε μια παραφωνία, μένουν επίσης οι παλινωδίες της αντιπολίτευσης, στις οποίες αναφέρθηκε πολύ δηκτικά, θα σας έλεγα και πολύ έτσι, περιγραφικά, ο Πρωθυπουργός, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το ΠΑΣΟΚ. Αφήστε δε, το επεισόδιο με τις δηλώσεις Κουτσούμπα.

Nίνα Κασιμάτη :

Ναι, δεν μένει όμως η κριτική για αντισυνταγματική μπίζνα και για πανεπιστήμια ”σούπερ μάρκετ”;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Λοιπόν, το αντισυνταγματικό ήταν μια ενδιαφέρουσα ένσταση, η οποία προβλήθηκε την τελευταία στιγμή, διότι είναι άλλο πράγμα η επί της ουσίας διαφωνία την οποία θα συζητήσουμε προφανώς.

Δημήτρης Κοτταρίδης  :

Τελευταία στιγμή το λένε; από την αρχή το είπανε τα κόμματα, δεν το είπανε μόνο χθες.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εκεί αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, όπως σας είπα πριν, πως δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης αρχικά, παραμονές Χριστουγέννων, συζητούσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο. Πως ανακάλυψε εκ των υστέρων θέλω να πω ότι την αντισυνταγματική αυτή ένσταση και πως εν τέλει μας είπε ότι δεν θα συναινέσει καν στη συνταγματική αναθεώρηση, έτσι δεν είναι; Κοιτάξτε να δείτε οι συνταγματολόγοι μίλησαν, δεν θα κρίνουν ούτε οι συνταγματολόγοι όμως, ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, ούτε εγώ, ούτε εσείς, θα το κρίνει εν τέλει το ΣΤΕ. Η κυβέρνηση πήρε μετά λόγου γνώσεως την ευθύνη. Όλα αυτά θα απαντηθούν. Καταρχάς, το απαντά η ίδια η Βουλή, διότι υπήρξε συζήτηση περί ένστασης συνταγματικότητας. Εν τέλει σε τελικό βαθμό, η δικαιοσύνη η ανεξάρτητη, μας έχουν πει όλοι ότι όχι μόνο δεν αντίκειται, αλλά αντίθετα ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έτσι δεν είναι; Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία, ξεκάθαρα, ξεκάθαρα, διότι εδώ τώρα κοροϊδευόμαστε είναι υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως ήταν και στο παρελθόν. Οι κωλοτούμπες του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που το εμπόδισαν το 2007. Τα ”ήξεις αφήξεις”, τώρα ας τοποθετηθούν τα κόμματα, η συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν τον Δεκέμβριο του 2024 και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν τη διεξαγωγή νέων εκλογών από την επόμενη Βουλή, δηλαδή μιλάμε για το 2028. Η κυβέρνηση έφερε μια ρύθμιση αν θέλετε ”γέφυρα” ως τότε, ώστε να ρυθμιστεί συνολικά το ζήτημα όχι μόνο για τα παραρτήματα, όχι μόνο για τα παραρτήματα πανεπιστημίων, συνολικά το ζήτημα, το 2028.

Δημήτρης Κοτταρίδης  :

Ο κ. Μάντζος βγήκε χθες και είπε πάντως πως δεν θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ τη συναλλαγή του 2016.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ε αυτό σας λέω, ότι δηλαδή από τη μια επικαλούνται τη συνταγματική ένσταση, από την άλλη δεν θέλουν την αλλαγή του Συντάγματος, άρα η διαφωνία τους δεν είναι το Σύνταγμα, είναι η ουσία, αυτό να καταλάβουμε, έτσι δεν είναι;

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Απορία.

Nίνα Κασιμάτη :

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο, αλλά στην πράξη δεν θα εφαρμοστεί ποτέ.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ο κ. Τσίπρας, ξέρετε στις προβλέψεις του το τελευταίο διάστημα, δεν πάει πολύ καλά. Εν πάση περιπτώσει θα κριθεί η κυβέρνηση προφανώς η οποία έχει την ευθύνη που έφερε αυτή την πρωτοβουλία και θα την εφαρμόσει. Εγώ πιστεύω ότι θα εφαρμοστεί και ότι το ενδιαφέρον είναι έντονο και το λέω και από τη δικιά μου αν θέλετε μικρή έστω εμπειρία, διότι 20 χρόνια είμαι στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Υπήρξα και σε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα ξέρει καλά ο κύριος Κοτταρίδης και έχω ήδη από το 2001 προσπαθήσει, μια σειρά από διεθνείς πρωτοβουλίες, με θερινά σχολεία, με συνεργασίες, με ξένα πανεπιστήμια και τα λοιπά. Βλέπω λοιπόν, ότι υπάρχει το ενδιαφέρον και πραγματικά ”κλαίω” για τις χαμένες ευκαιρίες όλου αυτού του διαστήματος. Είχα πει και σε μια άλλη εκπομπή πως πριν από τρία χρόνια είχε έρθει το AUB το American University of Beirut , το μεγαλύτερο και ιστορικότερο ίσως πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής από το οποίο έχει βγει όλη η μεσανατολική ελίτ, όχι μόνο του Λιβάνου, του Κόλπου και πολλών άλλων χωρών, ένα ιστορικό ίδρυμα με πορεία πάνω από 150 χρόνια, το οποίο αναζητούσε νέα έδρα λόγω των προβλημάτων που έχει στη Βηρυτό. Θυμάστε με την καταστροφή στο λιμάνι και την οικονομική κρίση και τα λοιπά, πήγε στον Κόλπο, δεν ήθελε να πάει στον Κόλπο, όπως πηγαίνουν συνήθως τα μεγάλα πανεπιστήμια, στο Κατάρ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που παίρνουν μεγάλες επιδοτήσεις από τις εκεί κυβερνήσεις για να επανατοποθετηθούν και άρχισαν να ψάχνουν στην Ευρώπη και ήρθαν στην Ελλάδα. Και δυστυχώς το ασφυκτικό ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο δεν τους επέτρεψε να έρθουν. Τελικά πήγαν στην Πάφο και σήμερα στην Πάφο της Κύπρου, στην Πάφο της Κύπρου, ένα μέρος που μέχρι χθες ήταν απομονωμένο ακαδημαϊκά, έτσι; η Πάφος δεν είναι η παγκόσμια μητρόπολη που μπορεί να είναι η Αθήνα, έτσι δεν είναι; Γίνεται μια πολύ μεγάλη επένδυση και προσελκύονται φοιτητές από όλον τον κόσμο, όχι μόνο τον αραβικό.

Δημήτρης Κοτταρίδης :

Μια απορία έχω.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Και όλα αυτά, αυτά γιατί να μη γίνουν και στην Ελλάδα;

Δημήτρης Κοτταρίδης  :

Μπράβο. Μια απορια, επειδη θελω να μου τη λύσετε, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι έχετε μια μεγάλη εμπειρία και και από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως είπατε. Επειδή έχει μπει ένα πλαίσιο σύμφωνα με την κυβέρνηση πολύ αυστηρό για τα ξένα πανεπιστήμια που θα ρθούνε εδώ και το πλαίσιο έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας κτλ, έχει να κάνει όπως και με τον τρόπο εισαγωγής των πανεπιστημίων. Θέλω να μου πείτε, επειδή τα ξέρετε λοιπόν καλά, ένα μεγάλο ξένο πανεπιστήμιο, το οποίο έχει μια έδρα στο εξωτερικό, Βοστώνη, και θα ανοιξει ένα παραρτημα εδω. Θα εχει αλλα κριτηρια εισαγωγης για τον αμερικανό φοιτητή, τον ξένο που θα πάει στη Βοστώνη, και άλλα εδώ; Οχι. Άρα, τι θα κάνει; Τι θα γίνει; Ποιο μεγάλο πανεπιστήμιο θα θελήσει να έρθει στην Ελλάδα, όταν του επιβάλλεις τον τρόπο που θα βάλει, τον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Λοιπόν, θα υπάρχει το μίνιμουμ της ελληνικής νομοθεσίας. Από κει και πέρα, αν θέλει να επιβάλει και πρόσθετα κριτήρια για μια σειρά από πράγματα, ενδεχομένως και για υποτροφίες, προφανώς εκεί θα υπάρχουν όλα αυτά και θα απαντηθούν αν θελετε κ. Κοτταριδη από την ζωή. Κανείς δεν θέλει το ”σούπερ μάρκετ” και κανείς, όλα αυτά είναι προσχηματικά. Διότι όπως βλέπετε, ακόμα και στη συνταγματική μεταρρύθμιση, την οποία επικαλούνται ως εμπόδιο, δεν συναινούν. Άρα εδώ υπάρχει μια αγκύλωση, θέλω να το καταλάβουμε αυτό. Η χώρα μας έχει υπάρξει μια εξαίρεση, με πρωτοβουλία, αν θέλετε της Νέας Δημοκρατίας εγώ θέλω να είμαι σαφής για το άρθρο16.

Δημήτρης Κοτταρίδης  :

Εγώ ρώτησα κάτι συγκεκριμένο. Εγώ ρώτησα συγκεκριμένα για τα κριτήρια λειτουργίας των πανεπιστημίων εδώ.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Τα κριτήρια και αν το ελάχιστον.

Δημήτρης Κοτταρίδης  :

Αυτό το πράγμα αν στην πορεία δούμε οτι δεν δουλευει, μήπως ξεχειλώσει αυτό το πράγμα λίγο και το κάνουμε λίγο στην μπάντα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Η κυβέρνηση, η Ελλάδα, η ελληνική νομοθεσία βάζει τα αυστηρά κριτήρια, πρώτον, τα οποία είναι το ελάχιστο. Επιπρόσθετα σε αυτά μπορεί το πανεπιστήμιο αν θέλει να έχει τα επιπλέον για το πως θα δώσει τις υποτροφίες του, για το πως θα κάνει μια σειρά από πράγματα.

Δημήτρης Κοτταρίδης  :

Μάλιστα, ωραία λοιπόν, πάμε στα άλλα θέματα που έχουν να κάνουν πιο πολύ και με την δικιά σας έτσι, ατζέντα. Εχουμε δύο τελευταία χρόνια, τεράστιο πρόβλημα που έχουμε όσον αφορά τους εργαζομένους και στην εστίαση και στον τουρισμό, κυρίως τον τουρισμό αλλά και τους εργάτες γης. Τεράστιο θέμα έτσι; Aυτό, είχατε αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες και εσείς όταν αναλάβατε το υπουργείο, αυτό το πράγμα έχει βελτιωθεί; Γιατί τα μηνύματα που έχουμε μέσα από τους ανθρώπους της αγοράς, δεν είναι πολύ θετικά, ακόμα ψάχνουν ανθρώπους και δεν βρίσκουν.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Η φυσική της τάση είναι να χειροτερεύσει, με την έννοια ότι η οικονομία αναπτύσσεται και οι ανάγκες γίνονται ακόμα πιο πιεστικές, γι αυτό και κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις που κάνουμε και θα σας τις περιγράψω πάρα πολύ γρήγορα. Η πρώτη ήταν η τροπολογία μας ετσι; Η οποία δίνει νόμιμη απασχόληση, πρόσβαση στη νόμιμη απασχόληση για αυτούς που είναι εδώ, ήδη, για πολλά χρόνια και έχουν προσφορά εργασίας. Ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα από τις 9 Φεβρουαρίου και ήδη τα τελευταία στοιχεία, έχω τα χθεσινά αν θέλετε, 7.000 αιτήσεις, 1.500 προσωρινές άδειες διαμονής, άρα χίλιοι πεντακόσιοι έχουν ήδη πάρει πρόσβαση και εργάζονται με ΑΦΜ, με ΑΜΚΑ και ούτω καθεξής.

Nίνα Κασιμάτη :

Αυτοί εργάζονταν κ. Υπουργέ, απλά τώρα εργάζονται νόμιμα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κάποιοι από αυτούς εργάζονταν αδήλωτα. Για αυτό λέμε ότι βάζουμε τάξη στην αγορά εργασίας, βάζουμε το πλαίσιο με φόρους και εισφορές, θέλουμε το καθαρό, δεν θέλουμε το παράνομο και το αδήλωτο, έτσι δεν είναι; Είναι μία πρωτοβουλία. Δεύτερη πρωτοβουλία. Οι έξι μεγάλες διμερείς συμφωνίες της ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός με την Ινδία και την Αρμενία, όταν ήρθε εδώ Αρμένιος Πρωθυπουργός, με έξι φίλες χώρες: Αρμενία, Μολδαβία, Γεωργία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ινδία, που θα υπογραφούν μέσα στην άνοιξη και θα κυρωθούν από τη Βουλή και θα διευκολύνουν. Από κει και πέρα, αν θέλετε, γιατί εγώ μου αρέσει να τα λέμε όλα, υπάρχει πρόβλημα στον διοικητικό μηχανισμό της νόμιμης μετανάστευσης. Καθυστερούμε πάρα πολύ, έχουμε πάρα πολλές εκκρεμείς υποθέσεις για αδειοδοτήσεις, πάνω από διακόσιες χιλιάδες έχουν φτάσει σήμερα. Εχει να κάνει με την αναταραχή που προκάλεσε ο Covid, έχει να κάνει με τη μεγάλη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι έφυγαν αρκετοί μετανάστες τα χρόνια της κρίσης και ιδίως στην περίοδο του κορονοϊού. Και σήμερα πρέπει αυτά να τα τρέξουμε γρήγορα. Σε λίγες μέρες, ήδη λειτουργεί, θα εγκαινιάσει επισήμως ο Πρωθυπουργός το πρώτο κέντρο λήψης βιομετρικών στοιχείων στον Πειραιά. Είναι ένα από τα τέσσερα κέντρα τα οποία έχουμε βάλει μπρος μέσα στην άνοιξη, θα λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα τρία, τα οποία τα έχει η Cosmote, θα τα λειτουργήσει για πέντε χρόνια, και ο στόχος είναι να απορροφήσουν όλο το απόθεμα των αιτήσεων λήψης των βιομετρικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για να εκδοθούν οι βιομετρικές κάρτες των αδειών διαμονής και θα απελευθερωθεί προσωπικό από τις διευθύνσεις αλλοδαπών και μετανάστευσης για να δουλέψουν στα υπόλοιπα θέματά τους. Άρα το κάνουμε αυτό και ήδη έχουμε 3.500 ραντεβού στον Πειραιά για τη λήψη των βιομετρικών των αλλοδαπών που θέλουν να πάρουν άδεια διαμονής. Παρατείναμε τις συμβάσεις των συμβασιούχων και προσλαμβάνουμε διπλάσιους συμβασιούχους με τη νέα προγραμματική 21/27, 320 αντί για 150 για να στελεχώσουμε τις αποκεντρωμένες του υπουργείου Εσωτερικών με δικούς μας πόρους, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, για να μπορέσει να προχωρήσει το σύστημα, προχωρούμε τη ψηφιοποίηση. Προχθές είχαμε μια σύσκεψη με τον κ. Παπαθανάση και όλους τους φορείς που εμπλέκονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το Υπουργείο μας είναι πρώτο σε απορρόφηση, πρώτο σε απορρόφηση στο RRF, στο Ταμείο Ανάκαμψης, προχωρεί πάρα πολύ γρήγορα το έργο της ψηφιοποίησης οκτακοσίων πενήντα χιλιάδων φακέλων, προσέξτε, ο καθένας μέσα με δεκάδες και εκατοντάδες έγγραφα, τα οποία σήμερα για να τα βρει κανείς, ο υπάλληλος για να κάνει την ανανέωση της άδειας, υπάρχουν υπάλληλοι που κάνουν αυτή τη δουλειά από το πρωί ως το βράδυ ανεβοκατεβαίνουν γραφεία στα υπόγεια για να φέρουν φακέλους. Όλα αυτά θα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Μόνο στο υπουργείο Μετανάστευσης, αφήστε τις αποκεντρωμένες όλης της χώρας, αυτή τη στιγμή πηγαίνει προς πολτοποίηση, πηγαίνουν προς πολτοποίηση εκατόν είκοσι τόνοι, χαρτούρα, ψηφιοποιημένου πια υλικού, το οποίο δεν χρειάζεται να τηρείται στο χαρτο υλικό και πηγαίνει στα γενικά αρχεία του κράτους για να πολτοποιηθει σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Επρεπε να σας είχα φέρει φωτογραφίες, να σας δείξω τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε όλα αυτά.

Δημήτρης Κοτταρίδης  :

Μια απορία, γιατί κάποιος, εγώ γενικά έχω ένα θέμα με τη νομιμότητα, δηλαδή θέλω να επικρατούν νόμιμες διαδικασίες. Εδώ έρχεστε λοιπόν εσείς και λέτε ότι ξέρεις κάτι, αν εσείς όλοι που δουλεύατε παράνομα και οι εργοδότες οι οποίοι είχατε στη δούλεψή σας παράνομα κόσμο τόσο καιρό, που σημαίνει ή τους δίνατε λίγους μισθούς, δεν πληρώνατε ασφαλιστικές εισφορές, δεν είχανε.. οι άνθρωποι ήταν λίγο ξεκρέμαστοι και βλέπαμε και πάρα πολλές, ειδικά για τους εργάτες γης, πως ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι. Ελάτε να σας νομιμοποιήσουμε τώρα να μπορείτε να δουλεύετε κανονικά έτσι; Άρα συγχωροχάρτι σε όλα τα προηγούμενα, γιατί κάποιος εργοδότης να τον φέρει τον άλλον, αφού μπορούσε να είναι και παράνομα και να μην πληρώνει και μια χαρά τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί να έρθει να τον νομιμοποιήσει τώρα;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Καταρχάς να σας πω ότι οι περισσότεροι εκ των αιτούντων έχουν έρθει στη χώρα μας νόμιμα, απλώς για κάποιους λόγους, δεν είναι της παρούσης να σας αναλύσω όλα τα προβλήματα, δεν κατάφεραν να ανανεώσουν, δεν πρόλαβαν, έχασαν τις προθεσμίες να ανανεώσουν τις άδειες διαμονής τους και υπέπεσαν στο καθεστώς της παρατυπίας, να πούμε. Τώρα, το εάν υπήρξαν εργοδότες που τους απασχόλησαν παράνομα, είναι ζήτημα των μηχανισμών ελέγχου του υπουργείου Εργασίας, προφανώς, ξέρετε τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Η δικιά μας κυβέρνηση, του Αντώνη Σαμαρά το 2014, για να μνημονεύσω και τον συνάδελφο τον καλό, τον κ. Βρούτση είχε επιβάλει το πρόστιμο των 10.000 ευρώ, θυμάστε, την πρώτη φορά και αυξανόμενο εάν σε ξαναπιάσουν. Κατά συνέπεια οι μηχανισμοί λειτουργούν και πρέπει να λειτουργούν. Όμως, θέλω να το πω αυτό, την ώρα που προσπαθούμε να φέρουμε κάποιον από την Ασία, είναι πραγματικά από ένα σημείο και μετά, δεν βγαζει λογικη, να τον έχεις ήδη εδώ, να έχει ήδη αποκτήσει μια ειδίκευση σχετική, να μιλάει κάποια ελληνικά, να έχει προσφορά εργασίας και να μην του δίνεις πρόσβαση στη νομιμότητα. Γιατι η μεταρρύθμιση αυτή.

Δημήτρης Κοτταρίδης  :

Ενα λεπτό, αυτός όμως δούλευε εδώ, έτσι κι αλλιώς, δηλαδή αυτός.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Δεν το ξέρουμε.

Δημήτρης Κοτταρίδης  :

Δεν θα έρθει να καλύψει ένα κενό που υπήρχε, δούλευε παράνομα, αλλά δούλευε. Είχε μια θέση, μια δουλειά.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Μία στιγμή! Καλύπτει ένα κενό, διότι οι επιχειρήσεις οι καθαρές, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, δεν μπορούσαν να τον απασχολήσουν. Το ότι μπορούσε να τον απασχολήσει ένα μικρομάγαζο και ένας από πίσω και παράνομα και τα λοιπά, ενδεχομένως. Αρα αυτός μπαίνει σε μια αγορά εργασίας, από όπου ήταν αποκλεισμένος μέχρι χθες και εργοδότες οι σοβαροί, οι μεγάλες εταιρείες, όλοι αυτοί οι οποίοι διατηρούν τα βιβλία και τα λογιστήρια και όλα τα υπόλοιπα, έτσι δεν είναι; Και αρα διορθώνουμε και έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, διότι μέχρι χθες, αυτός χωρίς ένσημα, χωρίς εισφορές και ο εργοδότης του, επωφελούνται σε βάρος όλων των υπολοίπων της καθαρής. Αρα ερχόμαστε και βάζουμε αυτή την τάξη που σας είπα πριν και είναι μια μεταρρύθμιση, επιτρέψτε μου επειδή ήμουνα πρόσφατα και στην Αμερική, στην Αμερική και εσείς τα ξέρετε καλά κ. Κοτταρίδη μαζί ήμασταν κάποτε πριν από χρόνια, νέοι τότε όπως είπατε στη Βοστώνη. Στην Αμερική επιχειρούν να κάνουν αυτή τη μεταρρύθμιση, να δώσουν χαρτιά στους, αυτό που λένε στην Αμερική undocumented migrants, εδώ και σαράντα χρόνια. Τελευταία φορά το κατάφερε ο Ρέιγκαν το 1986, το επιχείρησε ο George W. ο νεότερος Μπους, υπήρχε κάποτε εποχή που Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος προωθούσε μια τέτοια μεταρρύθμιση. Σήμερα είναι αδύνατο να γίνει και σας πληροφορώ μετά λόγου γνώσεως ότι αν κρίνω από την πορεία των αμερικανικών πραγμάτων, δεν θα γίνει ποτέ αυτή η μεταρρύθμιση και θα παραμείνει αυτό το καθεστώς το περίεργο. Για αυτό έχουμε αποσπάσει τον διεθνή έπαινο, αν θέλετε σήμερα, όπου η Ελλάδα από δακτυλοδεικτούμενη για κάποια κακοπροαίρετα, θα σας έλεγα σχόλια, σήμερα θεωρείται μοντέλο, διότι από τη μία έχει την πολύ αυστηρή, πολύ αυστηρή πολιτική στην παράνομη μετανάστευση, στην προστασία των συνόρων, έτσι δεν είναι; Στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, αλλά ταυτόχρονα δίνει εναλλακτικές, νόμιμες εναλλακτικές λελογισμένης μετανάστευσης, ξεκινώντας από αυτούς που είναι ήδη εδώ, πηγαίνοντας στις διμερείς συμφωνίες και προχωρώντας με αυτόν τον μηχανισμό που θέλουμε να χτίσουμε, η χώρα μας θέλω να το καταλάβει αυτό ο κόσμος, δεν είχε μέχρι χθες μηχανισμό, δεν τον χρειαζόνταν.

Nίνα Κασιμάτη :

Πάντως οι παράνομες αφίξεις δεν έχουν σταματήσει μια και αναφερθήκατε.

Δημήτρης Κοτταρίδης  :

πως πάμε σε αυτό ;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Λοιπόν, όπου εκεί είναι και όλη η προσοχή, της δημοσιότητας και τα λοιπά. Οι αφίξεις έχουν μειωθεί πάρα πολύ από τα πολύ υψηλά, εγώ δεν σας το κρύβω, του Σεπτεμβρίου, που είχαμε τη μεγάλη έξαρση διεθνώς. Θυμάστε τι γινόταν στη Λαμπεντούζα.

Nίνα Κασιμάτη :

Στη Λέσβο δεν είχαμε αύξηση το τελευταίο διάστημα;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Στη Λέσβο, ειδικά τώρα τον Μάρτιο τα πράγματα πάνε πάρα πολύ καλά. Η συνολική μείωση είναι πάνω από 75% σε σχέση με τα υψηλά του Σεπτεμβρίου, για αυτό έχουμε και πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση του συστήματος καταγραφής και ταυτοποίησης από 33.000 -34.000 που είχαν φτάσει στα υψηλά πριν τα Χριστούγεννα, έχουμε πέσει, τα τελευταία στοιχεία, στις 25.000 και υπάρχει διαρκής απομείωση, ιδίως δε, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χθες είχα τους δημάρχους, είχα τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, είχα τον Δήμαρχο Χίου στο Υπουργείο, όλοι κατανοούν αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει. Σε αντίθεση, μου δίνετε τώρα και άλλη ευκαιρία να σας πω, σε αντίθεση με αυτά που συνέβησαν στην Ιταλία, στην Ιταλία, η οποία συγκλονίστηκε από την κρίση, σε αντίθεση από αυτά που συμβαίνουν σήμερα στα Κανάρια Νησιά, αν δεν το ξέρετε να σας το πω. Η Ισπανία σήμερα έχει τεράστιο πρόβλημα από τη Δυτική Αφρική, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, όπου το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης είναι πρώτο, δεύτερο, τρίτο στις ανησυχίες των πολιτών με ότι αυτό σημαίνει για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, εδώ στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει, έχουμε καταφέρει ,αυτό το θέμα.

Nίνα Κασιμάτη :

Εχει συμβάλλει η συμφωνία με την Τουρκία ή έστω η προφορική συμφωνία;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Προφανώς, προφανώς έχει βοηθήσει η καλύτερη συνεννόηση με την Τουρκία. Το έχω πει και το έχω ξαναπεί και έχω κατηγορηθεί από κάποιους θερμοκέφαλους. Η Τουρκία, μας αρέσει, δεν μας αρέσει, είναι χώρα κλειδί, είχε επιτρέψει, στο ζήτημα της διακίνησης, είχε επιτρέψει στον εαυτό της να γίνει διεθνής κόμβος στο παρελθόν. Διεθνής κόμβος, είχαν αναπτυχθεί δίκτυα πολλά με παρακλάδια και στον μηχανισμό τον κρατικό μη γελιόμαστε τώρα, διότι η διακίνηση δεν είναι μια απλή υπόθεση, είναι μια μπίζνα δισεκατομμυρίων και σήμερα προσπαθεί ο Γιερλικάγια για τους δικούς του λόγους, για τους δικούς του λόγους, τους οποίους μπορούμε να εξηγήσουμε σε άλλη φάση να μαζέψει την κατάσταση. Αν πάρετε την έκθεση την τελευταία της Frontex, ο οποίος βγάζει κάθε μήνα τα στοιχεία, τα αντικειμενικά, λέει μέσα, είναι δημοσιευμένα, δεν αποκαλύπτω κρατικά μυστικά. Λέει μέσα, ότι το τουρκικό λιμενικό ανταποκρίνεται σήμερα πολύ καλύτερα και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις που το ελληνικό Λιμενικό, το καλεί, για να κάνει.

Δημήτρης Κοτταρίδης  :

Μακάρι να παραμείνουν έτσι τα πράγματα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Δεν είναι εύκολο. Εγώ δεν θέλω να θριαμβολογήσω ούτε να εφησυχάσω. Βλέπετε τι γίνεται γύρω μας και κλείνω με αυτό. Φλέγεται ο κόσμος. Αλλάζουμε, η εποχή είναι πάρα πολύ κρίσιμη, έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία, με ανησυχία για νέα προσφυγικά κύματα από εκεί, ήδη έχουμε τεσσεράμισι εκατομμύρια Ουκρανούς στην Ευρώπη, κάποιους εδώ στην Ελλάδα, με πολέμους στο Σαχέλ, κανεις δεν εχει μιλησει κ. Κοτταριδη αν μου επιτρέπετε για τον αιματηρότατο εμφύλιο στο Σουδάν αυτή τη στιγμή, που δίνει πάρα πολλά προσφυγικά ρεύματα, έχουμε τη Μέση Ανατολή και έχουμε μια Αίγυπτο των εκατόν δέκα εκατομμυρίων, η οποία περνάει μεγάλη οικονομική κρίση και συγκλονίζεται από όλα αυτά, και η οποία έχει εννιά εκατομμύρια πρόσφυγες παρεμπιπτόντως στο εσωτερικό της, η οποία συγκλονίζεται, άρα χρειάζεται πάρα πολύ – και στο τελευταίο Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα- αυτό είπα και εγώ στους Ευρωπαίους, προσοχη, προσοχη, προσοχη, να είστε καλά.

Nίνα Κασιμάτη :

Ευχαριστούμε πολύ, χείμαρρος!

Δημήτρης Κοτταρίδης  :

Λοιπόν να μπουν εδώ μαζί μας καλώς ήταν γιατί είχαμε μια δυσάρεστη εξέλιξη. Είχαμε την απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου όπου βρέθηκε ο ένοχος φυλάκιση δύο ετών μετράει από τότε που μπήκε μέσα άποψη σχεδόν ένα χρόνο στη φυλακή. Σούπερ στόμα ή αν δεν κάνω λάθος δικάστηκε έτσι και τελικά ούτε οι πιέσεις, οι ελληνικές, ούτε οι πιέσεις ευρωπαϊκές κατάφεραν να μεταπείσουν το κράτος της Αλβανίας, το οποίο προφανώς είναι πίσω αυτή την υπόθεση.

Nίνα Κασιμάτη : Σωστά το θέτεις; Άρα λοιπόν, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σύγκρουση, θα λέγαμε ανοικτή με την με την Αλβανία λόγω της καταδίκης στο gallery, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μιλάει για ανοιχτά για έλλειμμα κράτους δικαίου και διαβεβαιώνοντας πως η υπόθεση αυτή δεν είναι διμερής. Δηλαδή δεν είναι ένα.