1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την πλήρη ένταξη στην άυλη-ηλεκτρονική συνταγογράφηση των οροθετικών ασθενών που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και να δώσει τη δυνατότητα αναδοχής σε πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον HIV ή από ηπατίτιδα Β και ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία. Σκοπός είναι η άρση όλων των διακρίσεων σε βάρος των οροθετικών.

AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV. Έως τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι του HIV. Ωστόσο, πλέον δίνεται μεγάλη σημασία στον τομέα της πρόληψης. Σήμερα, η έγκαιρη χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων (Highly Active Antiretroviral Therapy – HAART), επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του ιού και μειώνει σημαντικά τη θνητότητα. Πλέον, η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνια νόσος, υπό την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς λαμβάνουν συστηματικά τη θεραπεία τους.

Εξαιτίας της πανδημίας του COVID19, η πρόσβαση των ασθενών που πάσχουν από HIV στο σύστημα υγείας διαταράχθηκε. Ωστόσο, η πρόοδος στον εμβολιαστικό τομέα, δύναται να δημιουργήσει νέα δεδομένα και ελπίδες αντιμετώπισης ιών, όπως ο HIV. Η ανάπτυξη εμβολίου είναι ο μόνος τρόπος για την πλήρη εξάλειψη του ιού, με τον οποίο ζουν σήμερα περίπου 38 εκατομμύρια στον κόσμο.

Εδώ θα βρείτε την επιδημιολογική επιτήρηση του HIV/AIDS στην Ελλάδα από τον ΕΟΔΥ για διαγνώσεις έως 31.12.2020: https://eody.gov.gr/…/epidimiologiko-deltio-hiv-2020-1.pdf