Ώρα κυρώσεων (Kontranews, 18.10.2020)

Στη συνεχιζόμενη ελληνοτουρκική κρίση με τη νέα έξοδο του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις» μπαίνουμε στον τρίτο γύρο της τουρ­κικής επιθετικότητας, μετά τις προσωρινές απο­κλιμακώσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. Η Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο τη βασι­κή γι’ αυτήν πολιτική και μεθοδολογία του στρα­τιωτικού εξαναγκασμού, της διπλωματίας των κανονιοφόρων. Στοιχείο αυτής της πολιτικής είναι και το επίμονο πλέον φλερτάρισμα με το περιβόητο θερμό επεισόδειο, το οποίο όμως θα πρέπει να βρει τον τρόπο να το χρεώσει στην Ελλάδα. Να μας καταστήσει υπεύθυνους και εν αδίκω στη διεθνή κοινότητα.

Αν δε η Ελλάδα δεν πέσει στην παγίδα της χρέωσης του πρώτου επιθετικού πλήγματος, τότε η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί απαιτώ­ντας και καταπατώντας με τη γνωστή επιθετική επιχειρηματολογία του θιγόμενου, του αδικημέ­νου αλλά και του «νόμιμου δικαιούχου». Έτσι, ο βασικός στόχος του νέου τουρκικού γύρου κλιμάκωσης του Ερντογάν είναι η αναβάθμι­ση με κάθε τρόπο των τουρκικών διεκδικήσε­ων, εξαναγκαστικά ή επεισοδειακά, ώστε όταν καταλήξουμε σ’ ένα νέο τραπέζι διαλόγου, αυτό να είναι εντελώς διαφορετικό σε κλίμα και ατζέ­ντα από αυτό που διαφαίνονταν στις πρόσφα­τα τορπιλισμένες διερευνητικές.

Το σημείο κλειδί που θα ανατρέψει μια τέτοια πορεία αναβάθμισης του στρατιωτικού εξαναγκασμού των Τούρκων, από τη δική μας πλευρά, είναι διπλό. Ξεκινάμε από το αυτονό­ητο, την αποφασιστική και τώρα επιχειρησια­κή στάση της χώρας με δεδομένη την πλούσια εμπειρία του Αυγούστου και την επιτυχή έκβα­σή της. Διασφαλίσαμε κυριαρχικά δικαιώμα­τα και ταυτόχρονα αποφύγαμε τις αλλεπάλλη­λες παγίδες στρατιωτικοποίησης των εξελίξε­ων από τους Τούρκους.. Στην ίδια αποφασιστι­κή κατεύθυνση θα κινηθεί η χώρα και στη νέα φάση για την αποτροπή αρνητικών τετελεσμέ­νων στην περιοχή του Καστελορίζου και στην τουρκική επιδίωξη για απονομιμοποίηση της επήρειας του νησιού, καθώς και στην ενδεχό­μενη προσπάθεια ακύρωσης του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας για επέκταση των χωρι­κών υδάτων της στα 12 μίλια.

Και ερχόμαστε στο δεύτερο σημείο, που επείγει από άποψη προτεραιότητας και μπορεί να ανατρέψει τον τουρκικό κατήφορο σε μια αναπόφευκτη και καταστροφική για την περι­οχή σύγκρουση. Ήδη από καιρό, η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση μιλούν επισήμως και ανεπισήμως για το ατελέσφορο του κατευ­νασμού της τουρκικής επιθετικότητας. Η Τουρ­κία γνωρίζει καλά τη δυναμική του παιχνιδιού της αντιπαράθεσης και, κυρίως, της δύναμης. Της έμπρακτης δύναμης. Μέχρι τώρα δοκίμα­σε και μέτρησε τις ανοχές του δυτικού παράγο­ντα σε επίπεδο διπλωματικής τοποθέτησης και καταγγελίας. Προσπαθώντας να διασπάσει, να διαιρέσει και να προσεταιριστεί δυνάμεις, κατά­λαβε ότι σύνολο της Δύσης δεν θέλει αποσταθε­ροποίηση και ανατροπή του υφιστάμενου πλαι­σίου ασφαλείας και σταθερότητας.

Αυτό όμως εκτιμά ότι αντιστρατεύεται ριζικά το δικό της αναθεωρητικό πλαίσιο και προχωρεί στο επόμενο στάδιο να δοκιμάσει κατά πόσον και σε ποιο βαθμό η Δύση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, είναι αποφασισμένες εμπράκτως να κατοχυρώσουν την προάσπιση του σημερινού status quo. Εμπράκτως σημαίνει με μέτρα και κινήσεις, που θίγουν τον πυρήνα της τουρκικής δραστηριότητας εξοπλιστικής και οικονομικής. Το κυριότερο, εμπράκτως, σημαίνει μέτρα και κινήσεις που αναβαθμίζουν την απάντηση του διεθνούς παράγοντα στην τουρκική αναβαθ­μισμένη προκλητικότητα και δείχνουν ότι στέ­κονται απέναντι της χωρίς δισταγμό και αμη­χανία. Το μπρά ντε φερ Τουρκίας και δυτικού παράγοντα για να οδηγήσει σε θετικό αποτέλε­σμα, πλέον πρέπει να παιχθεί με όρους έμπρα­κτης ισχύος. Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από καταγγελίες, θα υπολογίσει όμως τις πράξεις όχι μόνο αυτές καθαυτές αλλά κυρίως τη θέλη­ση και απόφαση των ισχυρότερων από αυτή να σταματήσουν τον ξέφρενο αναθεωρητισμό της.

Έρχεται λοιπόν η ώρα των κυρώσεων ως αναβαθμισμένη απάντηση στην τουρκική επα­ναλαμβανόμενη επιθετικότητα. Απάντηση απέ­ναντι στην πολιτική που ζητάει ανεξέλεγκτα να επιβάλλει τους όρους της, χωρίς να σέβεται τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης. Αν και τώρα, υπάρξει αμφιταλάντευση και ολιγω­ρία από αυτούς που οφείλουν και πρέπει να δράσουν, ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου σε μια περιοχή κρίσιμη για όλο τον πλανήτη. Θα επιτρέψουν δε σε μια αναθεωρητική δύναμη -ταραξία να πυροδοτήσει μια ακόμα ανάφλεξη με ανυπολόγιστες συνέπειες, όπως ήδη συστη­ματικά κάνει μέχρι τώρα, σε όλα τα μέτωπα της ευρύτερης περιοχής.