Ο πολιτικός χρόνος που απομένει έως τις εκλογές της 21ης Μαΐου όλο και λιγοστεύει. Που πιστεύετε ότι πρέπει να πέσει το βάρος αυτό το διάστημα;
Στην ουσιαστική συζήτηση για τα μεγάλα και τα σημαντικά που έχουμε μπροστά μας. Να φύγουμε από την παραπολιτική και να μείνουμε στην ουσία. Και η ουσία δεν είναι πως θα μοιράσουμε χρήματα, όπως λέει η αντιπολίτευση, αλλά πως θα παράγουμε πλούτο. Με ποιες μεταρρυθμιστικές τομές θα ανεβάσουμε στροφές στην οικονομία. Για να στηρίξουμε τους αδύναμους και τους ηλικιωμένους, για να δώσουμε προοπτική στους νέους μας, για να εξασφαλίσουμε την ισχυρή άμυνα που χρειαζόμαστε απέναντι στους μεγάλους γεωστρατηγικούς κινδύνους της εποχής μας.
Ποιο είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών; Ανησυχείτε για την χαλαρή ψήφο ή την ψήφο διαμαρτυρίας; Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι δεύτερες εκλογές θα βγάλουν κυβέρνηση. Τι θα λέγατε στους ψηφοφόρους;
Το βασικό διακύβευμα είναι ξεκάθαρο: αν θα επιμείνουμε στην πορεία της εθνικής ανάταξης και της οικονομικής προόδου που ξεκίνησε το 2019 ή αν θα επιστρέψουμε στην κρίση. Για να βγάλουν σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση οι δεύτερες κάλπες θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την άνετη πρωτιά μας στις πρώτες. Γι’ αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος και δεύτερη ευκαιρία. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.
Πολλοί τυχοδιώκτες της πολιτικής επενδύουν στο θυμικό και την οργή. Εμείς πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και του ορθού λόγου, με αξιοπιστία και αποφασιστικότητα. Λάθη έγιναν αλλά δεν διορθώνονται με ένα μεγαλύτερο. Τα αποτελέσματα της οργής και του θυμικού τα ζήσαμε πολύ πρόσφατα, με τις κλειστές τράπεζες και τη διακινδύνευση της εθνικής μας θέσης το 2015, και δεν πρέπει να τα ξαναζήσουμε.
Στη ΝΔ λέτε ότι το καλό σας χαρτί είναι η οικονομία. Ωστόσο, η ακρίβεια καλπάζει πολλές φορές ανεξήγητα. Αυτό, πιέζει κυρίως τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πως πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα την επόμενη 4ετια;
Υπάρχει πρόβλημα αλλά το πρόβλημα είναι διεθνές. Η πληθωριστική έκρηξη αφορά όλον τον κόσμο και δεν είναι προϊόν εσωτερικής επιλογής. Αντίθετα, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει σήμερα πληθωρισμό χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό και τον γερμανικό. Και στον γενικό δείκτη και στα τρόφιμα. Υπάρχει αποκλιμάκωση και υπάρχουν μια σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα που έχουμε πάρει όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, των συντάξεων, η μείωση των φόρων και των εισφορών κ.ο.κ. Από κει και πέρα, και ο πιο αυστηρός κριτής βλέπει ότι εκεί που είμασταν στον πάτο της Ευρώπης πριν το 2019, τώρα έχουμε τις καλύτερες επιδόσεις και σε ρυθμό ανάπτυξης, και σε αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, και σε μείωση της ανεργίας και σε βελτίωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Η πολιτική ζωή του τόπου όμως συγκλονίζεται και από σκάνδαλα. Έχουμε την περίπτωση του κ. Αλέξη Γεωργούλη. Εσείς, πιστεύετε ότι ήταν σε γνώση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση;
Δεν το ξέρω. Αν και υπάρχουν αντιφάσεις στις εξηγήσεις που δόθηκαν και αναπάντητα ερωτηματικά. Το βέβαιον ήταν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενορχήστρωσε μια απίστευτη αθλιότητα όταν σε προηγούμενη περίπτωση επιχείρησε να σπιλώσει την παράταξη της ΝΔ και τον Πρωθυπουργό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς δεύτερη σκέψη, βούτηξε στη λάσπη και τη χυδαιότητα και πολιτικοποίησε με ακραίο τρόπο, στη βουλή, στα δικαστήρια, σε δημόσιους χώρους, στα τηλεοπτικά πάνελ προσωπικές παραβατικές συμπεριφορές. Και, σήμερα, θερίζει ότι έσπειρε.
Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές η πόλωση θα εντείνεται. Πως θα καταλαβαίνουν οι πολίτες τι είναι αλήθεια και τι ψέματα; Στον ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον εμφύλιο στο Σουδάν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέτρο. Είναι ένα πολιτικό μόρφωμα που γιγαντώθηκε μέσα στην κρίση της περιόδου 2010-2015 και εξακολουθεί να κουβαλά, σε μεγάλο βαθμό, την εχθροπάθεια, τον ανορθολογισμό και την τοξικότητα της εκείνης της περιόδου. Όσοι περίμεναν ότι θα μετεξελίσσονταν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα μάλλον απογοητεύτηκαν. Κι αυτό είναι πρόβλημα για τη χώρα που χρειάζεται αξιόπιστες εναλλακτικές. Δική μας δουλειά είναι να μην αφήνουμε τίποτα αναπάντητο αλλά, ταυτόχρονα, να συνομιλούμε όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Στα εθνικά μας θέματα που είναι και ένας τομέας τον οποίο γνωρίζετε καλά. Η ξαφνική μεταστροφή της Τουρκίας σας προβληματίζει; Ή είναι μια ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά οι δυο χώρες και να γίνει εποικοδομητικός διάλογος;
Όχι, ούτε με προβληματίζει ούτε με εκπλήσσει. Έχει να κάνει με πολύ συγκεκριμένες ανάγκες του καθεστώτος Ερντογάν στην παρούσα συγκυρία. Και, προφανώς, είναι μια θετική εξέλιξη την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, κατά το δυνατόν. Χωρίς, ωστόσο, να τρέφουμε αυταπάτες. Η αντιπαράθεση με την Τουρκία έχει μέλλον και απαιτεί να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση και να ενισχύουμε την εθνική μας ισχύ μέσα από την οικονομική ανάπτυξη και όλα τα υπόλοιπα που τη συναποτελούν. Ένα καθεστώς που χαμογελά αίφνης στους γείτονες αλλά είναι έτοιμο να καταπατήσει τα δικαιώματα των ίδιων των πολιτών του, δεν είναι συνομιλητής εμπιστοσύνης. Και, δυστυχώς, η Τουρκία έχει πάρει έναν λάθος δρόμο προς τον αυταρχισμό, την επιθετικότητα και την αποστασιοποίηση από τη Δύση και την Ευρώπη.
Κατεβαίνετε υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας με πολλά κορυφαία επίσης στελέχη της ΝΔ. Τι απασχολεί περισσότερο τους πολίτες;
Η οικονομία, οι διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού δημοσίου, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού παρά την ανεργία. Οι πολίτες είναι, συχνά, πιο μπροστά από τους πολιτικούς. Και απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις στις αγωνίες τους. Η βόρεια Αθήνα είναι μια δυναμική περιφέρεια με ενημερωμένους και απαιτητικούς πολίτες που έχουν άποψη και ευρύτερη αντίληψη των προβλημάτων.
Σήμερα δεν υπάρχει η παλιά αφοσίωση στα κόμματα και οι πολιτικές προτιμήσεις είναι πιο ρευστές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πολιτικός οφείλει να συνομιλεί και με το συγκυριακό και το άμεσο αλλά και με το μακροχρόνιο και την ιστορία. Προφανώς, τον πολιτικό πρέπει να τον ενδιαφέρει να εκλεγεί αλλά έχει και μια ευθύνη, που δεν πρέπει να αγνοεί, έναντι της ιστορίας που είναι και ο τελικός κριτής.