15.10.2018
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ήταν ήδη στα κάτω της πριν τις χθεσινές εκλογές στη Βαυαρία. Έχοντας συμπληρώσει 13 συνεχόμενα χρόνια στην αρχηγία της γερμανικής κυβέρνησης εμφανίζονταν σε φθίνουσα πορεία εξαιτίας, κυρίως, του πολιτικά καταστροφικού χειρισμού της προσφυγικής κρίσης το 2015. Στις ομοσπονδιακές εκλογές, πριν έναν χρόνο, οι Χριστιανοδημοκράτες, με 32,9%, κατέγραψαν το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία τους, ενώ ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, οι Σοσιαλδημοκράτες, περιορίστηκε στο 20.5%.
Χθες, στη Βαυαρία, η αιμορραγία εντάθηκε. Ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, ο μικρός αδελφός των Χριστιανοδημοκρατών, οι Χριστιανοκοινωνιστές, έχασαν 12% σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2013, καταγράφοντας το χειρότερο τους ποσοστό από το 1950. Την ίδια ώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες κατέρρευσαν σε μονοψήφιο ποσοστό, χάνοντας τη μισή τους δύναμη σε σχέση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές. Συνολικά, ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο αποδοκιμάστηκε στη Βαυαρία με ασυνήθιστη, για τα γερμανικά ήθη, σφοδρότητα.
Η Βαυαρία δεν είναι ένα ακόμα από τα 16 κρατίδια που συναποτελούν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Είναι το πρώτο σε έκταση και το δεύτερο σε πληθυσμό, με την πιο ισχυρή τοπική ταυτότητα από όλα τα άλλα, η οποία ανατρέχει σε αιώνες αυτόνομης πορείας. Η πολιτική ζωή της Βαυαρίας κυριαρχήθηκε μεταπολεμικά από τους Χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι την κυβέρνησαν στο μεγαλύτερο διάστημα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Γερμανία, μονοκομματικά. Τώρα είναι αναγκασμένοι να συγκυβερνήσουν με άλλα κόμματα.
Το παράδοξο είναι ότι η Βαυαρία είναι οικονομικά ίσως το πιο πετυχημένο κρατίδιο της πολύ πετυχημένης, έτσι κι αλλιώς, Γερμανίας. Η άλλοτε αγροτική και παραδοσιακή Βαυαρία σφύζει σήμερα από σύγχρονες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, χάρη στη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική των Χριστιανοκοινωνιστών. Ανεργία πρακτικά δεν υπάρχει αφού ο δείκτης είναι κάτω από το 3%, ένα αξιοζήλευτο ποσοστό για τις περισσότερες χώρες στον υπόλοιπο κόσμο.
Παρόλα αυτά, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, σε συνδυασμό με την κούραση και την επιθυμία για αλλαγή, οδήγησε στην αποδοκιμασία των κυβερνητικών ελίτ και στη Βαυαρία. Οι ίδιοι οι Χριστιανοκοινωνιστές επιχείρησαν μια αδέξια στροφή προς τα δεξιά, προκειμένου να περιορίσουν τη δυναμική της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, και έστειλαν πολλούς μετριοπαθείς ψηφοφόρους τους στους Πράσινους, οι οποίοι είναι οι μεγάλοι νικητές των εκλογών, αφού διπλασίασαν τα ποσοστά τους, ήρθαν δεύτεροι στη «συντηρητική» Βαυαρία και είναι η ανερχόμενη δύναμη σήμερα στη γερμανική πολιτική σκηνή.
Τώρα οι αναλυτές αναμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Έσση σε δυο εβδομάδες, όπου κυβερνούν οι Χριστιανοδημοκράτες, σε συμμαχία με τους Πράσινους. Αν χάσουν την εξουσία, η θέση της Μέρκελ θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι δεν θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία. Η ένταση και η αστάθεια στην άλλοτε κραταιά Γερμανία, προσθέτει έναν ακόμα παράγοντα αβεβαιότητας στην ήδη επιβαρυμένη ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και καθιστά τη διαπραγμάτευση του ελληνικού ζητήματος στις Βρυξέλλες ακόμα δυσκολότερη.