Το Συμβούλιο της Ευρώπης εναντίον της Τουρκίας: Οι εθνικές μάχες δίνονται κυρίως στο εξωτερικό (Συμβούλιο της Ευρώπης, 23.10.2020)

YouTube video

Συζητήθηκε σήμερα και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης η έκθεση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Τουρκία. Η συζήτηση ήταν έντονη εξαιτίας των αντιδράσεων των Τούρκων βουλευτών που περισσότερο επιβεβαίωσαν παρά διέψευσαν την επιθετικότητα του καθεστώτος Ερντογάν.

Μαζί με την επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Ντόρα Μπακογιάννη, συμμετείχα στη συζήτηση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επένδυσε στον εκδημοκρατισμό και την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη όσο κανείς, μετά το Ελσίνκι το 1999. Η καλή μας πίστη έναντι της Τουρκίας είναι αναμφισβήτητη. Όμως, η Τουρκία έχει επιλέξει τον δρόμο του αυταρχισμού στο εσωτερικό και της επιθετικότητας και του αναθεωρητισμού στο εξωτερικό. Το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλει να κάνει το χρέος του και να καταδικάσει τις παραβιάσεις του καθεστώτος Ερντογάν που απο-δημοκρατικοποιούν την Τουρκία και την απομακρύνουν από τις ευρωπαϊκές αξίες. Έδωσα συγκεκριμένα παραδείγματα των διώξεων του καθεστώτος αλλά και των επιθέσεων του σε βάρος της Αρμενίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, των Κούρδων και αλλού αλλά και των προκλητικών παρεμβάσεων του στην κατεχόμενη Κύπρου, όπως, για παράδειγμα, στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές εκεί.

Μια τέτοια Τουρκία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βρετανός Συντηρητικός, Sir Roger Gale, δεν έχει θέση στο Συμβούλιο.