ΔΗΜ:Για να δούμε τώρα, κύριε Υπουργέ, δείξαμε πριν και την επαναλάβαμε, γιατί έχει σημασία αυτή την τοποθέτηση του Erdoğan, για τον Νετανιάχου, προαναγγέλλει και το τέλος του Νετανιάχου, του λέει εσύ έχεις τελειώσει. Παίρνεις τον πόνο των ανθρώπων, έχεις τελειώσει πολιτικά, φαντάζομαι αυτό εννοεί, ότι την επόμενη μέρα θα μας βρει με τον Νετανιάχου εδώ, πήρε την κατάρα των πονεμένων, αυτό είπε ναι.
Δ.Καιρίδης:Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ο μόνος που το λέει, για να τα πούμε όλα εδώ, γράφεται και στο ίδιο το Ισραήλ, γράφεται και στο δυτικό τύπο, ότι μετά από αυτή τη μεγάλη αποτυχία, γιατί έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη αποτυχία εδώ, την επίθεση της Χαμάς που αιφνιδίασε τους Ισραηλινούς και τον εσωτερικό διχασμό που λένε οι επικριτές του ότι προκάλεσε στο Ισραήλ και προετοίμασε το έδαφος να πούμε, αποδυνάμωσε το σύστημα ασφαλείας του Ισραήλ και προετοίμασε,διευκόλυνε είναι σωστή λέξη. Διευκόλυνε την επίθεση της Χαμάς, θα τελειώσει, θα τελειώσει είτε τώρα ή όταν γίνει η Επιτροπή έρευνας γιατί στο Ισραήλ ξέρετε αυτά τα πράγματα ζώσα δημοκρατία που είναι, τα μελετούν πολύ προσεκτικά. Αυτό λένε και πάρα πολλοί αντίπαλοί του λένε και στη Δύση, βέβαια ο Erdoğan παρεμβαίνει στα εσωτερικά του Ισραήλ ωμά και κοιτάξτε να δείτε, εδώ εκμεταλλεύεται αυτό που εκμεταλλεύονται όλοι οι αντιδυτικοί ηγέτες στον κόσμο. Έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη αποτυχία. Πέρα από το ότι αιφνιδιάστηκαν οι δυνάμεις ασφαλείας, στην ευρύτερη αποτυχία, της μη επίλυσης του Μεσανατολικού. Να πούμε ότι η Αμερική, έχει τον πρώτο λόγο στο ζήτημα εδώ από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ και θα σας έλεγα τον μόνο λόγο εδώ και 30 χρόνια με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Υποσχέθηκε κατ’ επανάληψη τα 2 κράτη ως την επίλυση του προβλήματος, κράτος δηλαδή για τους Παλαιστίνιους και είμαστε στο 2023 και αυτό δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Αντιθέτως, η επόμενη μέρα, γιατί το είπατε και πριν θα τελειώσει η μάχη και πραγματικά πότε θα τελειώσει, η επόμενη ημέρα παραμένει εξαιρετικά θολή. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα κυβερνήσει τα συντρίμμια της Γάζας, ποιος θα εγγυάται, τι θα γίνει με ποια παλαιστινιακή αρχή, με έναν Αμπάς 87 χρονών ετοιμόρροπο, αν ο Biden είναι σε αυτή την κατάσταση, ο Αμπάς είναι σε πολύ χειρότερη. Κατά συνέπεια έχουμε να κάνουμε, πρέπει να το ομολογήσουμε αυτό, κάναμε πολέμους, κάναμε πολλά, τα κάναμε χειρότερα από ότι ήταν. Ανοίξαμε το Ιράκ με την εισβολή του 2003 στην επιρροή του Ιράν, το οποίο μόνο χαίρεται και όλη οι αντιδυτικοί και ξέρετε, όταν οι αντιδυτικοί ήταν μικρές, κάποιες χώρες δεν είχε και μεγάλη σημασία, όταν όλο αυτό από πίσω υπάρχουν μεγάλες χώρες, η Κίνα στο βάθος και πιο κοντά βέβαια η Ρωσία και οι υπόλοιποι. Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη με ειλικρίνεια, είναι η άποψή μου και πέρα από το στρατιωτικό και τώρα έχουμε εδώ μια πάλη μεταξύ του στρατιωτικού και του ανθρωπιστικού. Τι θα γίνει με το νοσοκομείο το περίφημο το Αλ Σίφα ας πούμε και η ανθρωπιστική κρίση και καταστροφή. Υπάρχει το πολιτικό κύριε Οικονόμου, κύριε Παυλόπουλε, υπάρχουν 14 εκατομμύρια άνθρωποι, δυτικά του Ιορδάνη, μεταξύ Μεσογείου και Ιορδάνη, τα 7 εκατομμύρια από αυτούς είναι η Εβραίοι πολίτες του Ισραήλ που έχουν το κράτος τους και τα δικαιώματά τους. Τα υπόλοιπα 7 εκατομμύρια είναι οι αραβόφωνοι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι δεν το έχουν. Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα χωρίς κάτι να γίνει με αυτούς τους ανθρώπους…..
ΔΗΜ:Τα ζούμε όλα αυτά τα χρόνια, δεκαετίες.
Δ.Καιρίδης:Κάνει πάρα πολύ μεγάλο λάθος και εκεί νομίζω βρίσκεται το προπατορικό πρόβλημα.
ΔΗΜ:Αυτό χειροτερεύει μετά τον πόλεμο; Και πώς θα εξελιχθεί;
Δ.Καιρίδης:Αυτό χειροτερεύει, διότι εκτός αν οι απονομιμοποιημένες, ένας πολύ αισιόδοξος, οι απονομιμοποιημένες ηγεσίες, είτε του Νετανιάχου από τη μια μεριά, είτε όλο αυτό που έχουμε δει από την παλαιστινιακή πλευρά, από την άλλη δώσει τη θέση του σε κάτι πιο μετριοπαθές και φιλελεύθερο, αμφιβάλλω, με το μίσος και το πάθος και την οργή που έχει…
ΔΗΜ:Ειδικά μετά από ένα πόλεμο.
Δ.Καιρίδης:Μετά από έναν πόλεμο και με τους χιλιάδες αυτούς νεκρούς, νομίζω είμαστε σε πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία.Αυτό είναι το χειρότερο, το οποίο η Δύση, θα το κουβαλάει όσο δεν το επιλύει η Ευρώπη και κυρίως κατ’ εξοχήν η Αμερική και αυτό είναι το πρόβλημα.
ΔΗΜ:Πάντως λέγαμε κύριε υπουργέ με αφορμή και τα πρωτοσέλιδα, που μας έδειχνε ο Μανώλης νωρίτερα, για τη δυσκολία αλλά και το τελικό διάλογο που ξεκινάει πάλι σήμερα για τα ΜΟΕ, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ότι όλη αυτή η ένταση δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την απόφαση Αθήνας και Άγκυρας να βαδίσουμε σε ένα πιο καλό μονοπάτι,να προσεγγίσουμε.
Δ.Καιρίδης:Ακριβώς έτσι. Και είναι και η βούληση και των 2 πλευρών και των 2 κυβερνήσεων, να μην επιτρέψουν αυτό να εκτροχιάσει τα πρώτα έτσι δείγματα ύφεσης που έχουμε και συνεννόησης που έχουμε μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Κάποιος μπορεί να πάει και πιο πέρα, όπως η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πολύ έμπειρη διπλωμάτης και υφυπουργός τώρα, η οποία είπε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι αυτό ίσως και να διευκολύνει με την έννοια ότι είναι τόσο επιβαρυμένο το διεθνές περιβάλλον που ούτε η Τουρκία θέλει έναν ακόμα παράγοντα αποσταθεροποίησης στην ήδη τόσο αποσταθεροποιημένη να πούμε περιοχή και για αυτό θα κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά της, για να διατηρηθεί αυτή η ύφεση, αυτή η συνεννόηση στα ελληνοτουρκικά και αυτό είναι κάτι καλό. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το έχουμε ξαναπεί. Η Τουρκία απομακρύνεται, παίρνει θέσεις προδήλως αντιδυτικές, την μπαίνει στους δυτικούς με κάθε ευκαιρία. Χρησιμοποιεί αυτό το ρητορικό να πούμε χάρισμα του Erdoğan για να απευθύνεται στους μουσουλμάνους όλου του κόσμου σε αυτό το μέτωπο. Θα είναι κρίμα πραγματικά, να χαθεί ο μουσουλμανικός κόσμος και ο αραβικός κόσμος. Μιλάμε για έναν κόσμο, οι Άραβες πάνω από 300 εκατομμύρια στην περίμετρο της Ευρώπης. Αν δεν δώσουμε κάτι πολιτικά, μια διέξοδο σε αυτό το πρόβλημα που μας ταλανίζει.
Είναι πολύ σημαντικό να πούμε, χωρίς να αυτοεπαινόμεθα και να βαυκαλιζόμαστε έτσι με μεγάλες παρόλες. Ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ελληνική επιτυχία, ότι η αναθεωρητική προσπάθεια της Τουρκίας απέτυχε την προηγούμενη τετραετία, θυμηθείτε πού ήταν το 2018….
ΔΗΜ:Τα αγκάθια δεν έχουνε φύγει όμως, οι χάρτες, οι είσοδοι στον ΟΗΕ.
Δ.Καιρίδης:Θα ήτανε μεγάλη αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι λύσαμε το πρόβλημα, προς Θεού, αλλά θυμηθείτε που ήμασταν το 2018 με την Τουρκία.
ΔΗΜ:Στη Θεσσαλονίκη, θα υπογράψουμε μια συμφωνία;
Δ.Καιρίδης:Το 2018 είχαμε την Τουρκία συμπαραγωγό των F-35. 5 χρόνια αργότερα το τοπίο έχει αλλάξει, με αυτές τις περιορισμένες δυνατότητες της ελληνικής πλευράς, θα σας έλεγα, διότι τα δημοσιονομικά και όλα, είδατε ότι παίξαμε τα χαρτιά μας σωστά. Και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού βρήκε τοίχο, τον Μάρτιο του 2020 και στα στρατιωτικά, τώρα μπαίνουμε στο F 35, είμαστε στα Rafale, αλλά είμαστε στα Belharra και όλα τα υπόλοιπα χαρτιά, τα ευρύτερα, τα διπλωματικά με την Αίγυπτο και ούτω καθ’ εξής.Η Θεσσαλονίκη 7 Δεκεμβρίου, θα υπάρξουν κάποια απτά δείγματα να πάμε μπροστά, μεταξύ των οποίων θέλουμε να υπάρχει και αυτή η συνεννόηση, την οποία επιδιώκουμε στο μεταναστευτικό.
ΔΗΜ:Θα υπογραφεί κάποια συμφωνία;
Δ.Καιρίδης:Ακούστε, συμφωνία συμφωνία δεν μπορεί να υπογραφεί, με την έννοια ότι εδώ είναι ένα ζήτημα ευρωτουρκικό και υπάρχει η ευρωτουρκική κοινή δήλωση του 2016, συνεννόηση όμως ένα μνημόνιο κατανόησης να πούμε,βεβαίως μπορεί και πρέπει να υπάρχει. Καθώς τα δείγματα επί του πεδίου, τους 2 μήνες που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, αναφέρομαι από την περίοδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου και μετά.
ΔΗΜ:Τώρα έχουμε ροές αυτό την περίοδο; Πως είμαστε;
Δ.Καιρίδης:Κοιτάξτε, οι ροές είναι εξαιρετικά περιορισμένες.Κάτω από 100 την ημέρα. Μιλάω για Αιγαίο και για Έβρο που είναι σχεδόν ελάχιστες, δηλαδή μηδενικές πρακτικά. Μας προβληματίζει μια μικρή ροή και την παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, από το Τομπρούκ, προς την Κρήτη, είχαμε και χθες ένα τέτοιο περιστατικό. Μικρό βέβαια με Αιγύπτιους, με Αιγυπτίους και χρειάζεται και εκεί να πάρουμε…..
ΔΗΜ:Φεύγουν με πλοία και πάνε στην Κρήτη;
Δ.Καιρίδης:Φεύγουν με πλοία από την Αίγυπτο στο Τομπρούκ, εκεί φορτώνουν και από εκεί φεύγουν και καθ’ οδόν για Ιταλία, πολλές φορές χτυπούν είτε στην Κρήτη, είτε στην Πελοπόννησο. Έχουμε περίπου ένα τέτοιο περιστατικό την εβδομάδα, μικρών βαρκών της τάξης των 30, 40 ατόμων. Οι δυναμικές αυτές μπορούν εύκολα να εξελιχθούν.ΔΗΜ:Σας ευχαριστούμε.