1. Η χώρα μας άνοιξε τις πύλες της στους ξένους τουρίστες ενώ την ίδια ώρα έχουμε νέα κρούσματα του ιού. Έχετε τη βεβαιότητα ότι υπάρχει ασφάλεια για εμάς;
ΔΚ: Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στον κόσμο με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια. Οι έλεγχοι συνεχίζονται αδιάλειπτα και παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, παρεμβαίνοντας άμεσα όπου χρειάζεται. Πρώτο μέλημα μας παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και η ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες.
2. Πιστεύετε ότι θα καλυφθούν οι απώλειες από τον τουρισμό μέχρι το τέλος περιόδου;
ΔΚ: Ο ελληνικός τουρισμός επιστρέφει παρά τις δύσκολες συνθήκες. Θέλουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική σεζόν πείθοντας τον κόσμο ότι έχει πολλούς καλούς λόγους να έρθει στην Ελλάδα, όχι μόνον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η φετινή χρονιά μπορεί να φθάσει σε έσοδα το ήμισυ της περσινής. Η φετινή ιδιόρρυθμη τουριστική περίοδος είναι όμως και μια μεγάλη ευκαιρία για ποιοτική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του κλάδου, μακριά από το ξεπερασμένο μοντέλο του μαζικού αλλά φθηνού τουρισμού.
3. Πώς εκτιμάτε τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Τι επιδιώκει κατά τη γνώμη σας ο Ερντογάν;
ΔΚ: Η Τουρκία κλιμακώνει σταθερά και πολυμέτωπα την παρέμβαση της απέναντι στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, εισβάλει στο Ιράκ και τη Συρία και επεμβαίνει και στρατιωτικά στη Λιβύη. Δεν τα κάνει όλα αυτά τυχαία και αυθόρμητα. Έχει συγκροτήσει εδώ και χρόνια ένα σχέδιο νεοθωμανικής υπερεπέκτασης εκμεταλλευόμενη τα γεωπολιτικά κενά της ταραγμένης και μεταβατικής εποχής μας. Οι βλέψεις της δεν είναι απλά συνοριακές αλλά αποβλέπει σε έναν αναβαθμισμένο περιφερειακό ρόλο, που θα ακουμπά πολύπλευρα στον ασιατικό, αφρικανικό και ευρωπαϊκό χώρο. Αυτή η μεγαλοτουρκική πολιτική του νεοθωμανικού μεγαλείου εύκολα μπορεί να καταστεί αυταπάτη και να γυρίσει μπούμεραγκ, διότι κινδυνεύει να κινηθεί πέρα από πραγματικές δυνατότητες, συνασπίζοντας απέναντι της πολλούς θιγόμενους αντιπάλους.
4. Μέτωπο Ρωσίας – Γαλλίας στη Λιβύη. Τι σημαίνει αυτό και πόσο κακή εξέλιξη θα είναι για εμάς το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας;
ΔΚ: Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νεοθωμανικής αυταπάτης είναι οι αντιδράσεις που ξεσηκώνει στο μέτωπο της Λιβύης. Ελίσσεται και παίζει παιχνίδια εντός του ΝΑΤΟ, διχάζοντας τους Ευρωπαίους, προσεγγίζοντας και απωθώντας Αμερικάνους και Ρώσους ταυτόχρονα, προκαλώντας έτσι σοβαρές αντισυσπειρώσεις και μέτωπα όπως αυτό της Ρωσίας-Γαλλίας. Έχει το χαρτί της στρατιωτικής παρουσίας αλλά διπλωματικά κινείται στα όρια του απόλυτου τυχοδιωκτισμού προκειμένου να πετύχει τους στόχους της.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει με ψυχραιμία και μεθοδικότητα να ασκήσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της απέναντι στην Τουρκία . Να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο προκειμένου να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα ζωτικά της συμφέροντα. Βασική μας κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης στα θέματα της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ παραμένει ο διάλογος, πάντα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, όχι μόνο με την Τουρκία αλλά με όλα τα κράτη της Μεσογείου. Στην περίπτωση ριζικών και αγεφύρωτων διαφορών υπάρχουν και τα διεθνή δικαστικά όργανα. Για όσους επιμένουν αμετανόητα στην παραβατικότητα και την αυθαιρεσία η απάντηση για τον ελληνισμό είναι πάγια και διαχρονική, «μολών λαβέ».
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επιμείνουμε στην αφύπνιση της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ένα τουρκικό προτεκτοράτο στη Λιβύη με ισλαμιστικές τάσεις θα είναι μόνιμη πηγή αποσταθεροποίησης της Αιγύπτου, της σημαντικότερης αραβικής χώρας, και θα επιτρέψει στον Ερντογάν να ελέγχει τη μεταναστευτική δίοδο της κεντρικής Μεσογείου, τώρα που του κλείσαμε τον δρόμο στον Έβρο, για να πιέζει πολιτικά και να εκβιάζει διπλωματικά τους Ευρωπαίους.
Θέλει, άραγε, η Μέρκελ να συγκυβερνά στη Γερμανία, παρέα με τον Ερντογάν και τις διαθέσεις του; Η ίδια πολιτικά πλήρωσε πολύ ακριβά την προσφυγική κρίση του 2015. Τώρα που τα πράγματα ηρεμούν, χάρη στη δική μας σθεναρή στάση, ποιος Ευρωπαίος θα ήθελε να επιτρέψει στον Ερντογάν να ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μέσω Λιβύης; Αυτό, πέραν των άλλων, πρέπει να εξηγηθεί στους Ευρωπαίους με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.
5. Πόσο θετική θεωρείτε τη συμφωνία με την Ιταλία; Είναι εφικτή μια ανάλογη συμφωνία με την Αίγυπτο;
ΔΚ: H συμφωνία με την Ιταλία αποτελεί ένα υπόδειγμα εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας για όλη τη Μεσόγειο. Δημιουργεί δεδικασμένο διεθνούς δικαίου για όλα τα κράτη που εφαρμόζουν κανόνες συνεργασίας και καλής γειτονίας. Ειδικά για την Ελλάδα είναι θετική διότι επικυρώνει αρχές, όπως η επήρεια των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας με την Αίγυπτο. Δεν είναι καθόλου εύκολο αλλά θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα επίτευξης. Διότι έστω και μια μερική ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία θα είναι αρκούντως χρήσιμη διότι θα αποτελέσει το άμεσο και καθοριστικό χτύπημα στην τουρκο-λιβυκή παρανομία της περιοχής.