Σήμερα, είχα την τιμή να προεδρεύσω της κοινής συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με θέμα το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Τις συναρμόδιες επιτροπές ενημέρωσαν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.
Στα εισαγωγικά του σχόλια, ο Α’ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, αναγνώρισε τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάθεση της σχετικής δέσμης προτάσεων, οι οποίες, ωστόσο, απέχουν από το να επιτευχθεί ένας δίκαιος επιμερισμός βαρών και ευθυνών ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς και η επίδειξη έμπρακτης και αποτελεσματικής αλληλεγγύης προς τα κράτη των εξωτερικών συνόρων, (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) τα οποία υφίστανται κατά κύριο λόγο τη μεταναστευτική πίεση. Καθοριστικής σημασίας τόνισε ότι είναι, επίσης, η απουσία ενός μόνιμου και υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης, ο οποίος θα μπορούσε να διασφαλίσει βιωσιμότητα, δικαιοσύνη, στη βάση της αλληλεγγύης, σεβασμό για το θεμελιώδες δικαίωμα διεθνούς προστασίας και συγκράτηση δευτερογενών μετακινήσεων μεικτών πληθυσμών στο εσωτερικό της Ε.Ε..
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε ότι στόχος του νέου συμφώνου είναι να δημιουργηθεί μια εντελώς νέα αρχιτεκτονική, βασισμένη σε μια συνολική και συνεκτική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, επισημαίνοντας τους τρεις πυλώνες της: την εξωτερική διάσταση, την αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και τη θέσπιση ισχυρών και δίκαιων εσωτερικών κανόνων αλληλεγγύης, με έναν βαθμό ευελιξίας, ο οποίος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μην εγκλωβιστεί η Ε.Ε. στα πολιτικά αδιέξοδα τα οποία καταδίκασαν σε αποτυχία προηγούμενες προσπάθειες λύσης στο ευαίσθητο αυτό θέμα.
Ο κ. Σχοινάς ενημέρωσε τους βουλευτές για την πορεία των συζητήσεων στο Συμβούλιο, οι οποίες καταδεικνύουν ότι μια πορεία σύγκλισης απόψεων μεταξύ των κρατών μελών είναι ορατή, αλλά, όχι ακόμη δεδομένη και σημείωσε ως κρίσιμο χρονικό σημείο για την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες γερμανικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο και τη γαλλική προεδρική εκλογή, το Μάιο του 2022, όπου θα δοθούν σκληρές μάχες με τους ευρωφοβικούς λαϊκιστές, που θέλουν να πείσουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης. Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι αυτήν την στιγμή, ο βασικότερος πόλος έλξης μεταναστών προς την Ευρώπη είναι αυτή ακριβώς η έλλειψη ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, σημείωσε ότι η χώρα μας με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέκτησε τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο από το 2015 μέχρι και το 2019 και επισήμανε ότι μέσα στους 12 μήνες του 2020 σημειώθηκε δραστική μείωση αφίξεων κατά 80%, αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου κατά 65%, αύξηση κατά 64% της έκδοσης αποφάσεων ασύλου στις 106.000 και μείωση των διαμενόντων σε όλη τη χώρα από 94.000 σε 64.000.
Αναφορικά με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο υπουργός δήλωσε ότι στόχευση της Ελλάδας είναι να επιτευχθεί μια αποτελεσματική, βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία, τονίζοντας ότι η εν λόγω πρόταση προβλέπει υποχρεώσεις αυστηρές και λεπτομερείς για τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σε αντίθεση με τις διατάξεις αναφορικά με την αλληλεγγύη που έχουν λιγότερο δεσμευτικό χαρακτήρα.
Όσον αφορά στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Μηταράκης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ορθή εφαρμογή της, μέσα από ένα χρηματοδοτικό μηχανισμό ο οποίος θα πρέπει να συνοδεύεται από μηχανισμό παρακολούθησης που θα καταγράφει σε μηνιαία βάση τις νέες αφίξεις από Τουρκία και τις επιστροφές στην Τουρκία.