Τηλεδιάσκεψη με την Ylva Johansson

Κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Σουηδικού Κοινοβουλίου, μαζί με τους υπόλοιπους Προέδρους των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συζητήσαμε διαδικτυακά με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, κα Ylva Johansson. Μιλήσαμε για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της διαφθοράς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην παρέμβασή μου αναφέρθηκα στη γεωστρατηγική διάσταση της διαφθοράς. Τόνισα ότι «τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω», αναδεικνύοντας την εκτεταμένη χρήση κάθε πρόσφορου μέσου από τους γεωστρατηγικούς ανταγωνιστές της ΕΕ, οι οποίοι, μη μπορώντας να βλάψουν την Ένωση άμεσα, τη βλάπτουν έμμεσα, μέσω της διάβρωσης των δημοκρατικών μας θεσμών.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Βουλής:

Τηλεδιάσκεψη του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων

Με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κυρία Ylva Johansson συναντήθηκαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, οι Πρόεδροι των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ. Θέμα της συνάντησης ήταν οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της διαφθοράς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρός της, κ. Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος, αφού συνεχάρη την Επίτροπο τόσο για την οργάνωση της συνάντησης, όσο και για το έργο της και την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία στο θέμα της πάταξης της διαφθοράς, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη γεωστρατηγική διάσταση της διαφθοράς. «Τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης, αναδεικνύοντας την εκτεταμένη χρήση κάθε πρόσφορου μέσου από τους γεωστρατηγικούς ανταγωνιστές της ΕΕ, οι οποίοι, μη μπορώντας να βλάψουν την Ένωση άμεσα, τη βλάπτουν έμμεσα, μέσω της διάβρωσης των δημοκρατικών θεσμών. Τόνισε ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επαγρυπνούν απέναντι σε ολοκληρωτικά καθεστώτα που προσπαθούν να βλάψουν τη δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των έσω και να στρέψουν τους πολίτες εναντίον των ίδιων τους των θεσμών.  

Με την τοποθέτηση του κ. Καιρίδη συντάχθηκε απόλυτα η κυρία Johansson, η οποία αναφέρθηκε στην ολοένα και μεγαλύτερη ανάμειξη του οργανωμένου εγκλήματος στα κυκλώματα διαφθοράς, με χρήση των τελευταίων τεχνολογιών, και τόνισε ότι η επικείμενη νομοθεσία θα έρθει να συμπληρώσει τους μηχανισμούς για το Κράτος Δικαίου και την Πράξη για την Ελευθερία των ΜΜΕ. Προέτρεψε, δε, τους εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων να εντείνουν τις προσπάθειές τους, τόσο στην πρόληψη, όσο και  στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, και κυρίως στην απονομή δικαιοσύνης, προκειμένου να μην δημιουργείται στους πολίτες η αίσθηση οι υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκαλύπτονται και οι ένοχοι μένουν ατιμώρητοι.