Τα 18 Rafale αλλάζουν τα δεδομένα

Απόψεις

Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, με ευρεία πλειοψηφία, η σύμβαση αγοράς 18 μαχητικών Rafale. Η παράδοσή τους ξεκινά από τον Ιούλιο του 2021 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα στο ακέραιο, τιμώντας την παράδοση των προγόνων του και εξασφαλίζοντας ένα μέλλον ασφάλειας και προόδου στα παιδιά του (τα υπόλοιπα για τις διερευνητικές και τα ελληνο-τουρκικά, στην Καθημερινή της Κυριακής).

Πιο συγκεκριμένα, το Rafale είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών, που προσφέρει τη δυνατότητα υποστρατηγικής κρούσης και αεροπορικής υπεροχής για την ελληνική Π.Α.

Αποτελεί όπλο πρώτης ημέρας πολέμου, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί την πρώτη ημέρα μιας σύρραξης και να καταστρέψει τις εχθρικές αμυντικές υποδομές, χωρίς να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την υφιστάμενη εχθρική αεράμυνα στο περιβάλλον της Ν.Α. Μεσογείου.

Διαθέτει την ικανότητα ταυτόχρονης μεταφοράς βλημάτων METEOR και MICA,την επιχειρησιακή αξιοποίηση των βλημάτων τύπου cruise SCALP-EG και πυραύλων AM 39 EXOCET, που σε συνδυασμό με το εξελιγμένο Radar τύπου AESA που φέρει του προσδίδει την ικανότητα πλήγματος σε αποστάσεις έως και 50% μεγαλύτερες από τα τουρκικά F-16, ενώ τα συστήματα αυτοπροστασίας SPECTRA και οπτικής αναγνώρισης Front Sectors Optronics (FSO) εξασφαλίζουν την αυξημένη επιβιωσιμότητα στο σύγχρονο πεδίο μάχης και την ικανότητα διεξαγωγής αποστολών σε ρόλο Anti-Surface-Warfare (ASW).