Τα νέα από την οικονομία (και τη Γερμανία…)

Απόψεις

Επειδή η οικονομία είναι ένα κρίσιμο και καθοριστικό, για πολλά, πεδίο της δημόσιας πολιτικής και βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, παραθέτω, προς ενημέρωση, μερικά τελευταία σημαντικά νέα:

Το ελληνικό δημόσιο βγαίνει με μια νέα ομολογιακή έκδοση, τις προσεχείς ημέρες, στις διεθνείς αγορές, όπου το κλίμα είναι καλό και τα επιτόκια πολύ χαμηλά. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την οικονομία για όσο απαιτηθεί, κατανοώντας τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εμπόριο και, συνολικά, η ελληνική παραγωγή εξαιτίας της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, δύο νέα άμεσα μέτρα:

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Θα υπάρξει 5ος και 6ος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, ο 6ος τον Μάρτιο, κι οι δύο μαζί θα εισφέρουν 2,5 δισ. ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις. Ο 4ος, 5ος και 6ος γύρος θα επιστραφούν κατά το 50% στο κράτος, το ίδιο θα γίνει με τους 3 πρώτους. Όπως είχαμε πει, οι επιστρεπτέες γίνονται μη επιστρεπτέες εν μέρει ή εν όλω.

Νοίκια καταστημάτων: Η ρύθμιση που ίσχυσε τον Ιανουάριο φαίνεται πως θα ισχύσει και τον Φεβρουάριο, το κράτος θα καταβάλει το 80% του ενοικίου στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν θα χάσουν εισόδημα γιατί αυτό το 80% είναι αφορολόγητο. Συνολικά, οι ενισχύσεις ενοικίων φυσικών και νομικών προσώπων, υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό περί τα 70 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, τα ταμειακά διαθέσιμα, αυτή τη στιγμή, είναι 32,1 δισ., οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ θα αρχίσουν να έρχονται από το β΄6μηνο, θα έρθουν και προκαταβολές 13% από το Ταμείο Ανάκαμψης (1% του ΑΕΠ περίπου), 700 εκατ. από το SURE και άλλες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Τέλος, σήμερα ξεκινά η αξιολόγηση της οικονομίας από τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών. Σε λίγες ημέρες ανοίγει και ο φετινός κύκλος αξιολογήσεων από τους οίκους αξιολόγησης, με την Fitch στις 22 Ιανουαρίου, συνεχίζεται στις 19 Μαρτίου με την DBRS, στις 24 Απριλίου με τη S&P και στις 21 Μαΐου με τη Moody’s. Μέχρι τώρα, η Fitch μας δίνει την υψηλότερη αξιολόγηση, ΒΒ με σταθερές προοπτικές, δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η μέχρι τώρα διαχείριση έχει αποτρέψει την αύξηση της ανεργίας. Αντίθετα, το 2020, παρά την οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, είχαμε μια μικρή αλλά αξιοσημείωτη καθαρή αύξηση της απασχόλησης.

Τέλος, δυο σημαντικά διεθνή νέα: o Πρόεδρος Τραμπ παραπέμπεται για δεύτερη φορά με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων χθες και με τη ψήφο 10 Ρεπουμπλικανών βουλευτών και, τέλος, το προσεχές Σάββατο οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες εκλέγουν τη διάδοχο της Μέρκελ. Τρεις είναι οι υποψήφιοι, ο Armin Laschet, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο Norbert Röttgen, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της γερμανικής βουλής και ο Friedrich Merz, πρώην βουλευτής, δικηγόρος