Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Γαλλικής Προεδρίας

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το θέμα της ημερήσιας διάταξης της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Patrick Maisonnave.

Στα εισαγωγικά του σχόλια ο Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Προεδρεύων της συνεδρίασης, κ. Δημήτρης Καιρίδης, αναφέρθηκε στους στενούς πολιτισμικούς δεσμούς των δύο χωρών και υπογράμμισε την ιδιαίτερη ευθύνη που φέρουν   Ελλάδα και Γαλλία για την προάσπιση των αξιών και των αρχών πάνω στις οποίες βασίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οι οποίες γεννήθηκαν στη χώρα μας και έλαβαν οικουμενική διάσταση μέσα από τη γαλλική επανάσταση.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Καιρίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την σταθερή της υποστήριξη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καθώς και στο δικαίωμά της για αυτοάμυνα. Στη συνέχεια χαιρέτισε τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας και ιδιαιτέρως την έμφαση που δίδεται στον ευρωπαϊκό συντονισμό και την αλληλεγγύη, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες κρίσεις, η οικονομική, η μεταναστευτική και η υγειονομική, απέδειξαν με τον πιο σαφή τρόπο, ότι οι προκλήσεις της νέας εποχής μπορούν να αντιμετωπισθούν καλύτερα, αμεσότερα και αποτελεσματικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Patrick Maisonnave, στην εισαγωγική του ομιλία ενημέρωσε την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την πρόοδο των εργασιών της Γαλλικής Προεδρίας και επεσήμανε ότι παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επηρέασε σημαντικά την ημερήσια διάταξη, η γαλλική Προεδρία κατάφερε να συνεχίσει τις εργασίες για τις προτεραιότητες που είχαν καθοριστεί αρχικά, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνοχής και της ικανότητας δράσης της Ένωσης. Ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί κατά το δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί σημαντικά νομοθετικά μέσα που αποσκοπούν στη διασφάλιση των εμπορικών, κλιματικών και ψηφιακών συμφερόντων της ΕΕ.. Αναφορικά με το μέλλον της Ένωσης, τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει, ως γεωπολιτικός παράγοντας, να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο κι ενημέρωσε ότι οι εργασίες για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης προχωρούν και θα οδηγήσουν στην υποβολή σχετικής έκθεσης στις 9 Μαΐου, στην οποία θα ενσωματωθούν οι προτάσεις των πολιτών.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Maisonnave σημείωσε ότι η δραματική τροπή του πολέμου στην Ουκρανία και η ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται εκεί επέβαλλε στην Ευρώπη να αναλάβει δράση και να δώσει μια άμεση, ενιαία και ισχυρή απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα, εκφράζοντας με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη της, αφενός, με την υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αφετέρου, με τη λήψη έκτακτων μέτρων για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την ενεργοποίηση προσωρινής προστασίας για τους πρόσφυγες, με παροχή άμεσης και έμμεσης οικονομικής βοήθειας. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται, όπως είπε, η επιτάχυνση της μείωσης των ευρωπαϊκών εξαρτήσεων, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, ενώ τον Μάιο, αναμένονται οι προτάσεις της Επιτροπής με στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης κατά δύο τρίτα έως το τέλος του έτους, γεγονός που θα επιτρέψει την περαιτέρω αύξηση της πίεσης στη Ρωσία. Ο κ. Maisonnave, σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αλλάξει οριστικά τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους στην Ευρώπη του αύριο απέναντι στις πολλές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.