Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (29.10.2020)

Οι Financial Times φιλοξένησαν ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για τον ανταγωνισμό μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ και, πιο συγκεκριμένα, μεταξύ του MBZ, του πιο ισχυρού σήμερα Άραβα ηγέτη, και του Ερντογάν.

Ο διεθνής Τύπος είναι γεμάτος από άρθρα για την αντιπαλότητα του Ερντογάν με τον Μακρόν αλλά και την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και, τώρα, και τη Ρωσία.

Ωστόσο, μια πλευρά που δεν έχει προσεχθεί αρκετά είναι ο ανταγωνισμός της Τουρκίας με τα παραδοσιακά αραβικά καθεστώτα για την ηγεσία του σουνιτικού κόσμου. Η αντιπαράθεση έχει και “ιδεολογικά” χαρακτηριστικά: από τη μια ένα λαϊκιστικό Ισλάμ αυταρχικών δημαγωγών, όπως ο Ερντογάν και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, και από την άλλη το συντηρητικό Ισλάμ των Αράβων του Κόλπου που θεωρούν τους Ισλαμιστές υπαρξιακή απειλή για την εξουσία τους.

Μετά από χρόνια αμηχανίας της Δύσης απέναντι στην αντιδυτική και ισλαμιστική στροφή της Τουρκίας, ο διεθνής συνασπισμός σε βάρος της αποκρυσταλλώνεται, με ότι ευκαιρίες κάτι τέτοιο δίνει στην ελληνική διπλωματική προσπάθεια απομόνωσης της Τουρκίας.

Το γεωστρατηγικό “παιχνίδι” έχει ανοίξει και η σκακιέρα στην οποία καλούμαστε να παίξουμε περιλαμβάνει από τις αμερικανικές εκλογές ως τη διαδοχή των γηραιών μοναρχών του Κόλπου και παραπέρα…

Εδώ το άρθρο του Financial Times