Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μία κλιμάκωση στην προκλητικότητα της Άγκυρας με αυτές τις απειλές, την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων και την ανακήρυξη ως δικής της θαλάσσιας περιοχής όλου του χώρου δυτικά του 32ου Μεσημβρινού, δυτικά των ακτών της Κύπρου.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί μία αντιφατική επιχειρηματολογία, τη μία λέει ότι η Κύπρος είναι νησί και δεν έχει υφαλοκρηπίδα και δεν έχει ΑΟΖ, την άλλη λέει ότι δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι κομμάτι, την τρίτη λέει ότι όλα αυτά ανήκουν στην ίδια την Τουρκία και προχωρεί με την κρατική επιχείρηση πετρελαίων να κάνει αυτά που θέλει να κάνει. Βρίσκεται βεβαίως σε μία διπλωματική απομόνωση και αυτό είναι σημαντικό, δηλαδή η Ευρώπη έκανε ένα θετικό βήμα.
Υπάρχει και η μεγαλύτερη εικόνα της αμερικανο-τουρκικής ρήξης. Πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση με πολύ μεγάλη προσοχή. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ψυχραιμία, ομοψυχία, συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Μακριά η πολιτική εκμετάλλευση και η εργαλειοποίηση των εθνικών θεμάτων και η αχρείαστη δραματοποίηση για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, όπως, ίσως, είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Πρέπει να επαγρυπνούμε, να έχουμε ενισχυμένες τις εθνικές αμυντικές μας δυνάμεις, τις ένοπλες δυνάμεις και να λειτουργήσουμε με τα όπλα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο.
Υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε δεύτερη φάση. Υπάρχει τώρα όλη αυτή η διελκυστίνδα που γίνεται με τους Ευρωπαίους. Δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες των πολυμερών οργανισμών από την άλλη μεριά, διότι και οι Ευρωπαίοι έχουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.
Οπωσδήποτε πάντως, αυτή τη στιγμή, επιχειρεί η Τουρκία να παίξει εκτός από τα δικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα της Ρωσίας, της μη δηλαδή ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία που φέρνουν τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. Κι εδώ υπάρχει μια ευρύτερη γεωστρατηγική ανακατάταξη μεταξύ Δύσης, από τη μια μεριά, και Τουρκίας- Ρωσίας, από την άλλη.
Τέλος, η αποσύνδεση της Τουρκίας από την Ευρώπη και το πάγωμα της ενταξιακής της πορείας αφαιρεί ένα “διπλωματικό όπλο” που είχαμε και επιβάλει μια επαναπροσέγγιση της πολιτικής μας έναντι της Τουρκίας.
Από την συνομιλία μου στο ραδιόφωνο του Real Fm στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.