ΔΗΜ: Λοιπόν, πάμε τώρα στον υπουργό Μετανάστευσης, τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη. Καλημέρα σας;
Δ.Καιρίδης: Καλημέρα και στους 2 και επιτρέψτε μου ένα πολύ σύντομο σχόλιο για το μετρό, γιατί είναι κάτι που μας πονάει. Εγώ ξέρετε, εκλέγομαι στη βόρεια Αθήνα που έχειμετρό στις πιο κεντρικές πλατείες ωστόσο των δήμων της Βόρειας Αθήνας, όπως είναι το Χαλάνδρι και η Αγία Παρασκευή, δεν υπάρχει σταθμός του μετρό, γιατί τότε οι κάτοικοι αντέδρασαν και επί της ουσίας, αν μου επιτρέπετε αυτοκτόνησαν, διότι το μέτρο είναι αναβάθμισης, αναβάθμισης της περιοχής και αύξησης των τιμών και της αξίας των ακινήτων και όχι υποβάθμιση.Σήμερα έρχονται οι κάτοικοι και ο δήμος της Αγίας Παρασκευής να ζητήσει από εμάς τους βουλευτές του βόρειου τομέα να γίνει σταθμός στην Πλατεία της Αγίας Παρασκευής, πράγμα που βεβαίως δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει. Αυτά όμως προς γνώσιν του τι κάναμε στο παρελθόν για να μην τα επαναλάβουμε στη δε πόλη μου κυρία Κοραή στη Θεσσαλονίκη, καθυστερήσαμε πάνω από 10 χρόνια το μετρό. Πληρώσαμε, δεκάδες εκατομμύρια σε αποζημιώσεις των εργολάβων και αν δεν ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το ’19 να λήξει το θέμα του περίφημου σταθμού Βενιζέλου, ακόμα θα το συζητούσαμε. Είναι λοιπόν ανάγκη τα έργα να προχωρούν, η δικαιοσύνη να βγάζει γρήγορα αποφάσεις, να μην μπορεί ο καθένας. Εγώ τα έχω πει αυτά και στη Βουλή, είναι ζήτημα επιβίωσης και ευημερίας του τόπου μας, να μην μπορεί ο καθένας με μια προσφυγή, ατεκμηρίωτη, αστοιχειοθέτητη. Να μπλοκάρει και να καθυστερεί επί χρόνια αυτά τα πολύ ζωτικής σημασίας έργα.Ο έλεγχος να υπάρχει, η δικαιοσύνη παντού, προφανώς τα δικαιώματα των πολιτών πάντοτε σεβαστά, αλλά να υπάρχει και η έννοια του δημοσίου συμφέροντος. Έτσι η αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος.
ΔΗΜ: Τώρα μιας και ανοίξαμε και άλλα θέματα, για να τα κλείσουμε και μετά να πάμε στα δικά σας. Έχετε κάποιο σχόλιο για την ιστορία της Προανακριτικής; Στη δήλωση Γεωργιάδη, τις αντιδράσεις που προκάλεσε; Είδα σήμερα ότι ο υπουργός με tweet, εξηγεί ότι δεν αναφέρθηκε στο θέμα του τραγικού δυστυχήματος, αλλά στο γεγονός ότι επιχειρείται μια πολιτική εκμετάλλευση, δια της προανακριτικής και της εξεταστικής. Εσείς τι λέτε; Ήταν σωστή η δήλωση; Έπρεπε να γίνει κάπως αλλιώς; Γιατί σήμερα ορισμένες εφημερίδες του την πέφτουν άγρια του υπουργού. Και στην προανακριτική θα ψηφίσει η νέα δημοκρατία υπέρ του ΠΑΣΟΚ όταν κατατεθεί υπέρ της διαλεύκανσης αυτού του τραγικού δυστυχήματος;
Δ.Καιρίδης: Λοιπόν ο κύριος Γεωργιάδης είπε κάτι αυτονόητο, ότι η αντιπολίτευση δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, προσπαθώντας να εξηγήσει την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χρησιμοποίησε βέβαια ένα γεγονός αυτή τη μεγάλη τραγωδία, όπως σωστά λέει η κυρία Κοραή, η οποία δημιούργησε αυτή η χρησιμοποίηση, δημιούργησε κάποιες αντιδράσεις. Νομίζω η διευκρινιστική του δήλωση, ότι δεν αναφέρεται στη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής καθαυτής, αλλά στην πολιτική της εκμετάλλευση, κλείνει το θέμα.Από κει και πέρα θα δούμε τη στάση μας. Αυτό που ξέρω κυρία Κοραή, γιατί πάντοτε μιλώ εγώ ξέρετε με ειλικρίνεια, είναι ότι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί σε αυτή την υπόθεση, διότι έχει και την πολιτική της διάσταση, όπως θυμάστε με την παραίτηση Καραμανλή, θέλουν διακαώς την γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης, για να λάμψει η αλήθεια στον βαθμό που έχω συνομιλήσει με τον κύριο Καραμανλή.
ΔΗΜ: Πάμε τώρα στα δικά σας θέματα. Είναι έτοιμη η συμφωνία που θα υπογραφεί στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκεμβρίου με την Τουρκία; Για το μεταναστευτικό;
Δ.Καιρίδης: Θέλω να διευκρινίσω το εξής, δεν πρόκειται και δεν μπορεί να υπάρξει έντυπη επίσημη συμφωνία με την έννοια ότι η Ελλάδα δεσμεύεται από την ευρωπαϊκή πολιτική. Μιλάμε για ένα μνημόνιο κατανόησης, για μια συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.Από κει και πέρα υπάρχει το ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωτουρκικής δήλωσης του ’16, το οποίο δεν μπορεί να ξανανοίξει, γιατί δεν μπορούν να βρεθούν οι 27 χώρες της Ένωσης.
ΔΗΜ:Το μνημόνιο κατανόησης, πείτε μας λοιπόν αυτό που θα υπογραφεί ναι.
Δ.Καιρίδης: Αυτό λοιπόν που θα ανακοινωθεί αυτό, λοιπόν βρίσκεται στα σκαριά. Ήδη υπάρχει πολύ καλή συνεργασία επί του πεδίου που είναι αυτό που μετράει για αυτό και βλέπουμε, πέραν των υπολοίπων που κάνει το ελληνικό λιμενικό και η ελληνική αστυνομία, πολύ βελτιωμένη την εικόνα στις ροές. Οι Τούρκοι, ιδίως στον Έβρο στο χερσαίο σύνορο, έχουνε κάνει αυτά που πρέπει να κάνουν και αυτά που ζητούσαμε να κάνουν όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μια αλλαγή στάσης. Αυτό για να μην παρεξηγηθώ, γιατί ξέρετε καιροφυλακτούν οι λαϊκιστές, δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σε εγρήγορση, δεν σημαίνει ότι δεν θα ολοκληρώσουμε τον φράχτη στον Έβρο, να ενισχύσουμε το λιμενικό με νέα σκάφη, με κάμερες, με θερμικές κάμερες, με drones και όλα τα υπόλοιπα που πρέπει διαρκώς να κάνει η πατρίδα μας για να προστατεύει τα σύνορά της, ασχέτως του τι κάνουν οι γείτονες, αλλά σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση τις τελευταίες εβδομάδες που αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία.
ΔΗΜ: Κύριε Υπουργέ, να πάμε και στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής. Σήμερα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία, την οποία έχει αναλάβει ο κύριος Macron για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της θάλασσας, διότι, όπως είπε ο κύριος Μητσοτάκης, άλλο είναι να πηγαίνουν φορτικά με πολύ περιορισμένη χωρητικότητα και άλλο να φτάνει ένα μεγάλο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια, στο οποίο μπορεί να βοηθήσει και η Ελλάδα. Σε τι φάση βρισκόμαστε; Γιατί όλα αυτά συνδέονται και με το μεταναστευτικό.
Δ.Καιρίδης: Ναι, σωστά. Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στη μεγάλη αυτή κρίση και δεν μπορεί να είναι απούσα και δεν μπορεί να την αγνοήσει. Για αυτό και συμμετέχει ενεργά σε κάθε διπλωματική προσπάθεια, παίρνοντας μια πολύ ισορροπημένη θέση, αναγνωρίζοντας από τη μια το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά τονίζοντας από την άλλη, την ανάγκη περιορισμού της ανθρωπιστικής κρίσης, στην οποία σήμερα βιώνουν οι άμαχοι της Γάζας και σε αυτό είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε και να βοηθήσουμε στον ανθρωπιστικό διάδρομο δια της θάλασσας.Αυτό υπογραμμίζει η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, δηλαδή την ενεργό συμμετοχή στην εξεύρεση λύσης, ένα, και την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας σε όλα αυτά ως γειτνιάζουσα χώρα.
ΔΗΜ: Θα συμμετέχει και η Κύπρος. Θα καταθέσει ο πρωθυπουργός κάποιο….
Δ.Καιρίδης: Την Παρασκευή έχουμε το μεγάλο Συμβούλιο, το Κυβερνητικό Ελλάδας-Κύπρου, στο οποίο και εγώ θα συναντηθώ βεβαίως με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Εσωτερικών, για να συζητήσουμε ακριβώς αυτά τα θέματα που μας αφορούν, ξέρετε, η Κύπρος έχει απευθείας ροές ήδη από τον Λίβανο, από τον Λίβανο διά θαλάσσης στην ελεύθερη Κύπρο και βεβαίως υπάρχει και η ολομέλεια υπό την προεδρία του Έλληνα πρωθυπουργού και του κύπριου Προέδρου, την Παρασκευή όλα αυτά.
ΔΗΜ: Εμείς θα δεχθούμε Παλαιστίνιους;
Δ.Καιρίδης: Εμείς έχουμε πει και το είπε και ο Blinken χθες, διότι έχουν δημιουργηθεί διάφορες παρανοήσεις. Δεν πρόκειται, δεν είναι, δεν είναι λύση η μεταφορά εκτοπισμένων Παλαιστινίων εκτός Γάζας. Αυτό το τόνισαν και οι Αμερικανοί, το τονίζουν και οι Ευρωπαίοι και όποιοι νομίζουν ότι θα λύσουν το παλαιστινιακό δια του εκτοπισμού, το χειροτερεύουν και το κάνουν και δεν προσφέρουν υπηρεσίες.
ΔΗΜ: Θέλω να επιστρέψω κύριε υπουργέ, εγώ στο μνημόνιο που θα υπογράψετε με την Τουρκία τον Δεκέμβριο, τι άλλο θα περιλαμβάνει; Εκτός από το θέμα των ροών στον Έβρο και στα νησιά; Στη Βουλή είδα τις προηγούμενες μέρες είχε γίνει και μια αντιπαράθεση και με την κυρία Κασιμάτη για τη βίζα, που θα έχουν οι Τούρκοι για να επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά. Πείτε μας δύο, τρία πράγματα παραπάνω για αυτό.
Δ.Καιρίδης: Κοιτάξτε με έκπληξη διαπίστωσα ότι η κυρία Κασιμάτη υιοθέτησε την πιο ακραία ακροδεξιά να πούμε επιχειρηματολογία στο θέμα αυτό. Θέλω να σας πω ότι μέχρι το 2019 οι τούρκοι πολίτες μπορούσαν με ευκολία να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου το καλοκαίρι, με βίζα που έβγαζαν επί τόπου από ελληνικές αστυνομικές αρχές στα ελληνικά λιμάνια. Αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο διεκδικούσαμε εμείς κάθε χρόνο να ανανεώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τώρα, χάρη στην πολύ καλή σχέση που έχουμε οικοδομήσει με την Ευρώπη, γιατί αυτό περνάει μέσα από το Σένγκεν, το καταλαβαίνετε, πρέπει να δώσει την έγκρισή τους οι Βρυξέλλες, είναι κάτι το οποίο σκέφτονται πολύ σοβαρά, για να αντισταθμίσουν το μεγάλο βάρος που έχουν σηκώσει τα νησιά μας στη διαχείριση και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι κάτοικοι των νησιών, οι εμπορικοί σύλλογοι, τα ξενοδοχεία, οι παραγωγικοί φορείς όλων των νησιών. Γι’ αυτό είχα συνομιλία και με τους περιφερειάρχες βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
ΔΗΜ: Είναι σύμφωνοι;
Δ.Καιρίδης: Απολύτως.
ΔΗΜ: Άρα θα υπάρχει το θέμα της βίζας, το στο μνημόνιο συνεργασίας.
Δ.Καιρίδης: Είναι κάτι που εμείς πάντα θέλαμε. Βεβαίως το θέλουν πολύ και οι Τούρκοι, χρειάζεται να ολοκληρωθεί μια διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.
ΔΗΜ: Θα είναι έτοιμη μέχρι το Δεκέμβριο αυτή η διαπραγμάτευση;
Δ.Καιρίδης: Νομίζω, πιστεύω πως ναι. Είναι κάτι πολύ μεγάλο κύριε Τάκη, θέλω να το υπογραμμίσω…
ΔΗΜ: Έχουμε πολλές όμως διαμαρτυρίες που θα δώσουμε, λέει 12μηνη βίζα στους Τούρκους.
Δ.Καιρίδης: Πρόκειται περί λάθους. Μιλάμε για τριήμερη βίζα. Η οποία θα δίνεται όλο το χρόνο, δεν θα είναι μόνο θερινούς μήνες ανοικτή αυτή η διευκόλυνση, αλλά και το χειμώνα. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει.
ΔΗΜ: Άρα 12μηνη βίζα δεν υπάρχει;
Δ.Καιρίδης: Δεν υπάρχει κα Κοραή. Γράψανε ότι ο Καιρίδης φέρνει τους Τούρκους να καταλάβουν τα νησιά. Είναι γνωστές ανοησίες ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με τα νησιά και τις ανάγκες τους. Εγώ σας προκαλώ να μιλήσετε με τους δημάρχους. Μιλάμε τριήμερη βίζα, την οποία εμείς επιδιώκουμε να είναι multiple entry,πολλαπλών εισόδων, να μην χρειάζεται κάθε φορά να ξαναβγάζει σφραγίδα, για 12 μήνες.Να μπορεί δηλαδή να ελεγχθεί, αυτό είναι το 12μηνο. Αφορά και τους χειμερινούς, να μην είναι μόνο τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο που έτσι κι αλλιώς έχουν τουρισμό.Αλλά να μπορούν Χριστούγεννα, καταλαβαίνετε στις μεγάλες αργίες τους να έρχονται.Οι οποίοι είναι πολλοί και πλούσιοι.
ΔΗΜ: Αν κάποιος θέλει να καθίσει 15 μέρες στα νησιά, αυτή η τριήμερη βίζα πως θα ανανεώνεται μετά από 3 μέρες;
Δ.Καιρίδης: Δε μπορεί, δε μπορεί.Θα πρέπει να φύγει και να ξαναγυρίσει.Ναι, αν είναι κάποιος ο οποίος θέλει για παραπάνω, θα πρέπει να πάει με την κανονική διαδικασία. Όπως πηγαίνει και σήμερα μέσα από τα προξενεία της Ελλάδας.Να βγάλει τη βίζα Σένγκεν. Εμείς μιλάμε για αυτό τον τουρισμό με τα πλοιαράκια, με τα οποία έρχονται πολλοί και μιλάμε για δυνατότητα εκατοντάδων χιλιάδων και ειδικά σε νησιά του Βορείου Αιγαίου που δεν έχουν τον τουρισμό των μεγάλων της Ρόδου και τη Ρόδο αφορά, αλλά η Ρόδος εν πάση περιπτώσει, ξέρετε, είναι η ναυαρχίδα, τα έχει καλά με την Ευρώπη. Η Λέσβος και η Χίος που έχει έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό, κάθε Αύγουστο όλο και όλο, αλλάζει το τοπίο αναπτυξιακά, αν αυτό το πράγμα πετύχει.
ΔΗΜ: Το τελευταίο μας ερώτημα, κύριε υπουργέ, το τελευταίο μας ερώτημα. Θα συνεργαστείτε με τον περιφερειάρχη, τον κύριο Μουτζούρη, που ήταν απέναντι στον υποψήφιο, τον κύριο Στεφανή της Νέας Δημοκρατίας και ο οποίος έχει πολύ σκληρές θέσεις και είναι επικριτικός και με την κυβέρνηση;
Δ.Καιρίδης: Οι εκλογές τελείωσαν κυρία Κοραή και δικιά μας δουλειά είναι να συνεργαστούμε με όλους τους αιρετούς, με όλους τους εκλεγμένους. Ο λαός μίλησε, αποφάσισε και η θέση του υπουργείου και της κυβέρνησης, είναι η καλύτερη δυνατή συνεργασία. Προφανώς το τανγκό θέλει 2 για να χορευτεί, έτσι δεν είναι; Από τη δικιά μας τη διάθεση, είναι η καλύτερη δυνατή και τολμώ να σας πω και να σας αποκαλύψω, ότι είχα συνομιλία με τον κύριο Μουτζούρη, ακριβώς στη βάση του τι δουλειά κάνουμε για τα νησιά, όπως είναι αυτό το μέτρο που μόλις εξηγήσαμε. Και ο ίδιος δήλωσε και δημοσίως στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τα συγχαρητήρια του και πόσο θέλει όλα αυτά…..
ΔΗΜ: Σας ευχαριστούμε…..
Δ.Καιρίδης: Η δικιά μας η επιλογή, είναι η στήριξη και η ανάπτυξη των νησιών μας και η φροντίδα για τα νησιά μας.