Συναντήσεις  Δημήτρη Καιρίδη με τους Πρέσβεις Ιταλίας, Ολλανδίας, Αιγύπτου και Μπαγκλαντές

Με την Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, κα. Patrizia Falcinelli συναντήθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης και συζήτησαν το θέμα της μετανάστευσης που απασχολεί έντονα και τις δύο χώρες.

Η κα. Falcinelli υπογράμμισε την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης της μετά τη διαπίστωση ότι το τρέχον έτος έχουν διπλασιασθεί οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα της σε σύγκριση με το 2022, επισημαίνοντας την ετοιμότητα της Ιταλίας να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Ο κ. Καιρίδης, από την πλευρά του αναφέρθηκε στον ρόλο που καλείται να παίξει η Τουρκία στη μείωση των μεταναστευτικών ροών επισημαίνοντας την υποχρέωση της να ενισχύσει τους ελέγχους και να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα για τις επιστροφές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Καιρίδης την περασμένη Παρασκευή είχε τηλεφωνική συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, κ. Matteo Piantedosi, κατά την οποία έγινε μια εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση για το μεταναστευτικό ζήτημα, ενόψει της συνόδου των Med5 στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο.

Εξάλλου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συναντήθηκε και με την Πρέσβη της Ολλανδίας στην Ελλάδα, κα. Susanna Terstal.

Ο κ. Καιρίδης και η κα. Terstal, εξήραν το επίπεδο διμερούς συνεργασίας στον τομέα του μεταναστευτικού.

Ειδικότερα ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της δραστηριοποίησης των ολλανδικών ΜΚΟ στην Ελλάδα. Επίσης, ευχαρίστησε την κα. Πρέσβη για τη στήριξη που παρείχε η Ολλανδία προς την Ελλάδα στο ζήτημα της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Επιπλέον, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Αιγύπτου στην Ελλάδα, κ. Omar Amer Youssef.

Οι δύο συνομιλητές υπογράμμισαν την ισχυρή βούλησή των κυβερνήσεών τους για την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα που υπογράφτηκε στις αρχές του έτους από την ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής.

Τέλος, ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε και με τον Πρέσβη του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα, κ. Ashud Ahmed. Οι δυο συνομιλητές αναφέρθηκαν στο άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο κρατών και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την υλοποίηση της διμερούς συμφωνίας για τη μετανάστευση και την κινητικότητα, που υπεγράφη τον Φεβρουάριο 2022.

Αίγυπτος και Μπαγκλαντές είναι δύο χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες για μετακλήσεις εποχικά εργαζομένων. Στον σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου περιλαμβάνεται και η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών και με άλλες χώρες όπως η Μολδαβία, η Γεωργία, κ.ά. σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών και της εθνικής οικονομίας.