The ReMARKables Συνέντευξη Vol.166
Ο κος. Καιρίδης Δημήτριος μιλά στους Χρυσή-Ουρανία Παπαδοπούλου και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά
Ως καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και άτομο με μεγάλη εμπειρία και συμπαγή γνώση, πως κρίνεται τις πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις που έχουμε κάνει ως χώρα προς τις ΗΠΑ και την Γαλλία, το τελευταίο διάστημα; Τι ανατροφοδότηση έχετε από τον απλό κόσμο, νεαρές/νεαρούς φοιτητές σας και συνομιλητές σας ανά την επικράτεια;
Δεξιοτεχνικές. Και έτσι τις αντιλαμβάνεται η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, όπως το αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και το ευρύτερο κλίμα στην κοινωνία. Η Ελλάδα απαντά όχι με μεγάλα λόγια αλλά με ουσιαστικές κινήσεις που αναβαθμίζουν την αποτρεπτική της ισχύ. Γιατί θεμέλιο της ελληνικής στρατηγικής ήταν και παραμένει η αποτροπή.
Γερμανικές Εκλογές 2021, πριν 1 μήνα, με νίκη κεντροαριστερών και κεντρογενών δυνάμεων… και Γαλλικές Εκλογες 2022 σε λίγους μήνες με εξαιρετικά πιθανή την επικράτηση του κεντρώου Εμανουελ Μακρόν. Πως νιώθετε ότι διαμορφώνεται το κλίμα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ότι αφορά την πατρίδας μας; Να είμαστε αισιόδοξοι;
Στις γερμανικές εκλογές ηττήθηκαν τα άκρα, η Αλτερνατίβα και η Αριστερά, και, βέβαια, η κεντροδεξιά που κυβέρνησε από το 2005. Ήδη, από την εκλογή Μακρόν το 2017 και Μητσοτάκη το 2019 διαφάνηκε ότι ο λαϊκισμός στην Ευρώπη βρίσκεται σε ύφεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκε ούτε ότι δεν μπορεί να ξαναγυρίσει. Έχουμε όμως ένα παράθυρο ευκαιρίας να προχωρήσουμε σε κάποιες προσαρμογές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα για να το καταστήσουμε πιο ανθεκτικό.
Τι σας έχει λείψει πιο πολύ ως Πανεπιστημιακό τα τελευταία χρόνια; Και διότι είστε πλέον πολιτικο πρόσωπο, σπουδαίας εμβέλειας, μα και εξαιτίας του SARS-COVID-19 εδώ και 1,5-2 χρόνια.
Η επαφή με τους φοιτητές. Το λειτούργημα του πανεπιστημιακού δασκάλου είναι μεγάλη ευλογία. Γιατί έρχεσαι σε επαφή με το μέλλον, τις νέες γενιές, συνεχώς, και το συνδιαμορφώνεις. Η πολιτική, ωστόσο, έχει κι αυτή τις «χάρες» της. Αφορά τη μεγάλη εικόνα και μπορεί να είναι συναρπαστικά δημιουργική.
Κοιτάτε στα μάτια την μέση Ελληνίδα νεαρά κυρία/τον μεσο Έλληνα νεαρό κύριο. Τι τους λέτε; Τι τους προτείνετε; Με τι βλέμμα, με τι προοπτική, με πιο όραμα να δουν το μέλλον στην ελληνική κοινωνία και οικονομία;
Η Ελλάδα πέρασε πολλά την τελευταία δεκαετία. Οι νέοι μας πλήρωσαν δυσανάλογο κόστος στην κρίση, παρόλο που ευθύνονταν το λιγότερο. Στο χέρι μας, ωστόσο, είναι η κρίση να μην γίνει παρακμή. Να μην μονιμοποιηθεί. Να υπάρξει δηλαδή ταχεία και ρωμαλέα ανάκαμψη. Που θα φέρει δουλειές και όσους έφυγαν πίσω. Ήδη, υπάρχουν κάποια αισιόδοξα σημάδια. Αλλά και κίνδυνοι. Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, πολύ περισσότερο για επιστροφή σε κακές συνήθειες του παρελθόντος. Οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος.
Ως γονέας, ως άτομο με οικογένεια. Ποια είναι η κεντρική και βασική σας σκέψη, όχι απαραίτητα φοβία, για το μέλλον της Ελλάδας, για το αυριο… για την σημερινή γενιά και την γενιά που έρχεται.
Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα. Μετά το 1980, οι επιδόσεις της, ωστόσο, υπήρξαν κατώτερες των δυνατοτήτων της. Σήμερα, πέρα από τα αμιγώς δικά μας προβλήματα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια μεγάλη, παγκόσμια απειλή: την κλιματική κατάρρευση. Είμαστε θεματοφύλακες ενός απίστευτου φυσικού πλούτου και είμαστε υπεύθυνοι για τη διαφύλαξή του, προς όφελος ημών των ιδίων. Η νέα γενιά είναι πολύ περισσότερο ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα αυτό και αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρει εκεί που οι παλαιότεροι απέτυχαν.
Εδώ το άρθρο