Συνέντευξη Δημήτρη Καιρίδη στην κρατική ολλανδική τηλεόραση (NOS, nieuwsuur, 30.08.2020)

ΜΜΕ

Τις τελευταίες εβδομάδες διεξάγεται ένας μιντιακός “πόλεμος” στο εξωτερικό για να πεισθεί η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινή γνώμη για τους κινδύνους που προκαλεί η επιθετικότητα της Τουρκίας και η αμετροέπεια του Ερντογάν.

YouTube video

Στο πλαίσιο αυτό, έχω συχνά την ευκαιρία να δίνω συνεντεύξεις σε πολλά ξένα ΜΜΕ. Την περασμένη Κυριακή το βράδυ προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση της Ολλανδίας, στο πλαίσιο μιας εκτενούς ανταπόκρισης από την Αθήνα και το Καστελόριζο, τμήμα μιας συνέντευξής μου. Η ολλανδική εκπομπή έχει πολύ υψηλή τηλεθέαση που πλησιάζει το ένα εκατομμύριο τηλεθεατές και είναι η πιο δημοφιλής εκπομπή για τη διεθνή επικαιρότητα στην Ολλανδία. Στη σύντομη παρέμβασή μου, απευθύνομαι στους Ολλανδούς για να τους επιστήσω την προσοχή στο ευρύτερο πρόβλημα “Τουρκία” που δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά, κατεξοχήν, ευρωπαϊκό και διεθνές.

Η μάχη στο εξωτερικό είναι σημαντική και θα έλεγα πιο σημαντική από ότι στο εσωτερικό. Για να πετύχουμε πρέπει να μιλάμε σε μια γλώσσα που να καταλαβαίνουν και να συμμερίζονται οι άλλοι, προκειμένου να πετύχουμε τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας. Κάποιοι, ωστόσο, φαίνεται να μην το καταλαβαίνουν και, χωρίς αίσθηση ευθύνης, με στόχο μια πρόσκαιρη δημοφιλία, επιμένουν σε μια λάθος γλώσσα που, στα μάτια των ξένων, εξισώνει το θύμα με τον θύτη και καθιστά τη διαφορά έναν “σκυλοκαβγά” δυο κακών γειτόνων.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της παρέμβασής μου, μεταφρασμένο στα ελληνικά, έχει ως εξής:

“Ο χρόνος τελειώνει. Ή θα είμαστε όλοι ενωμένοι στην Ευρώπη ή δεν θα υπάρχει Ευρώπη, με πολύ σοβαρές συνέπειες για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των φίλων μας των Γερμανών. Είναι λάθος να αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση ως ένα αμιγώς ελληνικό πρόβλημα, υποβαθμίζοντας αυτό που συμβαίνει το οποίο δεν είναι μία απλή ελληνο-τουρκική κρίση. Η απειλή για την Ευρώπη είναι υπαρξιακή και μας αφορά όλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε θα υπερασπιστεί τις αξίες, τις αρχές και τα συμφέροντά της, ή θα κατασπαραχθεί από αντίπαλους απολυταρχικούς ηγέτες και εχθρούς του φιλελευθερισμού.”

Ολόκληρη η εκπομπή εδώ. Ευχαριστώ τους Conny, Saskia και Pieter της Ολλανδικής Κρατικής Τηλεόρασης για την άψογη συνεργασία