Το θετικό της Συνόδου ήταν η ευρύτερη επανασυσπείρωση του ΝΑΤΟ, με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν, γύρω από μια δημοκρατική Δύση.
Τρία είναι τα πρώτα βασικά συμπεράσματα της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Πρώτον, η αποκατάσταση ενός απευθείας διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δυο ανδρών. Δεύτερον, η επιβεβαίωση της μείωσης της έντασης που είχε προκαλέσει η Τουρκία το 2020. Και, τρίτον,η απόσταση που μας χωρίζει από την Τουρκία στο ζήτημα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ παραμένει μεγάλη.
Το θετικό της Συνόδου ήταν η ευρύτερη επανασυσπείρωση του ΝΑΤΟ, με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν, γύρω από μια δημοκρατική Δύση. Η εχθροπάθεια της Προεδρίας Τραμπ είχε προκαλέσει ένα γεωστρατηγικό κενό στην Ανατολική Μεσόγειο που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία. Αυτή η απομάκρυνση της Αμερικής από την Ευρώπη παίρνει τέλος. Βέβαια, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών του Ατλαντικού στο κεντρικό ζήτημα της αντιμετώπισης της Κίνας. Όμως, αμφότερες εξέπεμψαν μια θετική εικόνα συνεννόησης και συνεργασίας που ωφελεί και την ελληνική διπλωματική προσπάθεια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσώπησε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης που είναι συντονισμένη με το νέο περιβάλλον που η Προεδρία Μπάιντεν διαμορφώνει στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Το αρνητικό επιτόκιο του ελληνικού 5ετούς ομολόγου δίνει επιπλέον αέρα στη γεωστρατηγική «επιστροφή» της Ελλάδας από την περιδίνηση της χρεοκοπίας που την ταλαιπώρησε για μια δεκαετία και, ιδίως, μετά το 2015. Την ίδια ώρα, η Τουρκία ταλαιπωρείται και οικονομικά από συγκεκριμένες επιλογές του Προέδρου Ερντογάν.
Τέλος, η Τουρκία δεν έχει μεταβάλει ουσιαστικά πολιτική επί του εδάφους. Πέρα από την «επίθεση γοητείας» του έμπειρου Ερντογάν, δεν εγκαταλείπει τον αναθεωρητισμό της. Γι’ αυτό και η Ελλάδα οφείλει να επιμείνει στη διπλωματική της εγρήγορση και την αναβάθμιση της αποτρεπτικής της ισχύος, που περνάει μέσα και από την ανάταξη της οικονομίας της με τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που αυτή προϋποθέτει.