Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (15.01.2020)

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, επισκέφθηκα και συζήτησα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Του εξέφρασα τη στήριξή μου στο δύσκολο έργο το οποίο επιτελεί στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας αλλά και τον αποτροπιασμό μου για τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, με πιο πρόσφατο περιστατικό τη ρίψη τσιμεντόλιθων στο Κουκάκι. Στη συνέχεια, του μετέφερα τα προβλήματα ασφάλειας και αστυνόμευσης στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ η Αττική έχει το 70% της εγκληματικότητας της χώρας, στην Αττική υπηρετεί μόλις το 30% των αστυνομικών, πολλοί εκ των οποίων απασχολούνται στη φύλαξη VIPs και άλλες υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα είναι η υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Αθήνας και, ιδίως, περιοχών όπως ο Βόρειος Τομέας.

Πιο συγκεκριμένα, ενημέρωσα τον κ. Υπουργό για το κυριότερο αίτημα των 14 Δήμων του Βόρειου Τομέα, που είναι να επανδρωθούν τα Αστυνομικά Τμήματα με επαρκές προσωπικό. Το προσωπικό αυτό θα μπορούσε, ίσως, να αντληθεί από τους 1500 προσληφθέντες Ειδικούς Φρουρούς.

Το ΑΤ Κηφισιάς λειτουργεί με το 30% της οργανικής του δύναμης καθώς παρατηρούνται διαρροές προσωπικού σε άλλα τμήματα και άλλες υπηρεσίες. Το Τμήμα Ασφάλειας λειτουργεί με το 50% της οργανικής δύναμης, το ίδιο και το Τμήμα Τροχαίας. Ο Δήμος έχει αναγκαστεί να προσλάβει 5 περιπολικά ιδιωτικής εταιρείας security προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες περιπολίες.

Στον Δήμο Παπάγου Χολαργού, πέραν της υποστελέχωσης του τοπικού ΑΤ, παρατηρείται το φαινόμενο των αυτοσχέδιων αγώνων οχημάτων στο τέρμα της οδού Αναστάσεως, στο ύψος της εισόδου Υ2 της περιφερειακής Υμηττού.

Στον Δήμο Ηρακλείου παρατηρούνται φαινόμενα μικρο-παραβατικότητας στην κεντρική πλατεία Ηρακλείου τις Παρασκευές και τα Σάββατα το βράδυ.

Υπάρχουν σοβαρά παράπονα με το ΑΤ της Νέας Ιωνίας. Ο χώρος του σημερινού ΑΤ δεν είναι προσβάσιμος σε ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ καθώς δεν έχει ασανσέρ. Και οι πολίτες και η ηγεσία του Δήμου Νέας Ιωνίας, επιθυμούν να στεγαστεί το ΑΤ σε χώρο που να διασφαλίζει τουλάχιστον την αυτόνομη και ασφαλή διακίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Στο τέλος της συνάντησης δεσμευθήκαμε να είμαστε σε επαφή για την καλύτερη προστασία και την αναβάθμιση της δημόσιας ασφάλειας στην Αθήνα και παντού.