Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου στους Δελφούς: «Αταλάντευτη η συμπαράταξη μας στο Μεταναστευτικό»

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, συναντήθηκε σήμερα με τον Κύπριο ομόλογο του, Υπουργό Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η ανησυχία για τη μεταναστευτική πίεση από τον Λίβανο, μια χώρα που βιώνει μια πολυεπίπεδη κρίση και φιλοξενεί πάνω από δύο εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της πολύ στενής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στο μεταναστευτικό και είχε στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τον συντονισμό της δράσης των δύο Κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα, διερευνήθηκε η δυνατότητα επανεξέτασης τμημάτων της συριακής επικρατείας ως “ασφαλούς χώρας” μετά από 13 χρόνια από τότε που ξέσπασε ο Συριακός εμφύλιος. Ο κ. Καιρίδης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο και τόνισε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την ολόπλευρη ευρωπαϊκή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δύο Υπουργοί χαιρέτισαν την υπερψήφιση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο, για την καλύτερη υιοθέτηση του, με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και με τις από κοινού συνεδριάσεις των αντίστοιχων ομάδων εργασίας για την εφαρμογή του.

Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και γειτνιάζουν με μια αποσταθεροποιημένη Μέση Ανατολή, που κινδυνεύει με γενικευμένη ανάφλεξη. Η σταθεροποίηση του Λιβάνου, με την ενεργή υποστήριξη της ΕΕ, είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη στην περιοχή αλλά και την ανάσχεση των μεταναστευτικών πιέσεων από εκεί.