Συμβούλιο της Ευρώπης

Ξεκίνησε τις εργασίες της η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης στο Στρασβούργο σήμερα. Μαζί με τους Evripidis Stylianidis- Ευριπίδης Στυλιανίδης και τον Θεόδωρος Ρουσόπουλος – Theodoros Roussopoulos, συμμετέχω ως πλήρες μέλος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ, εκ μέρους της Βουλής και της ΝΔ. Στη φωτογραφία, μαζί με τα μέλη της αντιπροσωπείας της φίλης Αρμενίας.

Η μάχη στην Ευρώπη για την προάσπιση του κράτους δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας είναι κρίσιμη και μας αφορά άμεσα, με δεδομένη την επιθετικότητα της Τουρκίας του Ερντογάν. Η οικοδόμηση ευρύτερων συμμαχιών με τους νότιους φίλους μας, τους βόρειους εταίρους μας και τους νέους μας γείτονες στην πρώην Ανατολική Ευρώπη είναι μια σημαντική παράμετρος στην εθνική προσπάθεια.

Η μάχη αφορά κατεξοχήν την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και την πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση το ΕΛΚ έχει 157 βουλευτές (μετά την εκδίωξη των Ούγγρων της Φιντέζ του Ορμπάν), οι Σοσιαλιστές 158, οι Συντηρητικοί 97, οι Φιλελεύθεροι 94 και η Αριστερά μόλις 38 (είναι η μικρότερη ομάδα που παίζει αντίστοιχα και τον μικρότερο ρόλο και σε αυτήν ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ). Η ΝΔ του Kyriakos Mitsotakis δίνει μεγάλη βαρύτητα στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, συντονιζόμενη με τις απαιτήσεις των καιρών προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.

Στα ζητήματα αυτά, που αποτελούν τον πυρήνα του έργου του ΣτΕ, τα αυταρχικά καθεστώτα της Ανατολής είναι απέναντι. Η αντιμετώπιση της Τουρκίας απαιτεί τις ευρύτερες συμμαχίες με όλους τους Ευρωπαίους φίλους μας, που κατανοούν ότι ο αυταρχισμός στο εσωτερικό συνδέεται με την επιθετικότητα στο εξωτερικό, όπως αποδεικνύει η πολιτική της Τουρκίας.