Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Μέρκελ, η Ελλάδα, ο Ναβάλνυ και η Τουρκία

Συνεδριάζει από χθες η ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι συνεδριάσεις είναι υβριδικές, με την ελληνική αντιπροσωπεία να συμμετέχει εξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη.

Αυτή την ώρα, μιλά η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, καθώς η Γερμανία έχει την προεδρία του Συμβουλίου αυτό το εξάμηνο.

Το ΣτΕ είναι ο κορυφαίος θεσμός για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Ευρώπη και συμμετέχουν, σε αυτόν, τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία. Την Πέμπτη θα διεξαχθούν δυο κρίσιμες έκτακτες συζητήσεις. Η πρώτη για την υπόθεση Ναβάλνυ που έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη και η δεύτερη για την Τουρκία και την αυταρχική στροφή της, με πρωτοβουλία της Ελλάδας.

Για την πρώτη συζήτηση, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, με όρισε ως εκπρόσωπό της για να μιλήσω εκ μέρους όλων των κομμάτων που το συναπαρτίζουν για την υπόθεση Ναβάλνυ. Πρόκειται όχι μόνο για μια εξαιρετική τιμή και μεγάλη ευθύνη για μένα προσωπικά αλλά και απόδειξη ότι η Ελλάδα και οι εκπρόσωποί της έχουν την αξιοπιστία να αντιπροσωπεύουν συνολικά όλη την Ευρώπη.

Είναι πολύ σημαντικό εμείς οι Έλληνες να μιλάμε, να συμμετέχουμε και να συνεργαζόμαστε διεθνώς για θέματα όχι μόνο αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος. Για να εξασφαλίζουμε την υποστήριξη των άλλων θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τα προβλήματα των άλλων και να πρωταγωνιστούμε, με τις δικές μας δυνάμεις, στην ευρύτερη διεθνή συζήτηση.

Η ελληνική αποστολή στο ΣτΕ, με επικεφαλής τη Ντόρα Μπακογιάννη – Dora Bakoyannis, έχει υπάρξει εξαιρετικά δραστήρια αναλαμβάνοντας ρόλους και θέσεις που δεν είχε στο παρελθόν. Η Ελλάδα δίνει έναν πολυμέτωπο αγώνα απέναντι στην τουρκική αυθαιρεσία που περνάει και μέσα από όλα τα διεθνή φόρα, όπως, κατεξοχήν, είναι το ΣτΕ.