Συζητηση για τη Φινλανδικη Προεδρια στη Βουλη

YouTube video

Την περασμένη Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019, συνεδρίασε από κοινού η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην οποία είμαι Α’ αντιπρόεδρος, του Κοινοβουλίου. Στη συνεδρίαση ο Φινλανδός πρέσβης στην Αθήνα παρουσίασε τις προτεραιότητες της Φινλανδικής Προεδρίας για το β’ εξάμηνο του 2019. Στη συζήτηση που ακολούθησε είχα την ευκαιρία να θέσω δυο ερωτήματα στον Φινλανδό Πρέσβη. Το ένα για την υποχώρηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία και το άλλο για τις ευρω-ρωσικές σχέσεις.


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε για την πρωτοβουλία, ευχαριστώ, κύριε Πρέσβη για την ενημέρωση. Προέρχεστε από μια χώρα με την οποία συνδεόμαστε και την οποία νιώθουμε αρκετά κοντά, παρά το ότι βρίσκεται στο βορά και εμείς στον νότο. Θαυμάζουμε το κοινωνικό οικονομικό μοντέλο σας και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε την κρίση στη δεκαετία του ’90, προωθώντας την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, την τεχνολογία, την αλληλεγγύη.Θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα γύρω από το κράτος δικαίου, που μοιάζει να είναι προτεραιότητα σας. Θα ήθελα να αναφερθώ στην Ουγγαρία. Έχουμε δει πολλά προβλήματα σε επίπεδο κράτους δικαίου, σε μια χώρα που είναι μέλος της Ε.Ε.. Αναρωτιέμαι λοιπόν, τι θα κάνει ακριβώς η φιλανδική προεδρία για την ενίσχυση των συστημάτων ελέγχου και επιβολής κυρώσεων της Ε.Ε., για τις χώρες που αποκλίνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη Ρωσία. Η Φιλανδία συνδέεται ιστορικά με τη Ρωσία, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για εμάς εδώ στην Ελλάδα, η Ρωσία είναι σημαντική χώρα. Βεβαίως, είχαμε διάφορα προβλήματα, τα προηγούμενα χρόνια. Πώς θα προχωρήσουμε, λοιπόν, ποια είναι η θέση της φινλανδικής προεδρίας γύρω από τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ε.Ε.;”
Η Ουγγαρία έχει κρίσιμες τοπικές εκλογές σε λίγες μέρες. Η μάχη αφορά τον δήμο της Βουδαπέστης όπου η αντιπολίτευση έχει κάποιες ελπίδες. Προς το παρόν, ο άλλοτε φιλελεύθερος αντικομουνιστής φοιτητής-ακτιβιστής Βίκτορ Ορμπάν έχει μετατραπεί σε θαυμαστή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι πιο σημαντικές εκλογές βέβαια θα γίνουν στην Πολωνία, τη μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που δίνει τον τόνο στις εξελίξεις στην περιοχή. Αμφότερες θα κρίνουν αν η επικίνδυνη υποχώρηση της δημοκρατίας θα συνεχιστεί ή αν μπορεί να αντιστραφεί. Για την Ελλάδα, το δημοκρατικό κεκτημένο είναι βασικό συστατικό της σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας.”