Στρασβούργο-Αθήνα: Ενωμένοι πετυχαίνουμε (Συμβούλιο της Ευρώπης, 31.01.2020)

Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) είναι ο κορυφαίος διεθνής θεσμός για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΣτΕ συμμετέχουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Πολλά από τα ζητήματα που ανακύπτουν αφορούν άμεσα την Ελλάδα. Οι σύνοδοι της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ είναι ένα κρίσιμο πεδίο προώθησης των εθνικών συμφερόντων και αξιών.

Η τρέχουσα ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τη Ντόρα Μπακογιάννη, αποτελείται από έναν πρώην πρωθυπουργό, τρεις πρώην ΥΠΕΞ, τρεις πρώην υπουργούς. Για μένα, είναι τιμή και ευθύνη να εκπροσωπώ την Ελλάδα διεθνώς.

Στην τρέχουσα σύνοδο πετύχαμε, μεταξύ των άλλων:
α. να επιλεγεί η Κομοτηνή ως η πόλη όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος της επιτροπής νομικών υποθέσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣτΕ τον προσεχή Νοέμβριο.
β. να συζητηθεί εκτάκτως το ζήτημα της Λιβύης και να καταγγελθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συμμετείχα προσωπικά στη μάχη για την Κομοτηνή, ως μόνος Έλληνας εκπρόσωπος στη συνάντηση του Παρισιού πριν δυο μήνες, όπου καταφέραμε να κρατήσουμε την ελληνική υποψηφιότητα ζωντανή παρά την λυσσαλέα αντίδραση της Ισλανδής προεδρεύουσας και άλλων μελών της επιτροπής που θεωρούσαν την Κομοτηνή πολύ μακριά και δυσπρόσιτη.

Τώρα, ολοκληρώσαμε την επιτυχία επικρατώντας της υποψηφιότητας της Χάγης, στην οποία έχουν την έδρα τους πλήθος διεθνών οργανισμών όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης! Μαζί με τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη, επιχειρήσαμε και πετύχαμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία της ελληνικής Θράκης ως πανευρωπαϊκό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων Ελλήνων.

Είχα την ευκαιρία, να μιλήσω δυο φορές στην ολομέλεια. Μια καταδικάζοντας τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Πολωνία και μια, ως επίσημος εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπέρ του επαναπατρισμού των παιδιών με ευρωπαϊκή υπηκότητα από τη Συρία και το Ιράκ.

Πέρα από τη δουλειά στην ολομέλεια και τις επιτροπές, με την έγκριση και τροποποίηση πλήθους εκθέσεων (π.χ. για το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, τα ΜΜΕ κλπ), το Στρασβούργο είναι μια πόλη γεμάτη Ελλάδα. Στην καρδιά της παλιάς πόλης, ανακαλύψαμε ένα κατάστημα που πουλάει μόνο ελληνικά προϊόντα που μια ομάδα νεαρών Γάλλων ανακαλύπτει και εισάγει στην Αλσατία.