Οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντιούνται σήμερα για να αποφασίσουν την απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου και την από κοινού αντιμετώπιση της έκρηξης στην τιμή της ενέργειας.
Η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι πιο δύσκολη. Η Γερμανία είναι η χώρα που εισάγει το περισσότερο. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου το 70% του φυσικού αερίου χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή και άρα, πιο εύκολα, αντικαθίσταται, στη Γερμανία το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία και στη θέρμανση των κατοικιών.
Από την άλλη, η Ρωσία δεν μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα ακόμα και να το ήθελε. Είναι αδύνατον τεχνικά. Αν δεν πουλήσει το φυσικό αέριο θα πρέπει να το κάψει. Και, φυσικά, δεν μπορεί να το στείλει στην Κίνα. Γιατί δεν υπάρχουν αγωγοί ούτε αρκετοί σταθμοί και πλοία LNG.
Γι’ αυτό Ευρώπη και Ρωσία έχουν παίξει ένα κρυφτούλι εδώ και δυο μήνες. Από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία, παρά τις δυτικές κυρώσεις, εισέπραξε 64 δισεκατομμύρια δολάρια από εξαγωγές υδρογονανθράκων. Το γράφημα των FT είναι αποκαλυπτικό. Το ίδιο διάστημα, η Ελλάδα έχει πληρώσει 1,3 δισ. στη Ρωσία του Πούτιν.