Πως αλλάζουν οι καιροί…

Τη δεκαετία του 2010 και της μεγάλης οικονομικής κρίσης, η Γερμανία αναπτύσσονταν με ταχύτητα, χάρη στις εξαγωγές της στην Κίνα και το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο. Σήμερα, ο Economist αναρωτιέται αν ξαναέγινε ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, όπως ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ενόψει και της ΔΕΘ που ξεκινά σε λίγες μέρες, αξιοσημείωτο είναι ότι, κατά την τρέχουσα δεκαετία, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με υπερδιπλάσιο ρυθμό από τον μέσο ευρωπαϊκό και, σίγουρα, από μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Αυτό θα μας επιτρέψει να συγκλίνουμε ξανά με τον πλούσιο ευρωπαϊκό βορρά.

Το 2019 ήμασταν στο 62% του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος, σήμερα στο 68% και μέχρι το τέλος της τετραετίας θέλουμε να φθάσουμε στο 80%. Έχουμε πολύ δρόμο για να καλύψουμε την πτώση της περιόδου 2008-2013 και τη στασιμότητα της περιόδου 2015-2019. Όμως, οι συνθήκες για την επάνοδο της Ελλάδας ποτέ δεν ήταν πιο ευνοϊκές και η μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και την επιμονή στις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανάπτυξη.

Ζούμε σε ένα ασταθές και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον. Όπου όλα γρήγορα μπορεί να αλλάξουν. Το άλλοτε “μαύρο πρόβατο” της ευρωζώνης, η Ελλάδα, εκπλήσσει σήμερα ευχάριστα, ενώ η “πρωταθλήτρια” Γερμανία επιβραδύνει. Το μείζον είναι οι πολιτικές επιλογές και ο ελληνικός λαός ψήφισε ανάπτυξη και πρόοδο.

https://www.economist.com/leaders/2023/08/17/is-germany-once-again-the-sick-man-of-europe?fbclid=IwAR3AKFsoP7SRnxuYVUNVYRDor7WW67H2ubmCLrCp70Zj1WKQoWASffOa1Mg