Πωλ Σαρμπάνης, 1933-2020

Απόψεις

Έφυγε από τη ζωή, προχθές, ένας πολύ μεγάλος Έλληνας της Αμερικής, ο πρώην γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης. Για δεκαετίες, ο Σαρμπάνης υπήρξε ο Ελληνο-αμερικάνος πολιτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ουάσιγκτον. Έπαιξε κρίσιμο και αποφασιστικό ρόλο υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, στη δύσκολη εποχή που ακολούθησε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Ο Σαρμπάνης ανήκε σε μια χρυσή τετράδα Ελληνοαμερικάνων πολιτικών, μαζί με τον Μπραδήμα, τον Τσόγκα και τον Δουκάκη (ο μόνος εν ζωή πια). Και οι τέσσερις ανήκαν στην πρώτη μεταπολεμική γενιά, ήταν Δημοκρατικοί από την Ανατολική Ακτή, πολύ μορφωμένοι και απόφοιτοι των καλύτερων πανεπιστημίων.

Διακρίθηκαν για τη μετριοπάθεια, τους χαμηλούς τόνους, τον φιλελευθερισμό, τη φροντίδα για τον αδύναμο και το ήθος τους. Με άλλα λόγια, συνέβαλαν στη δημιουργία μιας πολύ θετικής εικόνας για τους Έλληνες στην Αμερική, μακριά από τα αρνητικά στερεότυπα που συχνά συνοδεύουν τους φτωχούς νεοαφιχθέντες και που τροφοδότησε η περίπτωση του Σπύρου Άγκνιου.

Το 2006 ο Σαρμπάνης αποχώρησε από τη Γερουσία. Είχε, ωστόσο, τη χαρά να δει τον γιό του, Τζο, να εκλέγεται βουλευτής και να συνεχίζει τις μάχες του πατέρα του στο Κογκρέσο. Στο μεταξύ, ο Σαρμπάνης είχε, κατ’ επανάληψη, ενημερώσει τον φίλο του Τζο Μπάιντεν, από το γειτονικό στο Μέριλαντ Ντελάγουερ, για την ελληνική και την κυπριακή υπόθεση. Μάλιστα, 33 ημέρες πριν πεθάνει ο Πωλ, ο Τζο εξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ.